Eρντογάν: «Αν χάσουμε την Κωνσταντινούπολη, χάνουμε την Τουρκία» – Πόσο θα αλλάξει τις ισορροπίες μία πολιτική ήττα

«Αν χάσουμε την Κωνσταντινούπολη, χάνουμε την Τουρκία» αυτά ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια, στους βουλευτές του κόμματός του.

Από αυτή τη φράση και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι για την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη και φυσικά η τελική επικράτηση του δικού του υποψηφίου.

Επανάληψη που αποφάσισε η ανώτατη αρχή εκλογών στη χώρα πριν από δύο ημέρες προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης και διαδηλώσεις στην πόλη από τους ψηφοφόρους του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η καρδιά της οικονομίας στην Τουρκία

Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι απλώς η πολιτική αφετηρία του Ερντογάν, όπου και εκλέχτηκε ως δήμαρχος πριν από δύο δεκαετίες. Η τουρκική πόλη με την βαριά ιστορία είναι η βάση για περίπου το ένα τρίτο της συνολικής οικονομίας της Τουρκίας, ενώ εκτιμήσεις θέλουν την Πόλη να απορροφά το 25% των συνολικών δημοσίων δαπανών.

Ο προϋπολογισμός των 4 δις δολαρίων το χρόνο για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης δεν αποτελεί παρά μόνο έναν λόγο από τους δεκάδες που κάνουν τον Ερντογάν να αναζητά λυσσαλέα τρόπους να πάρει και πάλι τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλη. Μια μάχη που φαίνεται πως δεν έδωσε για τον δήμο της πρωτεύουσας, της Αγκυρας που επίσης πέρασε στο κόμμα της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές.

Το πολιτικό σύστημα Ερντογάν, περνά από την Κωνσταντινούπολη

Οι επενδύσεις του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη προβλέπουν ένα ποσό 30 δις δολαρίων, με έργα που αφορούν μεταξύ άλλων το νέο αεροδρόμιο, μια υπερσύγχρονη γέφυρα οκτώ λωρίδων στο Βόσπορο και το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας. Και μπορεί η χρηματοδότηση των έργων να γίνεται από την κεντρική διοίκηση, ωστόσο, όσα χρόνια ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες οικονομικής ευρωστίας σε φίλους ημετέρους στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω παρόμοιων έργων.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια που ο Ερντογάν παρέμενε στην εξουσία, οι δημότες της Κωνσταντινούπολης συνειδητοποιούσαν πως είχε μεγάλη σημασία αν ψήφιζαν AKP (το κόμμα της δικαιοσύνης του Τούρκου προέδρου). Είναι χαρακτηριστικό πως ο απερχόμενος δήμαρχος Μβλούτ Ουϊσάλ φέρεται να δήλωσε πως «προτεραιότητα» της δημοτικής αρχής «για μετρό είναι να δημιουργηθούν σταθμοί σε γειτονιές όπου το κόμμα είχε τις περισσότερες ψήφους.

Κοινωνικές παροχές με… πολιτικά κριτήρια

Δεκάδες έργα και παροχές στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Ερντογάν περνούν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου ισχυρίζονται πως είναι μέσω αυτών των διαύλων που το κόμμα του ισχυροποιεί πολιτικά τη θέση του όλα αυτά τα χρόνια. 100 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν σε ιδρύματα και οργανισμούς στην Κωνσταντινούπολη που διοικούνται από φίλους και μέλη της οικογένειας του Ερντογάν την τετραετία 2014-2018.

Η αντιπολίτευση δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ πως μέσω μιας νίκης στην Κωνσταντινούπολη θα έφερε ένα καίριο πλήγμα στην καρδιά της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.

«Ολοι γνωρίζουν πως βασική στρατηγική του AKP είναι να προσελκύει ψήφους μέσω κοινωνικών βοηθειών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης» σημείωνε ο Ταρίκ Μπαλιαλί του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Θα διώξουμε αυτή την αδικία και θα διανείμουν την κοινωνική βοήθεια χωρίς να λογαριάζουμε σε πολιτικά οφέλη από τον λαό» συμπλήρωνε. Ο ίδιος ο υποψήφιος των κεμαλιστών, Εκρέμ Ιμάμογλου, που κέρδισε τις εκλογές έκανε λόγο για «δικτατορία» στο άκουσμα της απόφασης για επανάληψη εκλογών στην Πόλη.

loading...