ΕΕ: «Πράσινο φως» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία-Σκόπια – «Μπλόκο» στην Τουρκία

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια τάσσεται η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση προόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ παράλληλα, προτείνει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Αλβανία και τα Σκόπια εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις «ειδικά στους τομείς που χαρακτηρίστηκαν ως κρίσιμοι από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018».

Ως εκ τούτου, μετά και τη σημαντική πρόοδο και την εκπλήρωση των προϋποθέσεων, « η Επιτροπή συστήνει σήμερα στο Συμβούλιο να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία».

«Κόλαφος» η έκθεση για την Τουρκία

Διαφορετική είναι η εισήγηση της Κομισιόν στην έκθεση για την Τουρκία. Όπως αναφέρει, παρά τη συνέχιση της στενής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, «η Τουρκία εξακολούθησε να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μέσω της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα, που προέκυψαν από την έναρξη ισχύος της συνταγματικής αναθεώρησης».

Σύμφωνα με την έκθεση, τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο σημείωσε ομόφωνα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» και ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα ή η ολοκλήρωση άλλων κεφαλαίων.

loading...