O Πομπέο Σνομπάρει την Μέρκελ Ακυρώνοντας Ραντεβού την Τελευταία Στιγμή

Zero Hedge

Με αυτόν –επί λέξει- τον τίτλο το Zero Hedge, επικαλούμενο και το Οικονομικό Πρακτορείο Bloomberg, μεταδίδει τα ακόλουθα:

Καθώς οι εντάσεις με το Ιράν φθάνουν σε σημείο βρασμού και η Ουάσιγκτον μοιάζει έτοιμη να εγκαταλείψει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, ο Υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θέλησε προφανώς να σιγουρευτεί ότι οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ ξέρουν την θέση τους…

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, ο Πομπέο ακύρωσε πρόγραμμα για μια συνάντηση, την Τρίτη, με την Γερμανίδα καγκελάριο ΄Ανγκελα Μέρκελ και τον υπουργό των Εξωτερικών Χέϊκο Μάας, επικαλούμενος απροσδιόριστα «επείγοντα ζητήματα». Δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μετέφερε η αμερικανική πρεσβεία, ανέφερε ότι ο υπουργός προσβλέπει να είναι στο Βερολίνο προσεχώς.

Η Μέρκελ εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση, που ανέφερε ότι η κοινή εμφάνιση (με τον Πομπέο) ακυρώνεται, εξ αιτίας της «ακύρωσής της από την αμερικανική πλευρά».

Ο Πομπέο βρισκόταν στην Ευρώπη για συνομιλίες στην Φινλανδία, όπου προειδοποίησε την Ρωσία και την Κίνα να μην συνεχίζουν «επιθετικές» ενέργειες στην Αρκτική. Επίσης συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ.

΄Οσοι αναζητούν τον λόγο ακύρωσης (του ραντεβού με την Μέρκελ) έχουν μεγάλη ποικιλία για να διαλέξουν. Που περιλαμβάνει: Την άρνηση της Γερμανίας να συμμορφωθεί με την απαγόρευση της συνεργασίας με την Κινεζική εταιρεία Huawei, για το ηλεκτρονικό δίκτυο 5G, την αμερικανική αντίθεση στον ρωσικό αγωγό αερίου Nord Stream 2 και τις εκρήξεις οργής του Τραμπ στο ΝΑΤΟ, που κυρίως στοχεύουν τις λειψές αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας.

Ο βουλευτής Juergen Hardt ,του κόμματος της Μέρκελ, επέμενε πως η ακύρωση του Πομπέο δεν ήταν «σνομπάρισμα». Πρόσθεσε όμως πως «είναι κρίμα που η συνάντηση δεν θα γίνει».

Μετάφραση: Μ.Σ.

loading...