Δραματικές εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο – Ο Τραμπ έστειλε τελεσίγραφο στο Ιράν μέσω Ομάν: «Θα σας επιτεθούμε!»

Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς η στρατιωτικοποίηση της κρίσης είναι προ των πυλών και απειλεί την ειρήνη τόσο στην περιοχή όσο και διεθνώς.

Οι επιδεινωμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν οδηγούν σταδιακά σε σύγκρουση, ενώ καμία από τις δύο υπερδυνάμεις δεν δείχνει έτοιμη να υποχωρήσει. Μια ιρανοαμερικανική σύρραξη θα πυροδοτήσει μια σειρά συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, με απροσδιόριστες συνέπειες διεθνώς ωστόσο.

Επικίνδυνα παιχνίδια στον Περσικό Κόλπο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στέλνει τελεσίγραφο στο Ιράν, προειδοποιώντας την Τεχεράνη για άμεση επίθεση, να δίνει διαταγή για να ξεκινήσει η διαδικασία και να παίρνει την απόφασή του πίσω την ύστατη ώρα!

Η αποκάλυψη για το τελεσίγραφο του Τραμπ στο Ιράν έρχεται λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα των New York Times πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποφασίσει να βομβαρδίσει στόχους στο Ιράν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, αλλά την τελευταία στιγμή και παρά την κινητοποίηση, άλλαξε απόφαση!

Ιρανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters, υποστήριξαν πως η Τεχεράνη έλαβε μήνυμα μέσω του Ομάν (σ.σ. στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το «μήνυμα» του Τραμπ προειδοποιούσε για επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν!

Η επικοινωνία έγινε μετά το δημοσίευμα των Times, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ είχε εγκρίνει βομβαρδισμό στόχων του Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής ως αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού drone.

«Στο μήνυμά του, το Ιράν είπε πως ήταν αντίθετος με πόλεμο με το Ιράν και ήθελε να συζητήσει με την Τεχεράνη για διάφορα ζητήματα. Έδωσε λίγη ώρα για να δώσουμε την απάντησή μας αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα αποφάσιζε για αυτό το θέμα» είπε Ιρανός αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, μιλώντας στο Reuters.

Δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «κάναμε σαφές ότι ο ηγέτης (Χαμενεΐ) είναι αντίθετος με οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά το μήνυμα επρόκειτο να του μεταβιβαστεί για να αποφασίσει. Ωστόσο, είπαμε στον αξιωματούχο του Ομάν ότι οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν θα είχε συνέπειες στην περιοχή και διεθνώς».

loading...