Μπουρκίνα Φάσο: Σώθηκαν οι όμηροι αλλά σκοτώθηκαν δύο Γάλλοι κομάντος που τους απελευθέρωσαν

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν σήμερα προς τις οικογένειες των δύο γάλλων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων που σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσής τους οι δύο γάλλοι όμηροι που
είχαν απαχθεί την 1η Μαΐου ενώ έκαναν σαφάρι στο Μπενίν, στο Εθνικό Πάρκο Πεντζάρι, και οι οποίοι κρατούνταν στην γειτονική Μπουρκίνα Φάσο μαζί με άλλους δύο ομήρους.

Οι δύο Γάλλοι, ο Πατρίκ Πικέ και ο Λοράν Λασιμουϊγιά, μαζί με μια Νοτιοκορεάτισσα που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί, συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο της Μπουρκίνα Φάσο, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, με τον πρόεδρο Ρος Καμπορέ.

Οι τρεις τους πρόκειται να γίνουν αργότερα σήμερα δεκτοί σε μια στρατιωτική αεροπορική βάση έξω από το Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ένας ακόμη όμηρος, μια Αμερικανίδα, η οποία επίσης δεν έχει κατονομαστεί, επαναπατρίζεται στις ΗΠΑ.

“Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των στρατιωτών και με τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους για να μας σώσουν από αυτή την κόλαση. Θέλαμε να συλλυπηθούμε αμέσως τις οικογένειες γιατί έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα για όλα αυτά που μας συνέβησαν”, είπε ο Λασιμουϊγιά στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος εξέφρασε την λύπη του και για τον θάνατο του ντόπιου οδηγού που μαζί με τον Πικέ τους είχε μεταφέρει στο Πεντζάρι, ο οποίος βρέθηκε αργότερα νεκρός, γαζωμένος από σφαίρες, ενώ το όχημά τους είχε καεί.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, επρόκειτο για μια “σύνθετη” επιχείρηση εναντίον μιας “τρομοκρατικής οργάνωσης” που κρατούσε ομήρους δύο Γάλλους πολίτες, μια Αμερικανίδα και μια Νοτιοκορεάτισσα.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι δεν είναι σαφές ποιός είχε συλλάβει ομήρους τους δύο γάλλους στην Μπενίν.

Όλοι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους. Οι δύο γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, κρατούνταν εδώ και 28 ημέρες. Δεν είναι σαφές πως οι δύο γυναίκες κατέληξαν όμηροι, αλλά σύμφωνα με γάλλους αξιωματούχους οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας δεν πρέπει να γνώριζαν το γεγονός.

Η επιχείρηση για την απελευθέρωση των τεσσάρων έγινε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, χάρη στην κινητοποίηση των γαλλικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην υποσαχάρια Αφρική (δύναμη Μπαρκάν) για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που δρουν στην περιοχή, σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν δύο Γάλλοι πεζοναύτες, οι Σεντρίκ ντε Πιερεπόν και Αλέν Μπερτονσελό. Οι ένοπλες δυνάμεις διευκρίνισαν ότι η επίθεση για την απελευθέρωση των ομήρων, την οποία είχε διατάξει νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αποφασίστηκε προκειμένου να μην παραδοθούν οι άνθρωποι αυτοί στους τζιχαντιστές της Κατίμπα Μασίνα.

Η οργάνωση αυτή, που αποκαλείται επίσης και Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Μασίνα (FLM), εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 και δρα κατά κύριο λόγο στο κεντρικό Μαλί. Η ονομασία “Μασίνα” παραπέμπει στη θεοκρατική αυτοκρατορία των Φουλάνι που είχε ιδρύσει τον 19ο αιώνα ο δερβίσης Σέκου Αμάντου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λεντριάν επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τους γάλλους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Μπενίν.

loading...