Γιούνκερ εναντίον Τουρκίας για την ΑΟΖ: «Σε αυτό είμαι Κύπριος»!

Σαφή στήριξη στην Λευκωσία, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στην επιχειρούμενη από την Αγκυρα δημιουργία τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, έδωσε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζάν Κλόντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «σε αυτό το ζήτημα είμαι Κύπριος».

Αυτή η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ είναι η πιο χαρακτηριστική από την πλευρά της Ενωμένης Ευρώπης στον Ταγίπ Ερντογάν, που συνεχίζει να προκαλεί ξεκινώντας γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η υπόθεση των τουρκικών προκλήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Ρουμανία, ενώ το θέμα θα θέσουν με έμφαση τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης καταγγέλλουν την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε δήλωσή του οτι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Eνωσης και όχι μόνο την Κύπρο». «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου «κυρώσεις ή διπλωματία», ο κ. Τσίπρας απάντησε «πρώτα η διπλωματία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ζήτησε «αντίδραση της Ε.Ε. στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της Ενωσης».

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Αντίδραση και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι οι εταίροι στο ΕΛΚ καταδικάζουν την τουρκική παρέμβαση και καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες στρέφονται όχι μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των συμφερόντων της ΕΕ. Παράλληλα, το ΕΛΚ σημειώνει ότι θα παρακολουθήσει την κατάσταση και θα ανταποκριθεί αναλόγως, δείχνοντας αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Χριστοδουλίδης: Ερχονται τα πρώτα εντάλματα σύλληψης

Επίσης στα βήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, αναφέρθηκε το πρωί με δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οπως είπε, τα επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε πως «πολύ σύντομα θα εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης» σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα.

Ερωτηθείς για τα εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης». Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της δικαιοσύνης, «αλλά όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη προωθηθεί και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης».
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, είμαστε σε επαφή ειδικότερα με τα γειτονικά κράτη τα οποία ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, όπως επίσης και με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Παρίσι, την Τετάρτη, λέγοντας ότι είχε καλές συζητήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του για όλα αυτά τα θέματα. Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του με εκπροσώπους της γαλλικής TOTAL, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τη συνέχιση και υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού.

loading...

1 thought on “Γιούνκερ εναντίον Τουρκίας για την ΑΟΖ: «Σε αυτό είμαι Κύπριος»!

  1. Όλοι οι φίλοι μας και οι σύμμαχοι μας πάντα μας έλεγαν ωραία και μεγάλα λόγια , μα όταν έφθανε η ώρα να αποδείξουν τα λεγόμενά τους μας γύριζαν την πλάτη και σφύριζαν αδιάφορα , ουκ ολίγα τα παραδείγματα , γι αυτό καλό είναι να μάθουμε και να γνωρίζουμε καλά όλοι μας ότι πάντα θα είμαστε μόνοι μας και μόνοι μας θα παλέψουμε για τα επερχόμενα

Comments are closed.