Ιστορική ανακάλυψη στην Πάφο – Βρέθηκε κτίσμα από το 7.000 π.Χ.!


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι, κατά την αρχαιολογική έρευνα το 2019 του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην Κύπρο εντόπισε τα κατάλοιπα μιας νέας θέσης της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου (7η χιλ. π.Χ.).


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, στην οποία συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τομέα Αρχαιολογίας, σε συνεργασία με τον Κύπριο ερευνητή Δημήτρη Κυριάκου και με επικεφαλής τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Ευστρατίου, έφεραν στο φως, στη θέση Αγ. Ιωάννης/Βρέτσια-Ανω Ρουδιάς – η οποία είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018 στο άνω μέρος της κοιλάδας του Ξερού ποταμού στην ορεινή Κύπρο, στην περιοχή της Πάφου (υψόμετρο 460μ.) – ένα εντυπωσιακό κυκλικό κτίσμα της λεγόμενης ‘Φάσης  της Χοιροκοιτίας’ (περιόδου 6400 – 5600 π.Χ.).

Πρόκειται για ένα λίθινο κτίσμα διαμέτρου τουλάχιστον πέντε μέτρων, εξαιρετικά προσεγμένο κατασκευαστικά (με διπλή σειρά δόμων), που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ βρέθηκαν μικρότερα προσκτίσματα και χώρος απόρριψης. Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται ένας μεγάλος αριθμός απολεπισμένων εργαλείων από πυριτόλιθο, λειασμένων εργαλείων αλλά και λίθινων αγγείων, όπως και ικανοποιητικές ποσότητες οστών ζώων.

Το καινούριο και ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει για την προϊστορία του νησιού η παρουσία της χαρακτηριστικής αυτής αρχιτεκτονικής παράδοσης (κυκλικό κτίσμα) στην απομακρυσμένη περιοχή του Τροόδους, είναι ότι ανατρέπει την εικόνα ενός πολιτισμικού περιθωρίου για την ορεινή κυπριακή ενδοχώρα.

Επίσης, η νέα θέση έρχεται να προστεθεί στις ελάχιστες μέχρι σήμερα ανασκαμμένες θέσεις της Φάσης της Χοιροκοιτίας που έχουν ερευνηθεί στην Κύπρο, προστίθεται στην ανακοίνωση.


Τα αποτελέσματα της ανασκαφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη θέση του Αγ. Ιωάννη/Βρέτσια-Ανω Ρουδιά θέτουν νέα ερωτήματα για την κυπριακή προϊστορία, αναδεικνύοντας με απτό τρόπο τον ρόλο και τη σημασία των ορεινών περιοχών του νησιού που μέχρι σήμερα φαίνεται ότι είχαν υποτιμηθεί, καταλήγει η ανακοίνωση.
loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

  1. ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑ ΧΡΙΣΤΕΜΠΟΡΑ ΚΗΡΑΛΟΙΦΟΠΩΛΗ? ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕΣ ΓΕΡΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΙΟΥΛΕΣ ΠΟΛΥΠΑΘΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΚΗΡΑΛΟΙΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΞΕΖΟΥΜΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΧΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΝ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΒΕΝΤΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΙ. ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΗΣ ΤΟΥΡΛΑΤΟΥΤΖΗΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΠΑΛΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕΣ ΦΩΤΟΑΝΤΟΙΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ....ΒΑΛΕ Ε ΚΟΠΡΙΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑ ...ΑΠΟΒΛΑΚΩΜΕΝΟΣ ΓΕΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΞΗΓΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΟΥ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ?!!!! ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΑΝ ΗΛΘΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΑ ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΥΜΠΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή