Πώς ενώθηκαν τα Δωδεκάνησα με την Ελλάδα μετά το τέλος του Β' ΠΠ; - Όλο το παρασκήνιοΣτις 27 Ιουνίου 1946 στο Παρίσι, στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Απόφαση που στις 10
Φεβρουαρίου 1947 οδηγεί στην υπογραφή, εκ νέου στο Παρίσι, της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (και Ελλάδας) και της Ιταλίας, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.

Στις 31 Μαρτίου 1947 ο Βρετανός διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου ταξίαρχος Α. Σ. Πάρκερ, παραδίδει τη Στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη.

Έτσι αρχίζει η μεταβατική περίοδος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης Δωδεκανήσου που λήγει στις 9 Ιανουαρίου 1948, οπότε με το άρθρο 1 του Νόμου υπ’ αριθ. 518 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων ορίζεται ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζο, ως και οι παρακείμενες νησίδες, είναι προσαρτημένες στο Ελληνικό Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947».

Η 7η Μαρτίου 1948 ορίστηκε ως ημέρα της ενσωμάτωσης.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Θεοφάνης Μπογιάννος (δημοσιογράφος-ιστορικός), Βαγγέλης Παυλίδης (σκιτσογράφος), Μαρία Ευθυμίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αθανάσιος Χρήστου (αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Γιώργος Τραμπούλης (προϊστάμενος Γενικών Αρχείων Λέρου), Γιώργος Παλατιανός (υπεύθυνος Μουσείου Κάστρου Λέρου), Κωνσταντίνος Κόρκας (ιερολοχίτης-στρατηγός ε.α.), Ιωάννης Γεωργάκης (καθηγητής Ποινικού Δικαίου και διευθυντής Οίκου Αντιβασιλέως Δαμασκηνού), Μιχαήλ Στασινόπουλος (πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας).

Η σειρά καταδεικνύει την ελληνικότητα των αποκαλούμενων Νέων Χωρών, που παρέμεναν υπό ξένη κατοχή, ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος χάρη στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας του 1821 και τους ξένους συμμάχους του εκτεινόταν ήδη, από το 1832, μέχρι τη γραμμή συνόρων από τον Παγασητικό στον Αμβρακικό, και πραγματεύεται διεξοδικά τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση και ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα.

Σε διάστημα ενός αιώνα, από το 1864 με την ενσωμάτωση των Ιονίων νήσων, την αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, την ένωση της Κρήτης, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης έως το 1948 και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε, σταδιακά, να καταστεί η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη των Βαλκανίων, το αντίπαλο δέος της άλλοτε παντοκράτειρας Τουρκίας, με σημαντικές επιρροές στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

 1. < ΄Εζησα, κύριοι, την περίοδον τού Εθνικού Διχασμού, που εδημιουργήθη το 1916, όταν απο την κατάστασιν εκείνην προέκυψαν δύο Ελλάδες, η τών Αθηνών, και τής Θεσσαλονίκης....
  Τον κίνδυνον αυτόν θεωρώ, κύριοι, διά το ΄Εθνος και το μέλλον του ασυγκρίτως χειρότερον απόν πόλεμον, έστω και αυτόν τον πόλεμον, από τον οποίον είναι δυνατόν και δουλωμένη ακόμη να βγή ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ η Ελλάς.
  ΛΕΓΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ, ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ, ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΩΣ Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΜΠΟΔΙΑ....

  Η νίκη θα είναι και δεν μπορει παρα να ειναι, δική της (τής Αγγλίας). Θα είναι νίκη τού Αγγλοσαξωνικού κόσμου, απέναντι τού οποίου οι Γερμανία, η οποία αφού έως τώρα δεν ηδυνήθη να επιτύχη οριστικόν αποτέλεσμα, είναι καταδικασμένη να συντριβή....


  ΤΕΛΙΚΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΩΜΕΝ. Και θέλω, φεύγοντας από την αίθουσα αυτήν, να πάρετε μαζί σας όλην την ιδικήν μου απόλυτη βεβαιότητα, ότι θα νικήσωμεν. Εν τούτοις, πρέπει να σάς επαναλάβω ό,τι επισημότερον διεκήρυξα από την πρώτην στιγμήν.
  Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ. ΠΟΛΕΜΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ. ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ. ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΙΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΝΑ ΜΕΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ>


  < ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ, ΑΝ ΘΕΛΗ ΝΑ ΜΕΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΗ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΙΚΗΣ. ΜΟΝΟΝ ΔΙΟΤΙ Π Ρ Ε Π Ε Ι>  < Θέλω ακόμη να σάς ειπώ κάτι. Ξέρω με βεβαιότητα ότι από την φοβεράν αυτήν δοκιμασίαν η Ελλάς θα υποφέρη. Ξέρω, όμως, επίσης με βεβαιότητα, ότι τελικώς θα εξέλθη όχι μόνον ένδοξος, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ. Θα προσέξατε το τηλεγράφημα τού κ. Τσώρτσιλ, το οποίον εδημοσιεύθη σήμερον στάς εφημερίδας, ανακοινωθέν από το Υπουργείον Εξωτερικών. Λοιπόν, επιθυμώ να σάς τονίσω τούτο: εκείνοι οι οποίοι εις το τηλεγράφημα αυτό δεν βλέπουν γραπτήν την επιβεβαίωσιν αγράφου συμφωνίας διά τα Δωδεκάνησα, δεν ξέρουν να διαβάζουν μέσα απ' τίς γραμμές....

  Και κάτι άλλο ακόμη. ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΠΡΟΔΙΚΑΖΟΥΝ.....>

  Τ.10.Σελ.357-362 (Λόγος Ιωάννου Μεταξά Προς τους ιδιοκτήτας και αρχισυντάκτας τού Αθηναϊκού τύπου εις το γενικόν στρατηγείον την 30-10-1940):

  ΑπάντησηΔιαγραφή