ΔΝΤ: Σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χώρα μας Πίτερ Ντόλμαν, άφησε αιχμές κατά των νέων μέτρων που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο.

Μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Ντόλμαν σημείωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει καταδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση κινείται αντίθετα».

Την ίδια στιγμή τόνισε να μειωθούν οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, κάτι που, όπως είπε, θα γινόταν μέσω του δημοσιονομικού χώρου τον οποίο θα δημιουργούσε η μείωση του αφορολογήτου ορίου. Την ίδια στιγμή άσκησε κριτική για τις χαμηλές επενδύσεις που έχουν παρατηρηθεί στην χώρα και συμπλήρωσε ότι  υπάρχει απουσία προληπτικού σχεδιασμού για τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες μπορεί και να έχουν κόστος μέχρι και 9 δις ευρώ.

«Η εικόνα για το πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα είναι ανάμεικτη. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά αυτή η ανάκαμψη είναι απαράδεκτα μικρή για μια χώρα που βγαίνει από τεράστια πτώση εισοδήματος», σχολίασε ο κ. Ντόλμαν. Στην συνέχεια της ομιλίας του πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό έγινε με κόστος για την ανάπτυξη και υποεκτέλεση επενδύσεων. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ο πιο αδύναμος στην ευρωζώνη, λόγω του πολύ υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αγορές δείχνουν να συμφωνούν με αυτήν τη μεικτή εικόνα στην Ελλάδα, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η χώρα είναι ουραγός της ευρωζώνης. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων, που αντανακλούν τον κίνδυνο της χώρας (country risk), παραμένουν τα υψηλότερα στην ευρωζώνη και τα δημογραφικά στοιχεία είναι αντίξοα, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, την ώρα που 470.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης».

loading...

1 thought on “ΔΝΤ: Σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ……..ΔΕΙΝΟΥΝ ΟΙ….ΠΡΟΔΟΤΕΣ 400 ΕΥΡΩ…….ΤΟΝ ΜΑ Ι Ο…….ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ………ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ….Σ τ Ε………..Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ……..ΝΑΤΟΣ ΝΑΤΟΣ Ο…..ΤΣΙΠΡΑΣ Ο ΣΚΑΦΑΤΟΣ.

Comments are closed.