Ρωσία προς ΗΠΑ: «Αν βάλετε πυραύλους σε Αν. Ευρώπη ετοιμαστείτε για μια νέα “κρίση της Κούβας”»

Ενδεχόμενη εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων σε εδάφη κοντά στα σύνορα με την Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε μια κρίση παρόμοια με την κρίση των πυραύλων της Κούβας.

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), στο οποίο συζητούνταν ο νόμος περί αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη για την κατάργηση των πυρηνικών πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) .

Ο Ριαμπκόφ επέκρινε τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν πυραυλικά συστήματα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης λέγοντας ότι, «εάν τα πράγματα φθάσουν στο σημείο να αναπτυχθούν στην ξηρά τέτοιου είδους συστήματα, τότε η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί απλώς, αλλά θα οξυνθεί στο έπακρο, με το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε μια κατάσταση πυραυλικής κρίσης παρόμοιας με την κρίση της Κούβας».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας δυσπιστία για τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους εξέλιξη με την εγκατάσταση των πυραύλων, δήλωσε ότι «θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο».

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις 2 Αυγούστου, όταν υποτίθεται ότι θα πάψει να είναι σε ισχύ η θήκη INF «δεν θα υπάρξει γρήγορη, ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης».

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας ξέσπασε το 1962 όταν η Μόσχα, ως απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Τουρκία, έστειλε στην Κούβα βαλλιστικούς πυραύλους, προκαλώντας μια κρίση που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου.

loading...