Τσίπρας: Οι δυνάμεις της εμμονικής λιτότητας θέλουν να καταργήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης

“Ψήφο εμπιστοσύνης” στην κυβέρνηση την επόμενη Κυριακή ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει τα μέτρα που ψηφίστηκαν. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον
ραδιοφωνικό σταθμό news 24/7 είπε μεταξύ άλλων ότι “αν ο Βέμπερ βγει πρόεδρος της Κομισιόν θα πάρει τηλέφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα ζητήσει να μην υλοποιηθούν τα μέτρα”.

Δήλωσε δε, πως τα μέτρα είναι μόνιμης φύσης, προκύπτουν από τη δημοσιονομική προσαρμογή και στόχος της κυβέρνησης είναι να παγιωθούν προς όφελος των πολλών.Όπως είπε μάλιστα “αν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, θα δοθεί σύνταξη και τα Χριστούγεννα”, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα ακυρωθεί η κατάργηση του αφορολόγητου.

Κάνοντας επίθεση στην αντιπολίτευση, ανέφερε: “δεν καταλαβαίνουν το 50άρικο τι αξία έχει για τους ανθρώπους. Γιατί αυτοί το αφήνουν tip στα ακριβά εστιατόρια που πηγαίνουν”.

Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανεργία είπε ότι “Μειώσαμε την τρύπα σε ετήσια βάση κατά 1,2 δις ευρώ. Το σύστημα είναι πλέον πιο δίκαιο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς το 87% πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με πριν. Η ανεργία έπεσε κατά πολύ από το 24% στο 19%. Το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι σταμάτησε το πάρτι της διαπλοκής. Τα πλεονάσματα φτιάχτηκαν έτσι, όχι με “ματωμένο” τρόπο που λέει η αντιπολίτευση. Με βάση την απόδοση της οικονομίας με ρεκόρ ξένων επενδύσεων και με απορροφητικότητα της οικονομίας καταφέραμε να σχεδιάζουμε με καλύτερους όρους το μέλλον”.

“Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι πάνω στο ψηφοδέλτιο την άλλη Κυριακή” είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά είναι ψήφος εμπιστοσύνης, γι αυτό και ο συσχετισμός πρέπει να είναι υπέρ μας γιατί φέρνουμε στο βαθμό που μπορούμε -και μακάρι να μπορούσαμε περισσότερο- να φέρουμε ανάσα στον κόσμο”.

Μένοντας στο θέμα, ο κ . Τσίπρας ανέφερε ότι οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες και οι δυνάμεις της ιδεολογικής εμμονής της λιτότητας διαφωνούν με τις ελαφρύνσεις. Αναφέρθηκε ξανά στον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης, πήρε αρνητική θέση και είπε ότι «αυτά που κάνετε τα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Η απάντησή μας στον κ. Βέμπερ είναι ότι πέρασαν οι εποχές που η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, που οι κυβερνήσεις έκαναν Greek statistics, αυτά τα μέτρα δεν διακινδυνεύουν την δημοσιονομική σταθερότητα και προκύπτουν από το πλεόνασμα που εξασφαλίστηκε με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και με τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Σημείωσε ότι στο εσωτερικό της χώρας εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και «ο κ. Στουρνάρας είναι στο μπλοκ των δυνάμεων της εμμονής στην λιτότητα. Η άποψη του κ. Στουρνάρα ήταν ότι θα έπρεπε να παραμείνουμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης και να συνεχιστούν τα μνημόνια». Για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη ανέφερε ότι «έχει εξαντληθεί η θεσμική δυνατότητα συνεννόησης με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έχει κινηθεί με βάση τις πολιτικές τους σκοπιμότητες και με πολιτικά κίνητρα. Η στάση του και ο κ. Στουρνάρας δεν με απασχολεί πια».

Απορρίπτοντας τα όποια σενάρια για εκλογές τον Ιούνιο, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας τα εξής: “η εικόνα που προσλαμβάνω εγώ δεν είναι μια εικόνα ρεύματος νίκης όπως θέλει να το παρουσιάσει η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέλει να προκηρύξουμε εκλογές μόνο και μόνο για να πάμε σε ντιμπέιτ. Δεν έχει αφήγημα πολιτικό, γι’ αυτό δεν θέλει την αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, αρχές Οκτώβρη, αυτό είναι μια κανονικότητα”.

