«Τίναξε τη μπάνκα» ο pop artist Τζεφ Κουνς – Γλυπτό του πωλήθηκε 91,1 εκατ. δολάρια

Το «Rabbit» ξεπέρασε το ρεκόρ του Ντέιβιντ Χόκνεϊ με τον πίνακα «Πορτραίτο ενός καλλιτέχνη» – Πωλήθηκε κατά 20 εκατ. δολάρια πάνω από την εκτιμώμενη τιμή – Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1986
Ένα ακόμη ρεκόρ έσπασε ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης της pop art, Τζεφ Κουνς.

Το γλυπτό του «Rabbit», κατασκευασμένο το 1986 από ατσάλι και το οποίο απεικονίζει -τι άλλο- έναν λαγό- πουλήθηκε από τον Οίκο Christie’s 91,1 εκατομμύρια δολάρια, και είναι το πλέον ακριβότερο έργο τέχνης εν ζωή καλλτέχνη.

Η δημοπρασία έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη και ξεπέρασε κατά 20 εκατομμύρια δολάρια την εκτιμώμενη τιμή.

Το γλυπτό του Κουνς κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχει ο Βρετανός καλλιτέχνης Ντέιβιντ Χόκνεϊ με τον πίνακα «Πορτραίτο ενός καλλιτέχνη» που πωλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο αντί 90,3 εκατ. δολαρίων.

Το «Rabbit» είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη, ο οποίος έχει θεωρηθεί αρκετά αμφιλεγόμενος. Ήδη έχει ακόμη ένα ρεκόρ εν ζωή καλλίτέχνη στο παρελθόν για το πορτοκαλί Balloon Dog από ανοξείδωτο ατσάλι στην αστρονομική τιμή των 58,4 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2013.

Αυτό το ρεκόρ έσπασε ο Χόκνεϊ, από τον οποίο τελικά πήρε τη ρεβάνς.

To «Πορτρέτο ενός Καλλιτέχνη» του Ντέιβιντ Χόκνεϊ κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ του πιο ακριβού έργου εν ζωή καλλιτέχνη

Από τον Νταλί στους Talking Heads

Γεννημένος το 1955 στο Γιορκ της Πενσιλβάνια, ο Τζεφ Κουνς ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζει, έχοντας ως έμπνευση έργα κλασικών ζωγράφων στη βιτρίνα του μαγαζιού διακόσμησης εσωτερικών χώρων που είχε ο πατέρας του.

Όταν ήταν φοιτητής στο Merryland Institut College of Art της Βαλτιμόρης (1972-1974), γνώρισε τον θρυλικό σουρεαλιστή Σαλβαδόρ Νταλί και πέρασε μια μέρα μαζί του στη Νέα Υόρκη.

Αργότερα, αφού περάσει από τον School of Art Institute του Σικάγου (1975), εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ανακάλυψε την μαγεία της underground σκηνή, μαζί με την Πάτι Σμιθ και τους Talking Heads.

Ο καλλιτέχνης της pop art Τζεφ Κουνς

Όταν κατηγορήθηκε ότι κλέβει ιδέες

Πριν από δύο χρόνια ο Τζεφ Κουνς καταδικάστηκε στη Γαλλία για λογοκλοπή μιας φωτογραφίας του διάσημου για τα γυμνά πορτρέτα του Ζαν Φρανσουά Μπορέ, ο οποίς πέθανε το 2014.

Η εταιρεία του Κουνς LLC ε’ιχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2017 από το δικαστήριο του Παρισιού για «πλαστογραφία», έπειτα από καταγγελία της χήρας του φωτογράφου.

Πράγματι, ένα άγαλμα από πορσελάνη που δημιούργησε ο Κουνς με τίτλο «Naked» μοιάζει εντυπωσιακά με μια φωτογραφία που είχε τραβήξει ο Μπορέ και η οποία έγινε καρτ ποστάλ. Εδειχνε δύο παιδάκια, γυμνά, να χαριεντίζονται αθώα.

«Η καρτ ποστάλ του Bauret κόστιζε 1 ευρώ. Ενα αντίτυπο αγάλματος του Κουνς πουλήθηκε από έναν συλλέκτη 8 εκατομμύρια δολάρια το 2008!», είχε αναφέρει τότε η χήρα του φωτογράφου.

Το δικαστήριο του Παρισιού δικαίωσε την χήρα και καταδίκασε τον καλλιτέχνη να πληρώσει αποζημίωση 10.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ, καθότι το εν λόγω γλυπτό με τα γυμνά παιδάκια αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του. Επίσης, επειδή περιλαμβάνονταν και στον κατάλογο έκθεσης που έγινε το 2014 στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε αυτό.

loading...