Μετά τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior οι ΗΠΑ στέλνουν ΤΟΜΑ M2 Bradley στην Ελλάδα – Από το τίποτα…

Για «πίστωση νέου ποσού προς την Ελλάδα για μεταφορά μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ» μίλησε πηγή του State Department με τις ΗΠΑ να “διαρρέουν” πως πρόκειται για την απόκτηση M2 Bradley από τον Ελληνικό Στρατό.

Πρόκειται για παλιά, ιδιαίτερα υψηλού κόστους οχήματα, ίσως όχι και τόσο κατάλληλα για το ελληνικό πεδίο μάχης τα οποία όμως θα παραχωρηθούν δωρεάν και σίγουρα είναι ανώτερα από τα «αρχαιολογικής αξίας» Μ113 ΤΟΜΠ που εξοπλίζουν αυτή την στιγμή ττον ΕΣ.

Πιο αναλυτικά, ο έγκυρος αμυντικός ιστότοπος DefenceOne δημοσίευσε σήμερα ένα πολύ σημαντικό άρθρο με τίτλο “οι ΗΠΑ θα πληρώνουν χώρες προκειμένου να ξεφορτωθούν ρωσικά και κινεζικά όπλα” σημειώνοντας πως προβλέπεται κονδύλι ύψους 25 εκατ δολαρίων για ΤΟΜΑ προς την Ελλάδα!

Το δημοσίευμα αναφέρει ένα υφιστάμενο πρόγραμμα, το “European Recapitalization Incentive Program”, που ουσιαστικά επανεξοπλίζει 6 πρώην ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, αντικαθιστώντας τον πρώην σοβιετικό εξοπλισμό, με αμερικανικό.

Στόχος είναι να «δοθούν τα κίνητρα σε εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να βάλουν τα δικά τους κεφάλαια για να εκσυγχρονίσουν τον στρατό τους και να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό ρωσικής κληρονομιάς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα.

Όπως διευκρινίζει ακόμη ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για τις ανάγκες του προγράμματος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη δεσμευτεί να διανείμει περίπου 190 εκατ. δολ. για την εφαρμογή του πρότζεκτ σε πέντε ακόμη χώρες, πέρα από την Ελλάδα: Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Σκόπια και Σλοβακία.

Συγκεκριμένα, μέσα στα επόμενα έτη, οι παραπάνω χώρες αναμένεται να δρομολογήσουν την αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων και IFV.

Σύμφωνα με την πηγή του State Department,  οι χώρες που θα επωφεληθούν του προγράμματος αυτού, θα πρέπει να “ξεφορτωθούν” τα σοβιετικής προέλευσης ή ρωσικού/κινεζικού οπλισμού τους, κι έτσι θα έχουν ουσιαστικά ένα όφελος “απόσυρσης”.

Το πρόγραμμα θα έχει ένα κόστος περίπου 190 εκ. δολαρίων και θα μοιραστεί στις εξής χώρες ως εξής:

Αλβανία, $30 εκ. για ελικόπτερα
Βοσνία, $30.6 εκ. για ελικόπτερα
Κροατία, $25 εκ για ΤΟΜΑ
Ελλάδα, $25 εκ. για ΤΟΜΑ
Σκόπια $30 εκ. για ΤΟΜΑ
Σλοβακία, $50 εκ. για ελικόπτερα

H ανώνυμη πηγή του State Department τονίζει πως θα ακολουθήσει και δεύτερος “γύρος” χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, ύψους 50 με 100 εκ δολαρίων.

Yπενθυμίζουμε πως τα 70 OH-58D Kiowa Warrior ήρθαν με κόστος λιγότερο από 50 εκ δολάρια, οπότε τα 25 εκατ. δολ. σε πρώτη φάση καθώς και ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης, αρκούν για έρθουν περίπου 50 Μ2 Bradley.

Το M2 Bradley είναι ένα ΤΟΜΑ της τάξης των 27,6 τόνων που μπορεί να μεταφέρει 3 άτομα πλήρωμα και 7 εξοπλισμένους στρατιώτες.

Η θωράκιση του οχήματος το προστατεύει από βολές διαμετρήματος 14,5 χλστ. από όλες τις πλευρές και στον οπλισμό του περιλαμβάνεται ένα πυροβόλο των 25 χλστ. M242 Chain Gun με αναχορηγία 900 βλημάτων και διπλός εκτοξευτής Α/Τ βλημάτων TOW με απόθεμα 7 πυραύλων.

Στον οπλισμό του περιλαμβάνεται και ένα πολυβόλο των 7,62 χλστ. M240C με απόθεμα 2.200 βλημάτων.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του οχήματος αυτό κινείται από ένα κινητήρα VTA-903T οκτώ κυλίνδρων, και ισχύος 600 ίππων, δίνοντας ένα λόγο ισχύος ανά τόνο βάρους 27,1. Η εμβέλεια του ΤΟΜΑ ανέρχεται στα 483 χλμ. και η μέγιστη ταχύτητά του στα 56 χ.α.ω. σε οδόστρωμα, 40 χ.α.ω. εκτός οδοστρώματος και 7,2 χ.α.ω. σε πλεύση.

loading...