Χαλαρώνουν τα capital controls: Ποιο είναι το νέο όριο ανάληψης;


Μέσα στον Μάιο πιθανότατα έρχεται νέα χαλάρωση των capital controls και θα αφορά τη µεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από τις επιχειρήσεις, όπως και τη διεύρυνση του ορίου για µεταφορά ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες.


Μέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα υπήρξε συζήτηση για το θέµα µεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Η νέα χαλάρωση είναι ακόµα ένα βήµα προς την πλήρη άρση των capital controls, η οποία θα σηµατοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα.

Οπως είναι γνωστό, από τον Οκτώβριο του 2018 έχουν καταργηθεί οι περιορισµοί για αναλήψεις µετρητών στο εσωτερικό της χώρας. Περιορισµός στα 4.000 ευρώ το δίµηνο ισχύει για τις µεταφορές ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες.

Τώρα, το όριο αυτό αναµένεται να διευρυνθεί στα 5.000 µε 6.000 ευρώ το δίµηνο. Η νέα χαλάρωση θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, προκειµένου να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δραστηριότητά τους.


Σύµφωνα µε όσα ισχύουν σήµερα, επιτρέπονται οι συναλλαγές νοµικών προσώπων ή επιτηδευµατιών προς το εξωτερικό έως το ποσό των 100.000 ευρώ ηµερησίως, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών και τιµολογίων στην τράπεζα, ενώ ο επιχειρηµατίας δηλώνει πως δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα.

Για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τη νέα χαλάρωση οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

 1. Οι πειραματισμοί του θιάσου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οδήγησαν στην φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και την εκταμίευση καταθέσεων μικροκαταθέτων.

  Παράλληλα ο Τσίπρας υποσχέθηκε προεκλογικά ότι η κυβέρνηση του, θα χάριζε τα χρέη και έτσι έπαψε η αποπληρωμή τους από πολλούς δανειολήπτες.

  Αυτά έφεραν την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την υποθήκευση στους ξένους του συνόλου της δημόσιας περιουσίας γιά 99 χρόνια και τον έλεγχο κεφαλαίων.

  Κατά τους μετριότερους υπολογισμούς ξένων ειδικών, αυτό μας κόστισε 100 δις ευρώ.

  Ακόμα η οικονομία μας δεν έφτασε στα επίπεδα του τέλους 2014, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, παρά το κούρεμα κατά 110 δις το 2012.

  ΑπάντησηΔιαγραφή