Γιατί οι εθνοκεντριστές πρέπει να μελετούν Ιών Δραγούμη;

Η μεγάλη πλειοψηφία των εθνοκεντριστών συχνά βρίσκεται μπροστά σε ιδεολογικά διλήμματα όταν αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές και πολιτικές προκλήσεις της Νέας Άκρας Αριστεράς.

Εάν θέλουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τους φύσει και θέση ανώτερους προπαγανδιστές της Αριστεράς , θα πρέπει προετοιμαστούν κατάλληλα.

Ο τρόπος έκφρασης και δήλωσης της πολιτικής και ιδεολογικής τους θέσης θα πρέπει να προέρχεται από μια διαχρονικά εγγυημένη πηγή εθνολογισμών.

Μια τέτοια πρόσφορη πηγή εθνολογισμών δεν είναι άλλη από το συγγραφικό έργο του Ίωνα Δραγούμη.

Τα άπαντα του Ίωνα Δραγούμη- “Ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες” είναι ίσως το πιο ξεχωριστό από τα έργα του Ίωνα, καθώς είναι το προσωπικό του ημερολόγιο του το οποίο συνέγραψε κατά την διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας .

Δεν συνιστούν δηλαδή απλά μια διατυπωμένη ιδεολογική θεωρία, ούτε μια συνήθη πρόταση άσκησης εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σύνολο εμπειριών και τα ερεθισμάτων και σκέψεων του Δραγούμη.

Η αυθεντικότητα και η αναγκαιότητα μελέτης του ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες έγκειται στο γεγονός ότι η πένα του Ίωνα Δραγούμη δεν συγκρατείται από πολιτικές σκοπιμότητες, το διπλωματικό απόρρητο ή από τις συνήθεις πεζογραφικές σκοπιμότητες της έντυπης αποτύπωσης του λόγου, καθώς αυτός αλλάζει περιοχή και πεδίο διπλωματικής δράσης.

Μελετώντας το έργο του Ίωνα Δραγούμη, ο αναγνώστης γρήγορα διαπιστώνει πως ο Ίων είναι ένας διπλωμάτης με στρατηγικό νου και συνείδηση της αποστολής του ως εθνικός αντιπρόσωπος στο εξωτερικό.

Από την Αλεξάνδρεια και το Μοναστήρι έως την Κωνσταντινούπολη ο Ίων στοχάζεται και γράφει για την φύση του ελληνικού έθνους, την Ελληνορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, την πορεία του ελληνισμού από τα αρχαία και κλασσικά χρόνια ως την εποχή του, για την εσωτερική πολιτική του νεαρού νεοελληνικού βασιλείου , αλλά και για την προσωπική του θέση και δράση στο σύμπαν του ελληνισμού.

Το έργο του Ίωνα, με άλλα λόγια, αποτελεί ένα χρήσιμο ευρετήριο θέσεων και στρατηγικών για τους εθνοκεντριστές, αλλά και όσους οργίζονται και απογοητεύονται κυρίως λόγω της προπαγανδιστικής και ιδεολογικής υπεροχής της Νέας Άκρας Αριστεράς.

Ιωάννης Κων. Κανελλόπουλος.

Νομικός – Πολιτικός Επιστήμων – Πολιτικός Επικοινωνιολόγος.

Υποψήφιος Βουλευτής Β’2 Αθηνών Δυτικός Τομέας.

loading...

1 thought on “Γιατί οι εθνοκεντριστές πρέπει να μελετούν Ιών Δραγούμη;

  1. Δεν ξερω τι σοι εθνικιστης ηταν ο Ιων Δραγουμης οταν κυριος αξονας της πολιτικης του ηταν η συνομοσπονδια η και η ομοσπονδια ακομα με την Τουρκια.Νομιζω οτι ειναι ασυμβατη εως ακατανοητη μια τετοια σταση με τον διακηρυσσομενο εθνοκεντρισμο του!!Μια πολιτικη ας πουμε που σημερα συνεχιζει ως 'οραμα'ο καθηγητης Κιτσικης.Χωρις ψογο απο την κατεστημενη διανοηση.Αντιθετα με πολλα ευσημα.Εμενα μου φαινεται ως εγκλημα.Δεν ειναι απλα αντιφαση.Ειναι μια τερατογενεση.Και τοτε ηταν!! Ο Ι.Δραγουμης υπηρξε το αντιπαλο δεος του Ε.Βενιζελου.Οταν ο τελευταιος προεκρινε ως σκοπο της πολιτικης του την Ελλαδα των 2 ηπειρων και των 5 θαλασσων(εθνικη επεκταση δηλαδη εις βαρος της Τουρκιας) τοτε ο Δραγουμης επιασε το αλλο ακρο.Την συνομοσπονδια που προυποθετει μια συνεργασια με τον προαιωνιο εχθρο και μια συμπορευση.Βεβαια ειχαν προηγηθει δεκαετιες εθνικιστικου οιστρου!Το ιδιο αλλωστε δεν ειπε σε αλλη περισταση και ο Δηλιγιαννης οταν ερωτηθηκε ποια ειναι η πολιτικη του!!!"Ακριβως η αντιθετη απο την δικη σας κ.Τρικουπη".Δυστυχως αυτη ειναι η Ελλαδα μετα την Ελληνικη Επανασταση.Μηπως το ιδιο δεν γινεται και σημερα?Οι αποψεις των περισσοτερων κοινοβουλευτικων πολιτικων ειναι οπως ο φουρνος του Χοτζα.Αναλογα με τι ειναι πιο πιασαρικο!!Και αναλογα με οτι φερνει ψηφους και εξουσια.Απο την αλλη και η "πεφωτισμενη δεσποτεια"ως πολιτευμα εκλειπει απο την νεοελληνικη κουλτουρα.Οχι βεβαια πως θα ηταν το καλυτερο!Εν ολιγοις αδιεξοδο.Μετα την Αμεση Δημοκρατια της Αρχαιας Ελλαδος με τις αυτονομες πολεις κρατη ποτε πλεον ο Ελληνας δεν ξαναζησε ελευθερος.Κατα βασει την εβγαλε ως σκλαβος με μερικα ξεφωτα και διαλειμματα δημοκρατιας.

Comments are closed.