“Βυθίζεται” η τουρκική οικονομία – Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η τουρκική οικονομία, που έχει στο ιστορικό της επιδόσεις με ανάπτυξη άνω του 5%, έχει συνταραχθεί από την κατακρήμνιση κατά 36% της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2017. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ετήσια συρρίκνωση 2,5% για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε σύγκριση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 1,3%, σύμφωνα με την τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν επίσης ότι η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο –η χειρότερη επίδοση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία– ολοκληρώνοντας μια χρονιά κατά την οποία κατέγραψε συνολική ανάπτυξη 2,6%.

Η αδυναμία στον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό κλάδο επηρέασε άσχημα την οικονομία το πρώτο τρίμηνο, ενώ η γεωργία κατέγραψε ανάπτυξη.

Η περυσινή κρίση της λίρας, που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για τη διπλωματική διαμάχη με την Ουάσινγκτον και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, σηματοδότησε το τέλος σε μια πολυετή περίοδο ανάπτυξης που τροφοδότησε ο κατασκευαστικός κλάδος ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα φθηνά ξένα κεφάλαια.

Η λίρα δέχθηκε νέες πιέσεις τους τελευταίους μήνες καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων, την αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, τη μείωση των διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και την τάση των Τούρκων προς τα ξένα περιουσιακά στοιχεία.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 55,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο στα 2,982 δισεκ. δολάρια, με τις εξαγωγές να αυξάνονται 4,6% και τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 15,1%.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

loading...