Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Της Λέττας Καλαμαρά

Η παγκόσμια μάστιγα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος κυριάρχησε στα Κράτη με ύπουλο τρόπο και βασανιστικά στη μεταψυχροπολεμική εποχή. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ένωση των Ευρωπαϊκών Κρατών τα σύνορα καταργήθηκαν ουσιαστικά και άνθρωποι, προϊόντα και μοντέλα ζωής αναμίχτηκαν σ’ ένα εκρηκτικό μίγμα. Ένας πακτωλός ρώσικων ρουβλιώνξεπλύθηκε στην Ευρώπη ρουφώντας και ελέγχοντας όλες τις κρατικές πλουτοπαραγωγικές μονάδες της Ρωσίας. Πέρα από τις έννομες συναλλαγές μεταξύ Κρατών, επιχειρήσεων και ατόμων ένα υπόγειο παγκόσμιο παράνομο δίκτυο διακίνησης ανθρώπων, χρημάτων και αγαθών ενεργοποιήθηκε με κέρδη σε τεράστια χρηματικά ποσά και ισχύ. Το Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα διέβρωσε την ικανότητα των Κρατών να παρέχουν στους πολίτες τους αγαθά, υπηρεσίες, νομιμότητα, ασφάλεια και ακόμα και ειρήνη. Πολιτικές φιγούρες κυριάρχησαν μέχρι τις μέρες μας στην Ευρώπη εποπτεύοντας έναν κόσμο κάτω ή πάνω από τα Κράτη.


Το τι συνέβη στην Ευρώπη και την Ελλάδα το περιέγραψε από το 1993 η συγγραφέαςClaire Sterlingστο βιβλίο της “ThievesWorld: TheThreat of theNew GlobalNetwork ofOrganized Crime” και όποιος από τους αναγνώστες τουthedayaftergr θέλει να μάθει τι έγινε από τότε μέχρι τις ημέρες μας στη γηραιά ήπειρο που αποσυντίθεται, την Ελλάδα που μαρτυρά στη δίνη της εθνικής καταστροφής αλλά και για την ίδια τη ζωή του δεν έχει παρά να το διαβάσει. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το 1993 όταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέρρεε εθνικά για να επανέλθει ξανά με κατευθυνόμενη επιλογή του ελληνικού λαού ένα καθεστώς λεηλασίας μέχρι τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα ο τότε Γερμανός Καγκελάριος Helmut Kohl και Υπουργός Εσωτερικών του Wolfagang Schauble να προειδοποιούν κατηγορηματικά την Ευρώπη: «Ολόκληρη η ήπειρος κινδυνεύει από την τεράστια αύξηση στη χρήση ναρκωτικών, την κάλυψη των διακινητών ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος σε τράπεζες, την ανάμιξη παρανόμων δραστηριοτήτων με νόμιμες επιχειρήσεις, τη διαφθορά των επισήμων λειτουργών των Κρατών και την πολιτική διαφθορά τους».


Η ClaireSterlingκατέγραψε στο βιβλίο της μία διεθνή συμφωνία διαφόρων μαφιόζικων οργανώσεων ανά τον κόσμο για τη διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης και την ονόμασεpax-mafiosa. Μία παγκόσμια τάξη που επέβαλε τις ροές ηρωινής από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη και από εδώ στις ΗΠΑ και αντίστροφα τον εμποτισμό των Ευρωπαίων στην κοκαϊνη προερχόμενη από τη Λατινική Αμερική κυρίως. Σύμφωνα με την Interpol, το Βερολίνοσύντομα μετά την ενοποίηση της Γερμανίας ανέλαβε το ρόλο του κυρίου κόμβου διακίνησης της ηρωϊνής της Ευρώπης που κατέφθανε από τη ΝΑ Ευρώπη. Η παραδοσιακή χαλαρή νομοθεσία της χώρας εξαιτίας του ενοχικού συνδρόμου και η παντελής απουσία κανόνων καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος προσέλκυσε το σύνολο των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα, ακίνητα, ξενοδοχεία και καζίνο, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Κράτη παραγωγοί, transit και καταναλωτές ανέλαβαν ρόλο στη λειτουργία του δικτύου με την Ελλάδα να εκτελεί και τους τρεις ρόλους με τα γνωστά αποτελέσματα στη λειτουργία του Κράτους και τη διαβίωσή μας.

Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο επικράτησε σταδιακά και μετατράπηκε σε κοινωνικό και πολιτικό αυτοσκοπό. Η βραχυπρόθεσμη ωφέλεια από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα σε επενδύσεις και η αύξηση του εισοδήματος τοπικών κοινωνιών επισκίασε την καταστρεπτική συνέπεια της παρα-οικονομίας σε αύξηση τιμών, διαστρέβλωση εξαγωγικών αποδόσεων, παραγωγής διαφθοράς, αθέμιτο ανταγωνισμό, ενίσχυση παράνομου εισοδήματος και ανισοκατανομή του εισοδήματος. Σύντομα οι νόμιμες επιχειρήσεις και τα Κράτη έγιναν μη-ελκυστικά σε νόμιμες επενδύσεις. Αποτέλεσμα η χαλάρωση εφαρμογής των Νόμων τοπικά ή εθνικά και η διευκόλυνση των δραστηριοτήτων του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος συνειδητά. Οι απλοί πολίτες δωροδοκούν ή συνεργάζονται με εγκληματικές ομάδες, οι διακινητές δωροδοκούν τελωνειακούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς και εκμεταλλεύονται διεθνείς εταιρείες μεταφορών και ιδιώτες επιχειρηματίες όπως γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες που γίνονται τοπικοί συνεργάτες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.


Η Ελλάδαπλέον το 2018 κατατάσσεται παγκοσμίως σύμφωνα με το δείκτη δημοκρατίαςDemocracyIndex 2018 μαζί με τη Βουλγαρία στις ελαττωματικές δημοκρατίες περιτριγυρισμένη από Κράτη στη λεγόμενη «Βαλκανική Οδό» με καθεστώτα που χαρακτηρίζονται από ευρεία διαφθορά, εκλογικές ανωμαλίες, αλλοίωση και πίεση στην ελευθερία του Τύπου. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς Transparency International CorruptionPerceptions Index ανάμεσα σε 180 Κράτη αντιλαμβάνεται τον εαυτό της από εμάς τους πολίτες της ως περισσότερη διεφθαρμένη (67η θέση) από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη Ρουμανία (61η θέση), Λετονία (41η θέση), Λιθουανία (38η θέση) και Εσθονία (18η θέση). Τέλος στον πιο σπουδαίο δείκτη της ευημερία των πολιτών LegatumProsperity Index ανάμεσα σε 149 Κράτη οι Έλληνες (52ηθέση) υστερούμε σε σύγκριση με τη Βουλγαρία (47η θέση) και τη Ρουμανία (45η θέση). Βρισκόμαστε μόλις 3 θέσεις πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία (55η θέση) που βρίσκεται εκτός Ε.Ε. Αυτή την Ελλάδα παραδίδει ο Αλέξης Τσίπρας και οι προκάτοχοί του στη νέα γενιά των Ελλήνων στον 21ο αιώνα. Αυτή την Ελλάδα καλείται η νέα Κυβέρνηση και ο κ.Μητσοτάκης να αλλάξει αν δεν θέλει να έχει τη μοίρα των προκατόχων του.

Το παράνομο παγκόσμιο εμπόριο υπολογίζεται σε 6 τρις δολάρια αποτελούμενο από διακίνηση ναρκωτικών, τσιγάρων, όπλων, «πειρατικών» προϊόντων, ανθρώπων και ξέπλυμα χρήματος. Μεταψυχροπολεμικά όλα τα Κράτη της Ευρώπης ενεπλάκησαν σ’αυτό μη εξαιρουμένης της Ελλάδας φυσικά. Η περίφημη «Βαλκανική Οδός» που διαπερνά τη χώρα μας μεταφέρει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης και μορφίνης προς την Ευρώπη όπου υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται το 1/3 των εγκληματικών οργανώσεων με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 24 δις ευρώ. Στον ίδιο δρόμο και υπό την ανοχή ή και τη συμμετοχή των κρατικών αρχών και η διακίνηση ανθρώπων για περαιτέω εκμετάλλευση πάσης φύσεως. Οι παράνομοι εισερχόμενοι άνθρωποι στην Ελλάδα το 2012-2014 επί Κυβέρνησης Σαμαρά ήταν περίπου 30.687. Την επόμενη διετία επί Κυβέρνησης Τσίπρα εισήλθαν1.141.275 άνθρωποι. Τα έσοδα των διακινητών ανθρώπων στην Ε.Ε. το 2015 υπολογίζονται σε 4,7-5,7 δις ευρώ και το 2016 σε 2 δις ευρώ. Η εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων έχει πολλούς σκοπούς όπως πορνεία, εργατική δουλεία, εξαναγκαστικές υπηρεσίες μέχρι και αφαίρεση οργάνων.


