Ε.Μακρόν προς Α.Τσίπρα για Τουρκία: «Άμα θες Αλέξη στέλνω φρεγάτες στην Κύπρο» – Το εννοεί ο Γάλλος πρόεδρος;

Αυτή την φορά Ν.Αναστασιάδης και Α.Τσίπρας ζήτησαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να γίνουν πιο συκγκεκριμένοι στις ενέργειες που θα λάβουν κατά της Τουρκίας εάν συνεχίσει την κατοχή της σε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μ.Μακρόν απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, είπε «εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

Τότε τον λόγο πήρε ο έλληνας Πρωθυπουργός και είπε: «Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;»

Δηλαδή εκ του ασφαλούς εννοούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το ζήτημα είναι αν εννοούσε αυτό που είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Θα ρισκάρει πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία; Για χάρη της TOTAL όλα γίνονται. Βασικά οι Γάλλοι θέλουν να γίνει η δουλειά τους απρόσκοπτα. Ξέρουν ότι πήραν πλούσια συμβόλαια από την υπάρχουσα ως έχει νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία.

Επί της ουσίας  κινήσεις τύπου, προσάρτησης Αμμοχώστου και δημιουργίας τουρκοκυπριακού κράτους τους φοβίζει και τους ενοχλεί. Ξέρουν πως οι Τουρκοκύπριοι θα ανέθεταν δουλειές σε άλλες εταιρείες όπως η BP.

Υπάρχει μεγάλη κόντρα μεταξύ Μ.Μακρόν και Ρ.Τ.Ερντογάν. Πάντως η αποστολή φρεγατών για περιπολίες στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα θέμα, αλλά με τις κανόνες εμπλοκής θα πάνε εκεί (αν πάνε) είναι άλλο ζήτημα.

Θα έχουν το ελεύθερο να εμπλακούν πολεμικά σε περίπτωση που τα τουρκικά πλοία αρνηθούν να αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ; Διότι όλα εκεί κρίνονται, ποιος έχει το θάρρος να το πάει μέχρι τέλους…

Ο Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσαν, κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής για παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, νέο λεκτικό στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο κύπριος Πρόεδρος ζήτησαν από τους Ευρωπαίους να παρέμβουν και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους το Συμβούλιο θα έπρεπε να υιοθετήσει σκληρότερο λεκτικό, στέλνοντας σαφές και ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Διότι το λεκτικό που εξεδώθηκε στην ουσία δεν προσδιορίζει ούτε είδος κυρώσεων και ούτε χρόνο εφαρμογής τους. Δηλαδή δεν λέει τίποτα.

Τότε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη φράση «στοχευμένα μέτρα», ενώ από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί και εξέφρασε ενόχληση γιατί δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα η πρόταση.

pronews.gr

loading...

1 thought on “Ε.Μακρόν προς Α.Τσίπρα για Τουρκία: «Άμα θες Αλέξη στέλνω φρεγάτες στην Κύπρο» – Το εννοεί ο Γάλλος πρόεδρος;

  1. Μακάρι και ίδωμεν ,πολλά πολλές φορές μας έχουν υποσχεθεί , πολλές φορές μας έχουν κτυπήσει το χέρι στην πλάτη ,με το μην σας μέλει, εμείς είμαστε εδώ , στο τέλος, αν όχι όλοι, μα σχεδόν όλοι, απλά μας κτυπούσαν και πάλη το χέρι στην πλάτη και μας έλεγαν , μην στενοχωριέστε εμείς είμαστε εδώ και θα σας ενισχύσουμε κλπ …….

Comments are closed.