Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε όποια χώρα υποτιμάει το νόμισμά της έναντι του δολαρίου!

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι πλέον θα θέσουν σε εφαρμογή έναν νέο κανόνα βάσει του οποίου θα επιβάλλονται εξισορροπητικοί δασμοί σε βάρος κρατών που υποτιμούν εσκεμμένα το νόμισμά τους έναντι του δολαρίου.

«Αυτή η αλλαγή προειδοποιεί τους ξένους εξαγωγείς ότι το υπουργείο Εμπορίου θα μπορεί να εξισορροπεί τις νομισματικές επιδοτήσεις οι οποίες πλήττουν τις βιομηχανίες των ΗΠΑ», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Τα ξένα κράτη δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις νομισματικές πολιτικές ώστε να θέτουν σε μειονεκτική θέση τους αμερικανούς εργαζόμενους και τις αμερικανικές επιχειρήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο νέος αυτός κανόνας αναφέρεται πρωτίστως στην Κίνα η οποία επί σειρά ετών δεν επέτρεπε την ανατίμηση του κινεζικού γουάν για να μπορεί να πουλάει φθηνά τα προϊόντα της.

Βέβαια η κίνηση αυτή των Αμερικανών δείχνει για ποιο λόγο έχει ξεσπάσει αυτός ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος. Το δολάριο όσο κι αν αυτό ξενίζει πολλούς δεν είναι χρήμα αλλά… προϊόν.

Είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και πλέον έχει τυπωθεί σε τόσο μεγάλες ποσότητες που κινδυνεύει να προκαλέσει μεγάλες οικονομικές «φούσκες».

Ο Ν.Τραμπ επιδιώκει να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα για να σωθεί το αμερικανικό δολάριο το οποίο αποτελεί το status των ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που Ρωσία και Κίνα έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα αποδολαριοποίησης. Μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία αν όχι και περισσότερο.

Με το δολάριο οι ΗΠΑ είναι ικανές να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους σε όλο τον πλανήτη ανάλογα με το αν νιώθουν ότι απειλείται η παγκόσμια κυριαρχία τους.

loading...