Για την ενδεχόμενη στήριξη νέας υποψηφιότητας Παυλόπουλου είπε “Ο κ. Παυλόπουλος έχει τιμήσει τον ρόλο του, έχει ενισχύσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλά και την έννοια του ίδιου του θεσμού”.

Για τη Φώφη Γεννηματά και τον χαρακτηρισμό “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα δεξιά”, απάντησε: “Η στάση της κ. Γεννηματά είναι στάση υποστήριξης του σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή ως το τέλος, απάντησε. Η στρατηγική της κ. Γεννηματά είναι στρατηγική στήριξης της δεξιάς από την αρχή ως το τέλος”.

Για τα ΜΜΕ και την επίθεση στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: “Υπάρχει μια πρωτοφανής επίθεση στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Υπάρχει μια προσπάθεια του κ. Μαρινάκη να αγοράσει έναν δημοσιογραφικό οργανισμό που είχε μια σοβαρή στάση στον χώρο της κεντροαριστεράς και να τον μετατρέψει σε φερέφωνο του κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει μια αλλαγή συσχετισμών που θυμίζει όχι χώρα της ΕΕ αλλά της Λατινικής Αμερικής, όπως τότε δημιουργούσαν κλίμα κατά της κυβέρνησης. Έχει γίνει μια λατινοαμερικανοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής, αλλά αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον των ενορχηστρωτών. Το πείραμα της μεταδημοκρατίας για έλεγχο της ατζέντας με κατασκευασμένα δημοσιεύματα θα αποτύχει”.

Για το κότερο, είπε: “Και μόνο που η φαρέτρα είχε να κάνει με το που πέρασα τον Δεκαπενταύγουστο και ανάγουν την ιδιωτικότητα και όχι την πολυτέλεια ως ισχυρό χαρτί, δείχνει τα πάντα. Οι διακοπές ήταν σε συνεργάτιδά μου, κάτι που ήταν γνωστό. Το πώς φέρεται ο καθένας και ζει, δεν μπορεί να κρυφτεί. Εγώ ζω στο νοίκι, θα μπορούσα να έχω άλλη διαμονή αν η πολιτική ζωή μου αποσκοπούσε στο να πλουτίσω. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία μου είναι ανοιχτά. Ψάχνουν να βρουν το οτιδήποτε και βρήκαν έναν Πετσίτη που είναι μια φούσκα. Επί ΝΔ στο Μαξίμου ήταν ο Παπασταύρου που έφτιαχνε offshore. Ας κάνουμε τη σύγκριση, και ας το πάνε ως το τέλος για να δούμε που είναι ο πάτος”.

Για την υπόθεση Κουφοντίνα, απάντησε: “Όσα λένε για την υπόθεση Κουφοντίνα και το κόμμα μας, είναι αθλιότητες. Η ιδεολογική και πολιτική διαφορά μας με όσους πιστεύουν πως η κοινωνική πάλη έχει να κάνει με αυτόβουλες και ένοπλες δράσεις και με εμάς που πιστεύουμε στην κοινωνική πάλη και την αλλαγή των συσχετισμών με τη δύναμη του λαού, είναι χαοτική και όσοι δεν το καταλαβαίνουν έχουν εκείνοι το πρόβλημα. Κάθε νόμος ωστόσο πρέπει να τηρείται στην ολότητά του και αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι δικαστές όχι εμείς”.

Τέλος, απαντώντας σχετικά με το ποια ομάδα υποστηρίζει με αφορμή τον τελικό του Champions League, δήλωσε: “Ήμουν πάντα με τη Λίβερπουλ. Είναι ίσως το μοναδικό με το οποίο ταυτίζουμε τη στάση μας με τον κ. Μητσοτάκη”.

Στα παραλειπόμενα, ο πρωθυπουργός μετά το διαφημιστικό διάλειμμα, σχολίασε και το μουσικό θέμα της εκπομπής “Παιχνίδια Εξουσίας”:

“Το paint it black που έχετε για τραγούδι πάει για τη Νέα Δημοκρατία. Τη βλέπω να τα βάφει μαύρα την επόμενη Κυριακή”, δήλωσε αστειευόμενος.

loading...