Πισώπλατη μαχαιριά «Stop σε γεωτρήσεις» λέει το Λονδίνο «γιατί η κυπριακή ΑΟΖ είναι υπό αμφισβήτηση»!

Σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης, σερ Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος νομιμοποίησε την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς δεν της αναγνώρισε κυπριακή κυριαρχία!

“Γεωτρήσεις δεν πρέπει να γίνονται σε περιοχές με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση»” έφτασε να δηλώσει δημοσίως ο Άλαν Ντάνκαν ο οποίος μάλλον “κλαίγεται” διότι BP, Shell δεν έχουν πάρει κανλενα οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο αναλυτικά, περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει ο σερ Άλαν είπε:

«Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια ο σερ Άλαν ρωτήθηκε από τη φιλοκύπρια βουλευτή των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς κατά πόσο συμφωνεί με την άποψή της ότι «θα ήταν αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται».

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και εποικοδομητικές συνομιλίες να επαναρχίζουν.

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία πράττει τα μέγιστα ως εγγυήτρια δύναμη να παίξει το ρόλο της σε αυτό και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».

Το αρχικό ερώτημα που είχε τεθεί προς το Foreign Office από τον Πάμπο Χαραλάμπους αφορούσε τα διπλωματικά βήματα που έχουν αναληφθεί για να βοηθηθεί η επιδίωξη μίας επίλυσης της διαίρεσης της Κύπρου.

Ο σερ Άλαν απαντώντας αναφέρθηκε στην «παραγωγική» συνάντηση του ιδίου με την Τζέιν Χολ Λουτ στις 8 Ιανουαρίου, στις τακτικές επαφές συμβούλων του μαζί της, καθώς και στις συναντήσεις των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου τον Μάρτιο. Καλωσόρισε επίσης τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επανέλαβε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να αποχωριστεί κάποιο από το έδαφος των κυρίαρχων περιοχών βάσεων» σε περίπτωση συμφωνίας λύσης του Κυπριακού. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, όπως ρωτήθηκε, κατά πόσο η ακριβής έκταση αυτού του εδάφους έχει συμφωνηθεί.

 Ο Άλαν Ντάνκαν ήταν και παραμένει απαράδεκτος δηλώνει ο Ν.Αναστασιάδης

Ο Σερ Άλαν Ντάνκαν υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Υπουργού Ευρώπης της Βρετανίας περί αμφισβητούμενων περιοχών στις οποίες δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Ο ΠτΔ είπε ότι θα γίνει το ανάλογο διάβημα στην Βρετανίδα Πρωθυπουργό γιατί όπως σημείωσε, «θεωρώ ότι η όλη στάση το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να έχει η Βρετανία παρά τα όποια συμφέροντα έχει στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος έχει τέτοια συμπεριφορά.

Απαράδεκτες εξάλλου χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντάνκαν και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε σχετικό tweet ανέφερε,

“Απαράδεκτες οι δηλώσεις για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας του υπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Άλαν Ντάνκαν”.

loading...

1 thought on “Πισώπλατη μαχαιριά «Stop σε γεωτρήσεις» λέει το Λονδίνο «γιατί η κυπριακή ΑΟΖ είναι υπό αμφισβήτηση»!

  1. πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας , ότι πάντα σε κρίσιμες στιγμές είμαστε σχεδόν ΜΟΝΟΙ

Comments are closed.