Λύση Onex θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Στην εταιρεία Onex, που ελέγχει ήδη το Νεώριο Σύρου, φαίνεται να οδεύουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση στράφηκε σε αυτήν τη λύση µετά την κατάρρευση των διαπραγµατεύσεων µε το επενδυτικό σχήµα της Inter M Traders και Sogem Holdings και την απόρριψη της προσφοράς που αυτό κατέθεσε από την Alpha Bank.

Καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν πως πριν από δύο 24ωρα πραγµατοποιήθηκε διευρυµένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονοµικών υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαµπουράρη, µε την ηγεσία της Onex, όπου τα εµπλεκόµενα µέρη λέγεται πως εξέφρασαν τη βούλησή τους να προχωρήσει η υπόθεση το συντοµότερο δυνατόν.

Οι ίδιες πηγές υπογραµµίζουν πως τα χρονοδιαγράµµατα είναι στενά και τονίζουν ότι ορόσηµο είναι η 30ή Ιουνίου, οπότε λήγει και η σύµβαση για την παράδοση των δύο πυραυλακάτων στο Πολεµικό Ναυτικό. Στο πλαίσιο αυτό συµφωνήθηκε ο οικονοµικός έλεγχος (due diligence) να είναι σχετικά σύντοµος και τα αποτελέσµατά του να παραδοθούν άµεσα.

Η πρόοδος των παραπάνω αναµένεται να βρεθεί στο επίκεντρο νέας σύσκεψης των εµπλεκοµένων σε περίπου δέκα ηµέρες από σήµερα. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σπεύδουν να σηµειώσουν στο «Εθνος» πως προέχει η τυπική µεταβίβαση των Ναυπηγείων Σύρου στην Onex, προτού υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη για την Ελευσίνα.

Να σηµειωθεί πως παρότι έχουν περάσει αρκετοί µήνες -σχεδόν έξι- από τότε που η ελληνική ∆ικαιοσύνη επικύρωσε τη συµφωνία εξυγίανσης του Νεωρίου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες µεταβίβασης στον νέο ιδιοκτήτη. Και αυτό γιατί σύµφωνα µε πληροφορίες δεν έχουν εκπληρωθεί οι εξής όροι:

∆ιαγραφή απαίτησης της ΑΑ∆Ε ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, πλέον προσαυξήσεων

Ολοσχερής εξάλειψη εκ µέρους της ΑΑ∆Ε υποθήκης που έχει εγγραφεί γι’ αυτήν την απαίτηση

Αρση από µέρους του ΕΦΚΑ κατασχέσεων, και

Επιστροφή της εγγυητικής επιστολής.

Μέσω του άρθρου 106, η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας σχεδιάζεται να γίνει στα πρότυπα του Νεωρίου, δηλαδή µέσα από την υπαγωγή της επιχείρησης στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα και την επικύρωσή της από το αρµόδιο δικαστήριο της περιοχής. Το µοντέλο αυτό προβλέπει τη γενναία ρύθµιση των υποχρεώσεων της επιχείρησης µέσα από «κούρεµα» των δανείων και άλλων οφειλών και την είσοδο νέου επενδυτή, µε τη σύµφωνη γνώµη της πλειονότητας των πιστωτών και του βασικού µετόχου που θα αποχωρήσει.

Υπενθυµίζεται πως η Onex µετά το Νεώριο είχε εκφράσει δηµόσια το έντονο ενδιαφέρον της για την απόκτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραµαγκά στο περιθώριο της περσινής ∆ΕΘ, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εµπορίου των ΗΠΑ, Γουίλµπουρ Ρος, ωστόσο δεν συµµετείχε στον διαγωνισµό πώλησης που διεξήγαγε η KPMG, καθώς διαφωνούσε µε τη διαδικασία και επιζητούσε απευθείας διαπραγµατεύσεις µε την κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση του Νεωρίου.

«Κλεισµένη συµφωνία»

Αλλες πληροφορίες θεωρούν «κλεισµένη τη συµφωνία», µε δεδοµένη τη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σηµειώνοντας πάντως πως πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο εγχείρηµα που απαιτεί ειδικό χειρισµό.

Χαρακτηριστικά λένε ότι προσοµοιάζει µε ειδική αποστολή για κοµάντος, προσθέτοντας πως η διάσωση της αλυσίδας σούπερ µάρκετ Μαρινόπουλος από τον όµιλο Σκλαβενίτη µπροστά της µοιάζει µε παιχνιδάκι! Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, το τίµηµα για τη µεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα είναι κατ’ ελάχιστον 170 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να φθάσει και έως 250 εκατ. ευρώ, ανάλογα µε τις συµβάσεις που θα πάρει ως «προίκα» η επιχείρηση

Πηγή

loading...