Στην Ελλάδα το Υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018 εκπόνησε μελέτη για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και υπολόγισε το ποσό σε 20% του ΑΕΠ. Πολύ σημαντική η αναφορά του σε ένα πλέγμα επαγγελματικών ομάδων που αποτελούν υψηλό κίνδυνο για το ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και περιλαμβάνει τράπεζες, παρόχους υπηρεσιών εμβασμάτων, τυχερά παίγνια, λογιστές, συμβολαιογράφους, μεσίτες ακινήτων, δικηγόρους, εμπόρους αγαθών μεγάλης αξίας και ενεχυροδανειστές. Μεγάλη έμφαση έχουμε στην Ελλάδα και στο λαθρεμπόριο τσιγάρων όπου η χώρα εξαιτίας της διαμόρφωσης των συνόρων της, το μεγάλο αριθμό νησιών, την εκτεταμένη ακτογραμμή και τους υψηλούς φόρους διακρίνεται πανευρωπαϊκά. Οι θαλάσσιες οδοί αποτελούν την προτίμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος για τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Κύρια δρομολόγια εισόδου τα Κατεχόμενα της Κύπρου, οι Βαλκανικές χώρες και η Ρωσία μέσω Τουρκίας.


Η πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση από τη δραστηριοποίηση και υιοθέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος μπορεί να είναι καταστρεπτική για ένα Κράτος. Το εγκληματικό φαινόμενο μετατρέπεται γρήγορα όπως συνέβη στην Ελλάδα σε κοινωνικό και τοπικές κοινωνίες επιδιώκουν την ένταξή τους στο έγκλημα ως εύκολη και γρήγορη πηγή εσόδων. Οι εγκληματικές ομάδες δε διστάζουν να προσλαμβάνουν στελέχη από τις κρατικές υπηρεσίες αφού πρώτα που ωθούν σε εκούσια απομάκρυνση τους ή από νόμιμες επιχειρήσεις ώστε να βρίσκονται πάντα τεχνολογικά προχωρημένες και να αποφεύγουν τις διωκτικές αρχές. Μία σκιώδης οικονομία αναπτύσσεται μέσα από υπενοικίαση εργαζομένων, ανθρώπινα δίκτυα ανταλλαγών, χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες ξεπλύματος χρήματος, κρατικές δωρεές, θρησκευτικές τελετουργίες που σκοπό έχει να υποκαταστήσει τις κρατικές υπηρεσίες και τις παροχές μέχρι τον πλήρη έλεγχο ή και τη διάλυση του Κράτους.


Ο σύγχρονοςγκρίζος πόλεμοςκορυφώνεται πλέον σε Ευρώπη και Ελλάδα με έναν μόνο νικητή στο τέλος. Αυτόν που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός την 8η Ιουλίου 2019 και θα στηρίξει το ισχυρότερο Κράτος του Νέου Κόσμου.

Υ.Γ. Το κείμενο σήμερα ημέρα Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 αφιερώνεται σε όσους φορώντας τη στολή του Έλληνα έδωσαν τη ζωή τους για μία καλύτερη Ελλάδα. Αφιερώνεται στη μνήμη τους και στην ψυχή τους που ζει μέσα μας. Θα τιμήσουμε μέχρι τέλους τη θυσία τους και την παρακαταθήκη τους. Τα υπόλοιπα σύντομα.

loading...