Ο Γιλντιρίμ αποκάλεσε τον Βαρθολομαίο Οικουμενικό και βρήκε τον μπελά του – «Σε λίγο θα πείτε και την Ιστανμπούλ Κωνσταντινούπολη»

Εσβησε άρον άρον την επίμαχη λέξη ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας

‘Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει’ σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, αλλά ο υποψήφιος της κυβέρνησης για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ βρήκε χθες το βράδυ τον μπελά
του, όταν ευχήθηκε μέσω Twitter στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ονομαστική του εορτή, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα Μαρία Ζαχαράκη.

O λόγος ήταν επειδή χρησιμοποίησε κατά λάθος τον όρο ‘Οικουμενικός’ προσφωνώντας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έναν όρο που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στους ορθόδοξους Πατριάρχες.

Σε μήνυμά μου στο Twitter, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ευχήθηκε «Χρόνια πολλά, υγεία και μακροημέρευση στον Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο για την ονομαστική του εορτή», γεγονός που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και είχε ως αποτέλεσμα ο υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης να σβήσει λίγο μετά τη λέξη ‘οικουμενικός’.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενγκίν Οζκότς, ο οποίος, υπενθυμίζοντας πρώτα τα δηκτικά σχόλια της κυβέρνησης για την ποντιακή καταγωγή του υποψηφίου τους στην Κων/πολη Εκρέμ Ιμάμογλου, αναρωτήθηκε αν το τουρκικό κράτος αναγνωρίζει πλέον την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. «Μόλις είδατε τις αντιδράσεις, το σβήσατε αμέσως. Ο όρος που χρησιμοποίησε ο υποψήφιος της κυβέρνησης ξεπερνά την γκάφα, αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο. Αμάν, αδελφέ Μπιναλί, προσέξτε, μετά από αυτό θα πείτε και την Ιστανμπούλ ‘Κωνσταντινούπολη’. Μην γράφετε τέτοια tweet», σχολίασε καυστικά ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

loading...