Μήνυμα των Ελλήνων σε όλα τα κόμματα: Αποχή ρεκόρ – Έφτασε το 60% στις Περιφερειακές εκλογές & το 80% σε ορισμένους Δήμους!

Ως ο πραγματικός νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να θεωρηθεί η αποχή, η οποία κατά μέσο όρο πλησίασε το 60%, ενώ σε ορισμένους Δήμους πλησίασε ακόμη και το 80%.

Παρά τις προτροπές από όλα τα πολιτικά κόμματα και κορυφαία στελέχη Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες προτίμησαν τις… παραλίες και όχι να προσέλθουν στην κάλπη, ώστε να εκλέξουν δημάρχους ή περιφερειάρχες.
Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την εικόνα στους εξής λόγους:

– Ο πρώτος, και βασικός, είναι ότι οι ψηφοφόροι, δεν είχαν, όπως την περασμένη Κυριακή, να ψηφίσουν τους δεκάδες χιλιάδες, «δικούς τους» υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.
– Ο δεύτερος είναι ότι με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές έστειλαν το πολιτικό τους μήνυμα και γι’ αυτό πολλοί θεώρησαν ότι «περίσσευε» ένα ακόμη μήνυμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
– Ο τρίτος, που συνδέεται με τον δεύτερο, ότι σε 35 ημέρες έχουμε εθνικές εκλογές και εκεί θα σταλεί το τελικό μήνυμα.

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τον καλό καιρό, που έστειλε πολλούς στις παραλίες, έχουμε ίσως ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια της αποχής.

Τα ποσοστά συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές:

Στις εκλογές για τον νέο περιφερειάρχη Αττικής προσήλθε το 41,26% των ψηφοφόρων και απείχε το 58,74%, ενώ στον α’ γύρο η αποχή ήταν 41,14%.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία το 40,36% των ψηφοφόρων και απείχε το 59,64%.

Η αποχή στον α’ γύρο ήταν 46,77%.

Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε το 66,55%.

Στον α’ γύρο απείχε το 54,47%.

Στη Δυτική Ελλάδα ψήφισε το 45,81% των πολιτών και απείχε το 54,19%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 39,32%.

Στα Ιόνια Νησιά συμμετείχε το 38,74% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε στις κάλπες το 61,26%.

Η αποχή στον α’ γύρο ήταν 48,63%.

Για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ψήφισε το 39,89% του εκλογικού σώματος και απείχε το 60,11%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 45,22%.

Για περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προσήλθε το 44,28% των ψηφοφόρων και απείχε το 55,72%.

Η αποχή στον α’ γύρο ήταν 36,33%.

Τα ποσοστά συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές:

Ανάλογα υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές.

Ενδεικτικά, για την εκλογή του νέου δημάρχου Αθηναίων ψήφισε το 33,33% του εκλογικού σώματος, ενώ απείχε το 66,66%.

Η αποχή στον α’ γύρο έφτασε το 53,26%.

Για τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης προσήλθε στις κάλπες το 37,39% και απείχε το 62,61%.

Στον α’ γύρο η αποχή ήταν 47,50%.

Χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις ήταν η αποχή στον δήμο Πατρέων, όπου συμμετείχε το 49,68% και απείχε το 50,32%.

Στον α’ γύρο δεν προσήλθε το 37,31% των ψηφοφόρων.

Για τον δήμαρχο Πειραιώς ψήφισε το 34,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ η αποχή φτάνει το 65,77%.

Την περασμένη Κυριακή δεν προσήλθε στις κάλπες το 49,72% του εκλογικού σώματος.

Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης για την εκλογή του νέου δημάρχου συμμετείχε στη διαδικασία το 47,91% και απείχε το 52,09%, ενώ το ποσοστό αποχής την περασμένη Κυριακή διαμορφώθηκε στο 34,84%.

Χαρακτηριστικά, ο Κώστας Παναγόπουλος της ALCO ανέφερε πως τα ποσοστά αποχής είναι μεγάλα, ενδεχομένως και εκείνα της μη έγκυρης ψήφου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η αποχή μπορεί να μας εκπλήξει πολύ δυσάρεστα».

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Ιστορικά συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους.

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τους υποψήφιους της σε 11 -ή και 12, αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο- από τις 13 Περιφέρειες, αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα ερείσματά του, καθώς δεν εκλέγεται κανένας από όσους έχρισε υποψηφίους.

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στους μεγάλους Δήμους, καθώς οι εκλεγμένοι με τη σημαία της κυβερνητικής παράταξης είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει έπειτα από εννέα χρόνια ξανά τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε μπλε από το μια άκρη ως την άλλη της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία από τον πρώτο γύρο είχε βαφτεί «πράσινη», καθώς έμεινε στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη που, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, είχε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέγραψε εκεί τα μοναδικά εκλογικά κέρδη.

Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Αττική, με την άνετη επικράτηση του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου, τα Ιόνια Νησιά, όπου η Ρόδη Κράτσα θριάμβευσε απέναντι στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Επίσης, κέρδισε ξανά τη Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό, ενώ επικράτησε και στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη που εκθρόνισε τον κοινό υποψήφιο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Κατσιφάρα, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τελευταία κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σημαντική επίσης θεωρείται και η εκλογή στην Πελοπόννησο, όπου ο Παναγιώτης Νίκας εξοβέλισε τον Πέτρο Τατούλη. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε, τέλος και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο προερχόμενος από τον Κεντροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, που είναι η μόνη από τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ που δεν εκλέγεται στον δεύτερο γύρο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

Με τίτλο «Συντριπτική νίκη της Δεξιάς στις τοπικές εκλογές» το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων καταγράφει σε τηλεγράφημά του τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα κι επισημαίνει ότι το δεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία κέρδισε σήμερα τους δημαρχιακούς θώκους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως και σχεδόν το σύνολο των ελληνικών περιφερειών, επιβεβαιώνοντας τη συντριπτική νίκη του στις Ευρωεκλογές επί της Αριστεράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Όπως μάλιστα εκτιμά το AFP, τα αυξημένα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι που στήριζε η Νέα Δημοκρατία δίνουν ένα καθαρό προβάδισμα στη συντηρητική παράταξη, πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον νέο δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, τον νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον ανεξάρτητο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει επίσης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου με τίτλο «Οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί επικρατούν στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στις τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα το συντηρητικό αντιπολιτευόμενο κόμμα κατέγραψε περαιτέρω κέρδη σε βάρος του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των προβλεπόμενων γενικών εκλογών του επόμενου μήνα».
Και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων:

«Οι υποψήφιοι της συντηρητικής αντιπολίτευσης κέρδισαν την πλειοψηφία των περιφερειών της Ελλάδας στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

loading...