«Σφαγή» Ουάσινγκτον-Μόσχας για την Βενεζουέλα: «Ρώσοι κομάντος απλώνονται στη χώρα» – Όλοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας και στη Βενεζουέλα. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως η κατάσταση θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς τα συμφέροντα είναι τεράστια στη περιοχή.

«Οι Ρώσοι μετακινήθηκαν στην Βενεζουέλα εδώ και καιρό για να συμμετάσχουν σε διμερείς διαβουλεύσεις, για να βοηθήσουν στην συντήρηση πυραυλικού εξοπλισμού, στην στρατηγική της χώρας αυτής, αλλά και στη διεξαγωγή ειδικής εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας», αναφέρουν αμερικανικές πηγές του Πενταγώνου.

Μέρος αυτών των ρωσικών δυνάμεων είναι οι σκληροτράχηλοι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας Wagner, οι οποίες φρουρούν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ενώ ενεργά επίλεκτα μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, αποφάσισαν να απλωθούν στην ζούγκλα της Βενεζουέλας πολύ έγκαιρα, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα για τη συνάντηση με τους Αμερικανούς «συναδέλφους τους», γράφει έγκυρο ρωσικό ΜΜΕ.

Ρώσοι ειδικοί σε κυβερνητικές επιθέσεις , εμπειρογνώμονες υπολογιστών, έλεγξαν και διερεύνησαν τις αιτίες των μεγάλων διακοπών ρεύματος που προκαλούνται από τον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης οι Ρώσοι τσέκαραν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Βενεζουέλα, ενώ οι εντάσεις με τις ΗΠΑ αυξάνονται.

Συγκεκριμένα Αμερικανοί αναλυτές ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έφτασαν στη Βενεζουέλα τις τελευταίες εβδομάδες «για να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-300 παραμένει αξιόπιστο και αποτρεπτικό έναντι πιθανών Αμερικανών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της κυβέρνησης του Ν.Μαδούρο» .

Σύμφωνα με εκθέσεις της CIA, «οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες της αντιαεροπορικής άμυνας έφθασαν στη Βενεζουέλα για να βεβαιωθούν ότι οι πύραυλοι που παρήγαγε η ρωσική αμυντική βιομηχανία πριν μια δεκαετία, θα ήταν ακόμα σε κατάσταση λειτουργίας, παρά την κατάρρευση των υποδομών και τις συχνές διακοπές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Πράγματι, στις παρελάσεις, το αεροπορικό σύστημα S-300 στη Βενεζουέλα εμφανίζεται τακτικά, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαιώνει επίσης την παρουσία του στη χώρα.

Σύμφωνα με αμερικανικούς δορυφόρους της αμερικανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (DIA), τουλάχιστον τέσσερις κινητές συστοιχίες S-300 αναπτύχθηκαν σε διάφορα μέρη της Βενεζουέλας για την προστασία βασικών στρατιωτικών βάσεων και κυβερνητικών κέντρων.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του εξόριστου ναύαρχου του ΠΝ της Βενεζουέλας Ιβάν Κάρρουτο, οι συστοιχίες S-300VM βρίσκονται κοντά στο Καράκας, στην κύρια ναυτική βάση και στις δεξαμενές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Puerto de la Cruz, στο νησί Μαργαρίτα, και κοντά στο μεγαλύτερο στρατιωτικό συγκρότημα (Guarico), όπου σταθμεύουν τα αεροσκάφη Su-30 της ΠΑ της χώρας.

Η Βενεζουέλα απέκτησε το σύστημα S-300VM ως μέρος μιας μεγάλης αγοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, αγοράστηκαν αεροσκάφη Su-30, ταχύπλοα Komar και ολόκληρο το εργοστάσιο για τη συναρμολόγηση των τυφεκίων Kalashnikov.

Η φωνή της Αμερικής ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα απαραίτητο να ελεγχθεί από ειδικές υπηρεσίες η ικανότητα μάχης των πυραύλων S-300, επειδή τα παραπάνω σημεία στην Βενεζουέλα θα καταστούν οι πρώτοι στόχοι πιθανών αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων.

