Είναι ανδρεία και το να μην φοβάσαι τι θα γράψει για σένα η Ιστορία…

Ασφαλώς και προκαλεί χαρά αλλά και ενδιαφέρον η επιλογή από τον κύριο Τσίπρα του κυρίου Βασιλικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, λόγω εκτίμησης σ’ αυτόν.

Για όσους θυμούνται ο κύριος ΒΒ που ανήκε από πάντα στον προοδευτικό χώρο, παρακολούθησε τις λεπτομέρειες τής δολοφονίας τού Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη και παίρνοντας ανελλιπώς όλα τα ρεπορτάζ της «Απογευματινής» τα συνέθεσε επακριβώς σε ένα βιβλίο με τον τίτλο Ζ. Η υπόθεση ήταν συνταρακτική έτσι όπως την περιέγραφαν τα ρεπορτάζ και μεγάλο το ενδιαφέρον τού κόσμου για αυτήν. Οπότε η υπόθεση Λαμπράκη, ή «Ζ», προσέλκυσε -όπως ήταν αναμενόμενο από τον κύριο Βασιλικό- το ενδιαφέρον του κόσμου, μέχρι που έγινε και film.
Στην δικτατορία του 67 ο άνθρωπος αυτός, αν και εθεωρείτο αγωνιστής του χώρου του, την κοπάνησε αμέσως για το Παρίσι, αντίθετα με τον Μίκη Θεοδωράκη και τόσους άλλους που έμειναν εδώ για να αγωνιστούν.

Αργόσχολος στο Παρίσι από καφενείο σε καφενείο, περιέγραψε τα εκεί περπατήματα του με ένα ακόμα βιβλίο, το “καφενείο ΕΜΙΓΚΡΕΚ”. Έτσι δεν δοκίμασε βέβαια τα ξερονήσια και τα μπουντρούμια όπως άλλοι, αλλά απλά επέστρεψε… δοξασμένος μετά την πτώση της χούντας! Οι πόρτες ήταν ανοιχτές πλέον γιατί η έξυπνη χρήση των ρεπορτάζ της «Απογευματινής» σε βιβλίο, τον έκαναν γνωστό και διάσημο.
Περνάνε 40 χρόνια, με θέσεις του ως διευθυντή της ΕΡΤ και αλλαχού, μέχρι που αν και Μακεδόνας αυτός, στήριξε την… Mακεδονοφονία!!

Έ, δεν έπρεπε και ο Τσίπρας να τον τιμήσει για όλα μα όλα τα πιο πάνω, και μάλιστα για το τελευταίο; Πού το παράδοξο. Αν πουλήσεις κάτι δεν πρέπει να πληρωθείς;

Παντέρμη Ελλάδα που έλεγε και ο Καζαντζάκης…
Κώστας Χατζιδάκης,  δημοσιογράφος συγγραφέας

loading...