Οι ΗΠΑ «έδωσαν» τα Υψώματα του Γκολάν στο Ισραήλ ανανεώνοντας τους χάρτες του State Department!

Το State Department ανακοίνωσε πριν από λίγο πως αλλάζει τους χάρτες του και αναγνωρίζει τα Υψώματα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αυτό σημαίνει πως επισήμως ανεξάρτητα από το Διεθνές Δίκαιο οι ΗΠΑ δίνουν τα συριακά εδάφη που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, στην εξουσία του Τελ Αβίβ.

Φυσικά από την απόφαση αυτή προκύπτουν και άλλες καταστάσεις, όπως ότι πλέον η αντίδραση των ΗΠΑ για την ανάκτηση της Κριμαίας από την Ρωσία καθίσταται κενή ηθικού περιεχομένου και άνευ ουσίας.

Χθες σας είχαμε ενημερώσει πως έρχονται κoσμογονικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή καθώς Ρωσία-ΗΠΑ-Ισραήλ “έδωσαν τα χέρια” για μια Σύνοδο Κορυφής που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας με επανακαθορισμό συνόρων και δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους!

Αργά προχτες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση του ανέφερε πως οι 3 χώρες, ΗΠΑ-Ρωσία-Ισραήλ, συμφώνησαν στην δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα θέματα ασφαλείας στην Μέση Ανατολή.

Σήμερα λοιπόν το State Department άλλαξε τους χάρτες και δείχνει τα Golan Heights ως ισραηλινά όπως αναφέρει ο εκπρόσωπός του Morgan Ortagus μετά την επιβεβαίωση ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έλαβε μια αναβαθμισμένη έκδοσή τους.

«Ξέρω πως σίγουρα έχουμε ανανεώσει τους χάρτες» είπε ο Ortagus όταν ερωτήθηκε εάν προέβησαν οι Αμερικανοί σε τέτοιες κινήσεις από την στιγμή που ο πρόεδρος Donald Trump τον Μάρτιο αναγνώρισε επίσημα ισραηλινή κυριαρχία στα αμφισβητούμενα Υψώματα.



Πρέπει να πούμε πως τα Υψώματα του Γκολάν είναι πλούσια σε νερό και οι Ισραηλινοί δεν τα δίνουν πίσω υπό καμία προϋπόθεση καθώς το νερό στις περιοχές αυτές είναι πιο σημαντικό και από το πετρέλαιο.

Ο Netanyahu είπε στους δημοσιογράφους στην Jerusalem ότι ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Jared Kushner του παρέδωσε έναν από τους καινούριους χάρτες στον οποίο μάλιστα είχε γράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ την λέξη “ωραία.”

Ο Ortagus δεν σχολίασε εάν το State Department προχώρησε σε επιπλέον ενέργειες για να αναγνωριστούν τα Golan Heights ως ισραηλινά εκδίδοντας καινούρια οδηγία σε ότι αφορά την εθνικότητα όσως έχουν γεννηθεί στην περιοχή.

«Θα σας πω για ότι νεότερο είπε»

Το Ισραήλ με νόνο προσάρτησε τα υψώματα το 1981 και ήταν η αφορμή για τον πόλεμο του Λιβάνου το 1982 στον οποίο πάλί το Τελ Αβίβ επικράτησε. Ο ΟΗΕ δεν τον αναγνώρισε αυτόν τον νόμο και θεωρείται ότι δεν έχει διεθνή ισχύ.

Το Ισραήλ το 2018 οργάνωσε τοπικές εκλογές στις 30 Οκτωβρίου και η Σύνοδος του ΟΗΕ ζήτησε να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά του από την κατεχόμενη περιοχή.

Φυσικά η Μόσχα είναι ικανοποιημένη με την εξέλιξη καθώς όχι μόνο η Κριμαία νομιμοποιείται που επέστρεψε στον ρωσικό «κορμό» αλλά είναι πιθανό να συμβεί το ίδιο πράγμα και σεμ περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Πλέον η θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Κριμαίας αποκτάει μηδενική ισχύ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μ.Νετανιάχου, είπε σχετικά με την αναμενόμενη σύσκεψη κορυφής:

“Πρότεινα και στους δύο, σε Ν.Τραμπ και Β.Πούτιν να σχηματίσουμε μια κοινή επιτροπή με μέλη από ΗΠΑ-Ρωσία και Ισραήλ που θα συναντηθεί τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσει την κατάσταση ασφαλείας στην Μέση Ανατολή.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν μαζί μου.

Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές”!

Ετσι, τον Ιούνιο θα συναντηθούν ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τ.Μπόλτον, με τον ισραηλινό ομόλογο του Meir Ben-Shabbat και τον Ρώσο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και δεξί χέρι του Β.Πούτιν, Nikolay Patrushev!

Ισραηλινές πηγές τονίζουν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις συζητήσεις ενώ τονίζουν πως ότι συμφωνηθεί μεταξύ των τριών συμβούλων ασφαλείας θα προωθηθεί και στους ηγέτες για υπογραφές.

Το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η περιβόητη “Συμφωνία του Αιώνα”, η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, ο τερματισμός του πολέμου στην Συρία, η αποχώρηση των ιρανικών και τουρκικών δυνάμεων, το νέο Σύνταγμα της Συρίας, η δημιουργία (στο μέλλον) κουρδικού κράτους.

Κρίσιμο και τελευταίο θέμα συζήτησης θα είναι οι ενεργειακοί αγωγοί, τόσο αυτοί από Κατάρ και Ιράν προς Συρία πχ ο South Pars αλλά και ο East-Med.

Mε λίγα λόγια, το Ισραήλ μπαίνει “σφήνα” στην Συμφωνία της Αστάνα μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν και θα προτείνει ένα νέο σχέδιο που θα οδηγήσει σε νέα σύνορα στην περιοχή, σε μόνιμη εκεχειρία και απόσυρση των δυνάμεων. Τελικός χαμένος η Αγκυρα!

Hδη ο Ρ.Τ.Ερντoγάν έχει αντιδράσει αρνητικά απέναντι στην “Συμφωνία του Αιώνα”, συνεπώς δεν υπάρχει χώρος γι αυτόν στο τραπέζι των συζητήσεων.

loading...