Με «λουκέτο» προειδοποιούν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές

Με παύση λειτουργίας προειδοποιούν την κυβέρνηση οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές μετά την κοινοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ των σημειωμάτων του Clawback (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού) για το Α’ εξάμηνο του 2018.

H Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι η φοροεισπρακτική τακτική της κυβέρνησης θα αφήσει έκθετους σε κίνδυνο χιλιάδες πάσχοντες από ψυχικές παθήσεις στην Ελλάδα, καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η συνέχιση της λειτουργίας των ιδιωτικών ψυχιατρικών δομών.

Σύμφωνα με την Ένωση, «όπως κάθε εξάμηνο, από το 2013 και ένθεν, έτσι και τώρα, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, λειτουργώντας ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας, ασκώντας πρακτικές μονοπωλίου, έρχεται να επιβάλλει στους ιδιώτες παρόχους υγείας υποχρεωτικές επιστροφές, οι οποίες σε συνδυασμό με το έτερο μέτρο που φέρει το όνομα Rebate, αγγίζουν το 50% στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους κλάδους. Επιστροφές οι οποίες αφορούν παρασχεθείσες υπηρεσίες, οι οποίες συνεπάγονται λειτουργικά, πραγματικά, έξοδα και όχι πλασματικές τιμολογήσεις».

Οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική «στραγγαλίζει» πλήρως την ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας, καθώς ενώ μέχρι το το 2013, αν απαιτείτο να νοσηλευτεί οποιοσδήποτε ασφαλισμένος, επί μακρόν, το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα αποζημίωνε, σύμφωνα με τον νόμο, με 40,75€ ημερησίως, από το 2013 και ένθεν, αποζημιώνει με 18€ περίπου την ημέρα, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της νοσηλείας.

«Με αυτό ως δεδομένο και λαμβανομένων υπόψιν των αυξημένων υποχρεώσεων (φορολογικών, ασφαλιστικών, μισθοδοτικών κ.ο.κ.) των κλινικών, καθίσταται σαφές πως, όσο η πρακτική των Clawback και Rebate συνεχίζεται, τόσο ο κλάδος των ιδιωτικών Ψυχιατρικών Κλινικών θα βυθίζεται με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την παύση εργασιών και την έκθεση πληθώρας ανθρώπων σε κίνδυνο», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, η οποία προσφέρει στο σύστημα ψυχικής υγείας πέραν των 5.500 κλινών, χαιρετίζει πάντως τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση, και ζητά να θεσμοθετηθεί το ίδιο και για την Υγεία, αφού στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες η υγεία δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α.

Και υπενθυμίζει ότι «ουδείς αντιλαμβάνεται, μέχρις ότου το αντιμετωπίσει στο κοντινό του περιβάλλον, ότι οι ψυχικά ασθενείς, ως κατεξοχήν αδύναμη κοινωνική κατηγορία συμπολιτών μας, στερούμενη πόρων στις πλείστες των περιπτώσεων, επαφίενται περισσότερο στην προστασία του Κράτους και εξαρτώνται απόλυτα από την αποζημίωση των δαπανών νοσηλείας τους από αυτό».

loading...