Το νερό τελειώνει! Έχουν πέντε χρόνια για να σώσουν τις ζωές 600 εκατομμυρίων ανθρώπων (βίντεο)


Ινδία: Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο είναι αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση, καθώς βλέπει τα αποθέματα νερού της να τελειώνουν, με αποτέλεσμα εκατομμύρια κάτοικοί της να
βρίσκονται ενώπιον μίας σοβαρής απειλής για τη ζωή τους.


Είναι σχεδόν 100.000.000 οι κάτοικοι της Ινδίας που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση του ύδατος. Το νερό αναμένεται να τελειώσει σε συνολικά 21 πόλεις έως το 2020, όπως έδειξε έκθεση της NITI Aayog, μίας think tank.

Οι μουσώνες, που θα έφερναν σημαντικά αποθέματα νερού, άργησαν πολύ φέτος και το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 137 άτομα.

Τα υπόγεια ρεύματα νερού εξυπηρετούν τις ανάγκες του 40% της χώρας και σιγά-σιγά στερεύουν. Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και με άλλες πηγές νερού. Υπολογίζεται πως το επίπεδο του νερού στα δύο τρίτα των δεξαμενών της χώρας έχει πέσει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, όπως ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή Ύδατος.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δημιούργησε, προσφάτως, το υπουργείο Jal Shakti το οποίο ανέλαβε την επίβλεψη της διαχείρισης του νερού, και υποσχέθηκε πως έως το 2024 κάθε σπίτι στη χώρα θα έχει τρεχούμενο νερό.


Πολλοί, όμως, διαπιστώνουν πως η δημιουργία ενός αρμόδιου υπουργείο δεν είναι αρκετή. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος οδεύει προς ένα «κλιματικό απαρτχάιντ», όπου μόνο οι πλούσιοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά, όπως το νερό. Και η εικόνα που παρουσιάζει η Ινδία δείχνει πως αυτή η εφιαλτική πραγματικότητα δεν είναι πολύ μακριά.

Είναι πολλές οι περιοχές της Ινδίας όπου τα αποθέματα νερού έχουν πλέον τελειώσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πόλης Τσενάι, της έκτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, που «είδε» και τις τέσσερις δεξαμενές νερού της να στερεύουν. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης περιμένουν, κάθε μέρα, σε ουρές για να πάρουν νερό και αναγκάζονταν να πλένουν τα σκεύη τους σε βρώμικο νερό για να έχουν αρκετό καθαρό ώστε να μαγειρέψουν.

Όπως αναφέρει το CNNi, ήδη, 600 εκατομμύρια άτομα είναι αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις νερού, ενώ 200.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω κατάποσης ακατάλληλου νερού, σύμφωνα με την έκθεση της NITI Aayog.

Έλλειψη τροφίμων, καύσωνας, θάνατοι λόγω κακών συνθηκών υγιεινής και αιματηρές διαμάχες για την εξασφάλιση νερού, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον, αν δεν βρεθεί λύση.
Μεγάλες πόλεις σε κρίση
Τα αποθέματα νερού της Ινδίας δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως το 2050 η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα και θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Έως τότε ο πληθυσμός της θα έχει αυξηθεί κατά 416 εκατομμύρια.

Η αστικοποίηση σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη σχεδίου πόλεων έχει δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα στις ινδικές πόλεις, που δεν μπορούν, πλέον, να φιλοξενήσουν άλλους κατοίκους.

Υπολογίζεται πως έως το 2030 η ζήτηση νερού θα είναι διπλάσια της διαθεσιμότητας, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκατομμύρια Ινδοί θα βρεθούν μπροστά σε μία μάχη για την επιβίωσή τους.

Λίμνες και ορμίσκοι έχουν καταπατηθεί από τον σύγχρονο πολιτισμό, στερώντας από τη χώρα μία σημαντική πηγή αποθήκευσης ύδατος. Επίσης, η Ινδία δεν έχει αναπτύξει επαρκώς το δίκτυο συντήρησης του νερού.

Εν μέσω της κρίσης, έχουν εμφανιστεί και σπείρες, οι οποίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς ίδιον όφελος και αποφασίζουν ποιος θα πάρει νερό και σε ποια τιμή. Είναι χαρακτηριστικό, πως μία πολυκατοικία σε γειτονιά της Τσενάι πληρώνει 216 δολάρια την ημέρα για να εξασφαλίσει τρεις δεξαμενές με νερό.

«(σ.σ. η κρίση) δεν επηρεάζει όλους τους κατοίκους κατά τον ίδιο τρόπο», ανέφερε ο VK Madhavan, επικεφαλής μίας ΜΚΟ. «Ορισμένοι μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμη, αν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν (σ.σ. το νερό)».

Τουλάχιστον το 60% της Ινδίας ζει σε μη εγκεκριμένες δομές, όπως είπε ο Jyoti Sharma, ιδρυτής και διευθυντής της FORCE, μίας ινδικής επιχείρησης που ασχολείται με την συντήρηση του νερού.


loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :