Διπλωματικό επεισόδιο Σόφιας-Άγκυρας – Μπορίσοφ: «Δεν δεχόμαστε απειλές» – Οργή στη Βουλγαρία για τον Τούρκο πρεσβευτή

Σφοδρή διπλωματική σύγκρουση έχουμε ανάμεσα σε Βουλγαρία και Τουρκία για άλλη μια φορά. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Βουλγαρία, Χασάν Ουλουσόι, κατάφερε να ξεσηκώσει ολόκληρη τη Βουλγαρία με το αίτημά του να εισαχθεί η υποχρεωτική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε στον Τούρκο πρέσβη ότι η χώρα μου δεν δέχεται από κανέναν τελεσίγραφα και απειλές!

Η Ekaterina Zaharieva μάλιστα θα καλέσει αύριο το πρωί τον πρέσβη στο Βουλγαρικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις. Θέση πήρε και ο ΥΠΑΜ Krassimir Karakachanov, όπου δήλωσε πως η τουρκική τοποθέτηση ήταν άκρως προκλητική.

«Το αίτημα είναι μια πρωτοφανής εκδήλωση έλλειψης σεβασμού προς τη Βουλγαρία και τους Βουλγάρους και μια ανοιχτή προσπάθεια επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας. Μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη από τις βουλγαρικές Αρχές», αναφέρουν δημοσιεύματα της γειτονικής χώρας.

Οι Βούλγαροι προτρέπουν την άμεση απέλαση του Τούρκου διπλωμάτη από τη Βουλγαρία, ενω δεκάδες πολίτες, προτείνουν να οργανωθεί μια συνεχής διαμαρτυρία μπροστά από την τουρκική πρεσβεία.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας όταν γίνεται μια τόσο επικριτική επίθεση στη βουλγαρική γλώσσα από την ισλαμική προπαγάνδα»

«Επί 500 χρόνια τουρκικής δουλείας, οι πρόγονοί μας, με κόστος της ζωής τους, υπερασπίστηκαν τη βουλγαρική γλώσσα, την πίστη τους και το κράτος και θα ήταν συνολική αδιαφορία και ανευθυνότητα να μην υπερασπιστούμε τη γλώσσα μας στη ίδια μας τη χώρα.

Η πράξη είναι εξαιρετικά ασεβής προς τη Βουλγαρία και οι Βούλγαροι έχουν επαρκές επιχείρημα για να απελαθεί ο πρέσβης της Τουρκίας, που δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα ως διπλωμάτης να προβαίνει σε τέτοιο αίτημα», αναφέρουν τα ΜΜΕ και καλούν την ηεσία της χώρας να πετάξει την διπλωματική αποστολή από την χώρα.

Πάντως εδώ και χρίνια οι Βούλγαροι έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της Τουρκίας και τα σχέδια που απεργάζεται για τα Βαλκάνια.

Οι Βούλγαροι εδώ και πολλά χρόνια βαράνε «καμπάνες» για τα τρομερά σχέδια ακρωτηριασμού Ελλάδας (Δυτικής Θράκης) και Βουλγαρίας (Νότια Βουλγαρία) και δημιουργίας αυτόνομου κρατιδίου της Θράκης στα πρότυπα του Κόσοβο.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρησιμοποιηθεί το μουσουλμανικό εξτρεμιστικό στοιχείο και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που βγαίνει ενισχυμένο από την υπόθεση της Καταλονίας.

Αφού λοιπόν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν στέλνει τελεσίγραφο στην Άγκυρα για τις συνεχόμενες προκλήσεις σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο, το κάνει η Βουλγαρική κυβέρνηση απειλώντας στα ίσια τους Τούρκους χωρίς περιστροφές

loading...

1 thought on “Διπλωματικό επεισόδιο Σόφιας-Άγκυρας – Μπορίσοφ: «Δεν δεχόμαστε απειλές» – Οργή στη Βουλγαρία για τον Τούρκο πρεσβευτή

Comments are closed.