Τι ζήτησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τον Πούτιν;

Πηγές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επικαλούνται Μέσα Ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τα οποία φέρεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να ζήτησε από τον
Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τον βοηθήσει να μεταφέρει στην Κίνα και τις ΗΠΑ την άποψη της χώρας του για τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης.

«Η Ρωσία συντάχθηκε με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της αποπυρηνικοποίησηςτης Βόρειας Κορέας, αλλά η Μόσχα κατάλαβε τη στάση της Πιονγιάνγκ για το πώς θα επιβληθεί η αποπυρηνικοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία φάνηκε να έχουν κοινά σημεία για μία σταδιακή προσέγγιση στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας» ανέφερε η NIS κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η υπηρεσία πληροφοριών σημείωσε ότι αυτό σήμαινε πως η Βόρεια Κορέα ίσως ήθελε να επανεκκινήσει τις σχετικές συζητήσεις με τις ΗΠΑ μετά το ναυάγιο στο Ανόι, στη σύνοδο μεταξύ Κιμ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λι Χάι-χουν, επικεφαλής της επιτροπής εξέφρασε από την πλευρά του αμφιβολίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει στην πραγματικότητα τη διαφορά στις συνομιλίες αποπυρηνικοποίησης εν μέσω των κυρώσεων.

«Η Ρωσία μπορεί να δημιούργησε συγκεκριμένες συνθήκες προκειμένου η ίδια να μεσολαβήσει στο ζήτημα Κορεατική Χερσόνησο, αλλά κάτω από το υπάρχον σύστημα κυρώσεων, η Μόσχα μπορεί να παίξει μικρό ρόλο» δήλωσε ο Λι σύμφωνα με τοπικά Μέσα.

Στις 25 Απριλίου ο Πούτιν και ο Κιμ είχαν ιστορική συνάντηση στην πόλη Βλαδιβοστόκ. Η συνάντηση έγινε δύο μήνες μετά το ταξίδι του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο Βιετνάμ για τη συνάντηση με τον Τραμπ.

Μετά τη σύνοδο στο Ανόι, οι συζητήσεις μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς η Ουάσιγκτον απαίτησε από την Πιονγιάνγκ να διαλύσει εντελώς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση από τις κυρώσεις, ενώ η Βόρεια Κορέα ζήτησε μέρος των απαγορεύσεων να αρθούν πριν ξεκινήσει η αποπυρηνικοποίηση.

Η Κίνα είναι επίσης μία από τις χώρες που εμπλέκεται στις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

loading...