Καταργούνται σταδιακά τα τριτόκλιτα επίθετα


Παρελθόν θα αποτελέσουν από την ελληνική γλώσσα τα τριτόκλιτα επίθετα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας η χρήση τους αναμένεται να καταργηθεί σταδιακά έως το 2022.

Το σχέδιο της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας εντάσσεται στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της αναγκαίας απλοποίησης της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα και με την κοινοτική οδηγία SiPeC που ενσωματώνεται από φέτος στην ελληνική νομοθεσία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η χρήση των τριτόκλητων επιθέτων μόνο κακό κάνει» καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να θυμηθεί έστω έναν κανόνα γραμματικής, πόσο μάλλον περισσότερους. Το αποτέλεσμα είναι τα πολλά λάθη, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, που προκαλούν χαμηλή αυτοεκτίμηση σε όσους δυσκολεύονται να βρουν πως κλίνεται κάτι, ενώ οδηγούν άλλους στην κατάθλιψη και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και στην αυτοκτονία.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέσα στον πρώτο χρόνο θα καταργηθούν τα σιγμόληκτα επίθετα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ενρινόληκτα και υγρόληκτα μέχρι το τέλος του 2021, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα καταργηθούν και τα συμφωνόληκτα και φωνηεντόληκτα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

Επίθετα σε -ων, -ουσα, -ον θα γράφονται πάντα με όμικρον και δεν θα κλίνονται, π.χ. «ο παρόν πίνακας», «η παρόν επιγραφή», «του παρόν χρόνου».

Φεύγει το τελικό σίγμα από τα επίθετα σε -ης, -ες, π.χ. «η διαρκή προσπάθεια» ενώ τα επίθετα στη γενική πλέον θα κλίνονται σε -ου, π.χ. «του πλήρου γιαουρτιού».

Όπου υπάρχει ύψιλον σε κατάληξη επιθέτων (π.χ. σε -υς, -υ) αυτό αντικαθίσταται με γιώτα.

Καταργούνται εντελώς περίπου 200 επίθετα που έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιούσε κανείς (π.χ. «ο χαρίεις», «ο εύβοτρυς» κ.ο.κ.

«Επίθετα όπως το πας/πάσα/παν μπορεί να ακούγονται ωραία με έναν περίεργο τρόπο, αλλά τελικά το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να πειστεί για του λόγου το αληθές τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.


Το έστειλε ο Γιάννης Φουρλής
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/ http://www.tokoulouri.com/
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

 1. Απαντήσεις
  1. είδαμε και τους μορφωμένους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πόσο κακό έκαναν στη χωρα !

   Διαγραφή
 2. "Το σχέδιο της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας εντάσσεται στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της..." ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΟΧΛΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!

  ΚΑΘ΄ΟΣΟΝ, ΕΝΑ ΚΟΠΑΔΙ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ, ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΑΣ ΤΗΣ "ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ"...

  ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΟΠΙΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΩΝ ΠΩΣ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο "ΕΚΒΑΡΒΑΡΙΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΕΤΙΜΩΡΕΙΤΟ ΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η Παγκοσμιοποίηση βλάπτει σοβαρά την ελληνική γλώσσα, τουτέστιν τον ελληνικό πολιτισμό.
  Ισοπέδωση όλων των ανθρώπινων αξιών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ή αλλιώς πώς ένα κόσμημα (ελληνική γλώσσα) τό μετατρέπεις σέ χαλίκι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΠΑΛΙΟΜΑΛ....Σ ΕΜΠΛΟΥΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ (ΤΟΝΟΥΣ)
  ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ
  Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΨΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να γίνει νομοθετικό πλαίσιο που να συμφωνεί με όσους δεν μπορούν να αφομοιώσουν και να χρησιμοποιήσουν τους ελληνικούς γραμματικούς κανόνες και να αναγκάζουν και τους σωστούς να μιλάνε και να γράφουν λανθασμένα.
  Την ίδια στιγμή υπάρχουν ξένοι που μαθαίνουν και χρησιμοποιούν άριστα τη δική μας γλώσσα με τους δύσκολους και ογκώδεις γραμματικούς κανόνες.

  Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι που πάμε σε λίγα χρόνια η ελληνική γλώσσα δεν θα υπάρχει.
   Μην ξεχνάτε ότι η νέα τάξη (παγκοσμιοποίηση) καταργεί τα σύνορα των κρατών, τα έθνη θα παύσουν να υφίστανται.

   Διαγραφή
 7. KAI HN AN ΒΟΥΛΗΝ
  ΒΟΥΛΕΥΣΗΣΘΕ
  Δ Ι Α Σ Κ Ε Δ Α Σ Ε Ι
  Κ Υ Ρ Ι Ο Σ
  ΟΤΙ ΜΕΘ,ΥΜΩΝ
  Ο Θ Ε Ο Σ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...