Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο πρωθυπουργός ένας εξαντλημένος ήρωας; Ο άνθρωπος που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης;»

Την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε χθες στην ελληνική Bουλή ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, εστιάζοντας στην περίφημη φωτογραφία σε εφοπλιστικό σκάφος και στον πολιτικό της απόηχο.

Ο κ. Τσίπρας κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό Κοινοβούλιο, παρά την φωτογραφία του σε πολυτελές εφοπλιστικό σκάφος το καλοκαίρι του 2018, που θεωρήθηκε «δώρο για τη συντηρητική αντιπολίτευση», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, κάνοντας στη συνέχεια έναν παραλληλισμό του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομηρικό Οδυσσέα.

«Ο Οδυσσέας είναι ο Έλληνας μυθικός ήρωας, η επιστροφή του οποίου στην πατρίδα του την Ιθάκη διήρκεσε δέκα χρόνια.

Την Ιθάκη επέλεξε τον Αύγουστο του 2018 και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως καλοκαιρινό σκηνικό για τα καλά νέα ότι η χώρα του -όπως και ο Οδυσσέας- θα άφηνε πίσω της τις καταιγίδες του διεθνούς προγράμματος δανειακής βοήθειας.

Στο φόντο θα ξεπρόβαλε η μπλε θάλασσα. Εδώ και μια εβδομάδα γνωρίζουμε ότι ο Τσίπρας ίσως σκέφτηκε τον Οδυσσέα, γιατί εκείνο τον Αύγουστο πέρασε τις διακοπές του στο πολυτελές γιοτ “Οδύσσεια”, έπειτα από πρόσκληση επιφανούς εφοπλιστή» σημειώνει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια η εφημερίδα επικαλείται δήλωση σε ελληνικά ΜΜΕ της Κατερίνας Παναγοπούλου ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν κουρασμένος» και σχολιάζει: «Ο Τσίπρας κουρασμένος; Ο πρωθυπουργός ένας εξαντλημένος ήρωας; Ο άνθρωπος που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης;».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, οι αποκαλύψεις κάνουν τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία να χαίρεται, διότι «η ίδια ήταν που ταυτιζόταν αποκλειστικά με τους πλούσιους.

Η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές προηγείται ξεκάθαρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως έχει μειωθεί η διαφορά κι έτσι ο Τσίπρας υποσχέθηκε ξανά στους Έλληνες χαμηλότερους φόρους και υψηλότερες συντάξεις.

Αυτό δεν αρέσει καθόλου στους δανειστές, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να φέρει τώρα σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα καταψηφίσει τα προεκλογικά δώρα.

Για τον λόγο αυτό οι πολυτελείς διακοπές στο σκάφος αποδείχθηκαν για τον Τσίπρα δώρο εξ ουρανού».

Η εφημερίδα έπειτα αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα της πυρκαγιάς στο Μάτι, ενώ σημειώνει ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα πενθούσε ακόμη τους νεκρούς της πυρκαγιάς, η οποία κατέδειξε επίσης τις αδυναμίες των κρατικών Αρχών.

Κάνοντας τέλος αναδρομή στην πολιτική πορεία του Αλέξη Τσίπρα από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2015, η SZ τον χαρακτηρίζει ως έναν «εκπληκτικά ανθεκτικό πολιτικό, που παρέμενε πάντα όρθιος».

Kι αυτό παρά τις πολλές πολιτικές «κωλοτούμπες» -όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, χρησιμοποιώντας την λέξη στα ελληνικά- οι οποίες του κόστισαν πολιτικούς συντρόφους, αφήνοντάς τον «με λίγους πιστούς φίλους».

Ψήφος εμπιστοσύνης με φόντο τις εθνικές εκλογές

Στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τσίπρα αναφέρεται και το Spiegel Online σημειώνοντας:

«Το ελληνικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. 153 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 136 κατά.

H συζήτηση διεξήχθη λίγο πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου αλλά έχοντας ως φόντο και τις εθνικές εκλογές, που αναμένονται το αργότερο μέχρι μέσα Οκτωβρίου.

Πριν από τη ψηφοφορία προηγήθηκε τριήμερη, εξαιρετικά φορτισμένη συζήτηση, όπου συζητήθηκαν άβολα θέματα και δεν απετράπησαν οι προσωπικές προσβολές».

Και η εφημερίδα Die Zeit εστιάζει στο κλίμα υπό το οποίο διεξήχθη η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο λέγοντας ότι ήταν «γεμάτη προσωπικές προσβολές» αλλά και υψηλούς τόνους μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

loading...

2 thoughts on “Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο πρωθυπουργός ένας εξαντλημένος ήρωας; Ο άνθρωπος που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης;»

  1. εχει εξαντηθει να ξεπουλαει την ελλαδα
    το φρικιο

  2. Nάτος νάτος
    ο Τσίπρας
    ο σκαφάτος

Comments are closed.