Μπόλτον κατά Ιράν για το σαμποτάζ στη Φουτζέιρα: «Ποιος άλλος θα το έκανε κατά τη γνώμη σας; Κάποιος από το Νεπάλ;»

Κατηγορίες κατά του Ιράν εξαπέλυσε σήμερα από το Αμπού Ντάμπι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον για το σαμποτάζ στις 12 Μαΐου εναντίον τεσσάρων πλοίων στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα πλοία – δύο σαουδαραβικά και ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοια καθώς και ένα φορτηγό των Εμιράτων—έγιναν στόχος «ναυτικών ναρκών, σχεδόν σίγουρα από το Ιράν», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπόλτον, ο οποίος έφτασε χθες Τρίτη στα Εμιράτα, εταίρο της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ μαζί με τρεις άλλες χώρες, υπό τα Εμιράτα, ερευνούν την επίθεση, η οποία όξυνε περαιτέρω την ένταση στον Κόλπο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην Ουάσιγκτον σχετικά με την ταυτότητα των υπευθύνων», τόνισε ο Μπόλτον αναφερόμενος στο Ιράν. «Ποιος άλλος θα το έκανε κατά τη γνώμη σας; Κάποιος από το Νεπάλ;» διερωτήθηκε.

Πάντως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σημείωσε ότι «λίγες ημέρες πριν από την επίθεση εναντίον των δεξαμενόπλοιων υπήρξε και μια ανεπιτυχής επίθεση εναντίον του Γιάνμπου», λιμανιού της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να είναι «συνετές και υπεύθυνες» εξήγησε.

 «Στηρίζω τα όσα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Στόχος είναι να εξηγήσουμε ξεκάθαρα στο Ιράν και τους εταίρους του ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες ενδέχεται να προκαλέσουν μια πολύ σκληρή απάντηση από τις ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Μπόλτον.

«Λαμβάνουμε τα πάντα σοβαρά υπόψη μας. Αυτές οι επιθέσεις ταιριάζουν δυστυχώς με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε για πολύ σοβαρές απειλές. Αυτός είναι ένας λόγος που αυξήσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα στην περιοχή», συνέχισε ο ίδιος.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έκανε τις δηλώσεις πριν από τη διεξαγωγή τριών συνόδων στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας έπειτα από αίτημα του Ριάντ, το οποίο έχει στόχο να απομονώσει και άλλο το Ιράν. Αν και η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, το Ριάντ συγκάλεσε δύο ακόμη, αυτή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου.

Η περιφερειακή ένταση έχει οξυνθεί αφού η αμερικανική κυβέρνηση σκλήρυνε τις κυρώσεις της εναντίον του Ιράν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις επιθέσεις αυτές στα δεξαμενόπλοια καθώς και με την αύξηση των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι από την Υεμένη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον σαουδαραβικών στόχων.

Στις αρχές Μαΐου η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει την αποστολή στον Κόλπο ενός αεροπλανοφόρου και βομβαρδιστικών Β-52 προτού αποφασίσει να στείλει στη Μέση Ανατολή επιπλέον 1.500 στρατιώτες κάνοντας λόγο για ιρανικές «απειλές».

Η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε επίσης το Κογκρέσο για νέες πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, επικαλούμενη λόγους εθνικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των απειλών του Ιράν.

Ο Μπόλτον διευκρίνισε ότι θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Νάχιαν και τον ομόλογό του των Εμιράτων σεΐχη Τάχνουν μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή ένταση. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε και να είμαστε όσο περισσότερο σε εγρήγορση μπορούμε», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψής του στα Εμιράτα είναι να συνεργαστεί πιο στενά με τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή και να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.

loading...