Φοβούνται όντως οι ΗΠΑ τους πυραύλους S-300VM, οι οποίοι αποτελούν την νεώτερη έκδοση του τύπου αυτού και είναι ικανοί να κτυπήσουν κάθε είδους αμερικανικό αεροσκάφος, ίσως μόνο εκτός των F-22, για τα οποία θα φροντίσουν οι Ρώσοι ειδικοί στην χώρα και οι δορυφόροι και τα ραντάρ της Μόσχας στην Κούβα για να μην ξεχνιόμαστε.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών John Bolton, υπάρχουν 20.000 καλά οπλισμένοι Κουβανοί στρατιώτες στη Βενεζουέλα, αν και η Αβάνα το αρνείται αυτό. »

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ivan Gil πριν από λίγες εβδομάδες, οι «στρατιωτικοί» που έφτασαν στη χώρα θα είναι «όσοι χρειάζεται», ενώ «νέες αποστολές θα φτάσουν σίγουρα». Ο αντιπρόεδρος σχεδιασμού της Βενεζουέλας, Ricardo Menendez, με τη σειρά του, δήλωσε ότι οι αρχές της Βενεζουέλας υπολογίζουν στη στήριξη της Μόσχας για την διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Ρωσία, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να χτυπούν εδώ και χρόνια με το «Δόγμα του Μονρόε», δεν θεωρούν ότι κάνουν κάτι κατακριτέο. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι η αποστολή του ρωσικού στρατού στη Βενεζουέλα δεν παραβιάζει ούτε τις διεθνείς συμφωνίες ούτε τους νόμους αυτής της χώρας, δεδομένου ότι βρίσκονται εκεί σύμφωνα με διμερή συμφωνία για τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε ακόμη πιο σκληρό ύφος, «η Μόσχα δεν δέχεται τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προσπαθούν να «βελτιώσουν τη ζωή του λαού της Βενεζουέλας» και εάν η Ουάσινγκτον προσπαθήσει να εισβάλει με στρατό, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής θα αντιταχθεί αμέσως».

Αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει επίσης ο φόβος των ρωσικών πυραύλων S-300, των MANPADS Igla, των Ρώσων στρατιωτικών ειδικών και των Κουβανέζων, ενώ τους ενοχλεί επίσης η αφοσίωση του στρατού στον πρόεδρο Μαδούρο και όλα αυτά κάνουν μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στη Βενεζουέλα πολύ επικίνδυνη.

Οι Αμερικανοί είναι όμως έτοιμοι για έναν μεγάλο πόλεμο στη Λατινική Αμερική;

Ο στρατός της Βενεζουέλας, που δεσμεύτηκε στο καθεστώς Μαδούρο, έχει τρία σώματα πεζικού και ένα τεθωρακισμένο και μηχανοποιημένο σώμα. Διαθέτει 92 ρωσικά άρματα μάχης T-72B1V, 80 γαλλικά άρματα μάχης AMX-30 και 31 AMX-13, 78 ελαφρά βρετανικά άρματα μάχης Scorpion. Η Πολεμική Αεροπορία της Βενεζουέλας διαθέτει 23 SU-30MKV.

Το σύστημα αεράμυνας αποτελείται από διάφορα συστήματα αεράμυνας S-300VM, Buk-2ME, Tor και Pechora. Εκτός από τον μεγάλο αριθμό των Igla MANPADS που τόσο ανησυχεί τους Αμερικανούς, υπάρχουν και πάνω από 440 πυροβόλα. Ο αριθμός των δυνάμεων ξηράς της Βενεζουέλας αριθμεί περίπου 63 χιλιάδες , αλλά στην αστυνομία, εξακολουθούν να υπηρετούν περίπου 220 χιλιάδες στρατοχωροφύλακες.

Το ναυτικό της Βενεζουέλας αποτελείται από έξι φρεγάτες με πυραύλους, δύο υποβρύχια ντίζελ, δεκάδες περιπολικά πλοία, αποβατικά πλοία και βοηθητικά σκάφη.

Επομένως, είναι προφανές ότι η Βενεζουέλα είναι πλήρως ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της αν αποφασίσει να πολεμήσει.

Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί στην Ουάσιγκτον θα σκεφτούν πολύ πριν αποφασίσουν να εισβάλουν , ώστε να μην αποτύχουν, όπως συνέβη στην Κούβα το 1961 με τον Κόλπο των Χοίρων.

loading...