Η Άγκυρα απάντησε στα αμερικανικά αντίποινα: «Οι ενέργειές σας δεν είναι αποδεκτές – Συνεχίζουμε όπως αποφασίσαμε»

Άμεση ήταν η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ να διακόψουν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα υπό παράδοση F-35 και να επικυρώσει η  Βουλή των
Αντιπροσώπων ψήφισμα που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, αλλά και τα σχόλια μελών της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Σώματος με βάση τα οποία η Τουρκία επικρίνεται ακόμα και για το δικαστικό της σύστημα, έχει δηλαδή έλλειμμα δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εξέδωσε ανακοίνωση όπου «απαντά» με σκληρή γλώσσα στην Ουάσινγκτον, λόγω του διακομματικού ψηφίσματος της αμερικανικής Βουλής και στο τέλος καταλήγει ότι η Άγκυρα θα πράξει όπως επιθυμεί και δεν είναι αποδεκτές ενέργειες όπως η χρήση απειλητικού λόγου με τη μορφή κυρώσεων και η επιβολή ορισμένων «τεχνητών προθεσμιών» (εδώ το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται στα αμερικανικά τελεσίγραφα).

Στις ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν ότι η ερντογανική Τουρκία έχει πάρει την απόφαση να στραφεί προς Ανατολή από καιρό… από τότε που ο Ρ.Τ.Ερντογάν πιστεύει πως επιχείρησαν οι ΗΠΑ του Μ.Ομπάμα να τον ανατρέψουν στις 15 Ιουλίου του 2016 κάτι που απετράπη με ρωσική βοήθεια έγκαιρης προειδοποίησης (τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται το περιβάλλο του Τούρκου προέδρου)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ψήφισμα με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για τη συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας», το οποίο εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10 Ιουνίου, σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση και συνέπεια με τη «βαθιά ριζωμένη φιλία και συμμαχία ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ».

Είναι αδύνατο να δεχτούμε τους άδικους και αβάσιμους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα αυτό σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας.

Όπως τονίζουμε πάντοτε, ο αποτελεσματικότερος τρόπος εξάλειψης των διαφωνιών μεταξύ φιλικών και συμμαχικών χωρών είναι ο διάλογος και ο σεβασμός των κυρίαρχων αποφάσεων των χωρών.

Αντιθέτως, η έγκριση τέτοιων αποφάσεων που δεν είναι δεσμευτικές και οι οποίες δεν χρησιμεύουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεν είναι αποδεκτές, όπως και η χρήση απειλητικού λόγου με τη μορφή κυρώσεων και με την επιβολή ορισμένων «τεχνητών προθεσμιών».

Το διακομματικό ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων

Με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία», το διακομματικό ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικύρωση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, αναφέρει ότι οι S-400 είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να διευθετηθεί με μια συμβιβαστική λύση.

«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα. Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35.

Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

loading...