Ξέπλυμα χρήματος μέσω ΜΚΟ στην Ελλάδα – Τι διερευνούν οι Αρχές


«Ξέφραγο αμπέλι» θεωρούν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Ελλάδα οι διεθνές Αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος, κάτι που έχει ήδη επικοινωνηθεί αρμοδίως στην ελληνική κυβέρνηση.


Σχετική προειδοποίηση εστάλη προ ημερών και από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), τον φορέα από τον οποίον προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη τελευταία ολομέλεια της FATF στο Παρίσι η αμερικανική προεδρία -η οποία αξιολογεί την παρούσα περίοδο την Ελλάδα – έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αδυναμίες της χώρας μας στον έλεγχο της χρηματοδότησης των ΜΚΟ.

Δεν είναι τυχαίο πως με απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Έλενας Παπαδοπούλου, έχουν ήδη συσταθεί ειδικές ομάδες εργασίας που θα πρέπει έως τις 10 Μαΐου να καταθέσουν στην Επιτροπή Στρατηγικής για το Ξέπλυμα Χρήματος ειδική ανάλυση στην οποία αφενός θα καταγράφεται το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αφετέρου θα κατατίθενται προτάσεις για την αντιμετώπιση των εντοπισθέντων κενών.

Για το σύνολο των ΜΚΟ έχει ήδη από το 2008 (με το άρθρο 10 του ν. 3691/2008) προβλεφθεί η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες θεσπίστηκαν μέτρα για την αποτροπή της χρησιμοποίησης του τομέα αυτού για το σκοπό του ξεπλύματος χρήματος.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται ιδίως η τήρηση μητρώου των ανωτέρω οντοτήτων από αρμόδια αρχή, η υποχρεωτική διεκπεραίωση των κυριότερων συναλλαγών αυτών μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων και η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων επί αυτών από αρμόδιες δημόσιες αρχές, ανάλογα με το βαθμό κινδύνου. Ωστόσο, η εποπτεία αυτή είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς τηρούνται επιμέρους μητρώα οντοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε αρμόδια υπουργεία, χωρίς να υφίσταται ενιαίο μητρώο.

Προ εξαμήνου η κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία για τη λειτουργία του Μητρώου Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Αν και με τη σχετική νομοθεσία επεδίωξε να καταγράψει σε ενιαίο μητρώο τα πρόσωπα και τους φορείς που βρίσκονται πίσω από αυτές τις ΜΚΟ, ωστόσο στην πράξη δεν έχει καταφέρει πολλά και κυρίως δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τις ροές της χρηματοδότησης τους, αλλά και το πώς διαχειρίζονται τα χρήματα που λαμβάνουν.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά από αναφορές ξένων Αρχών οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν προσφάτως να ελέγχουν τις πηγές χρηματοδότησης γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με σχεδόν δεκαετή δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επιχορηγήσεις ακόμη και από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η εν λόγω ΜΚΟ έχει αναλάβει δράση στην προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών και ευρύτερα ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στο τομέα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και στον τομέα της διερμηνείας και της λεγόμενης διαπολιτισμικής μεσολάβησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η συγκεκριμένη ΜΚΟ που από το 2011 έως και το 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα 23,13 εκατ. ευρώ και επιχορηγήσεις ύψους 9,7 εκατ. ευρώ, βρέθηκε μεταξύ άλλων να έχει λάβει μέσω Ελβετίας σημαντική οικονομική ενίσχυση από Σαουδαραβικών συμφερόντων fund το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Η προέλευση και η όδευση των χρημάτων αυτών, αλλά και το που κατευθύνθηκαν δεν ήταν εμφανής για τις ελληνικές αρχές, οι οποίες και ξεκίνησαν να ερευνούν τόσο την ΜΚΟ, όσο και το Σαουδαραβικών συμφερόντων fund.

Από τον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε πως η εν λόγω ΜΚΟ δηλώνει ότι απασχολεί ως προσωπικό περισσότερα από 600 άτομα και εμφανίζει να καταβάλει ετησίως μισθούς ύψους 7 εκατ. ευρώ, ποσό που για το 2018 ξεπερνούσε κατά τρεις φορές τα ακαθάριστα έσοδα της


http://www.thepaper.gr/
loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

  1. Οι ΜΚΟ ειναι ευχερεστατο να ελεγχθουν και να αναδειχθει (σε οσες ειναι ετσι) ο ετεροπροσδιορισμος τους καταστατικου τους σκοπου.Στις περισσοτερες δηλαδη!! Σε ενα κρατος δικαιου οπου υποτιθεται οτι η λαικη κυριαρχια ειναι η βαση του δικαιου ειναι ακαριαια ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ οτι οι οργανωσεις αυτες ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ.......... Αν ομως καποιες νομικες οντοτητες και ΜΚΟ παραυτα παρεισφρησουν με τον μανδυα της νομιμοτητας, ΟΚ στην Ελλαδα ειμαστε!!!! Απλα ας βαλουμε την αγαπημενη κρατικη υπηρεσια των αριστερων την εφορια να κανει την δουλεια της!!! Απλως να κανει δηλαδη αυτα που κανει και στις υπολοιπες Αστικες Μη Κερδοσκοπικες Εταιρειες των Ελληνων οταν θελει να τις τσαλακωσει.Εφαρμοζοντας την αλα Γκρεκα φορολογικη και λοιπη νομοθεσια!!! Τιποτα πιο διφορουμενο και τιποτα πιο καταστροφικο για οσους γνωριζουν!! Νομιμα βεβαιως!!!Τι λεει λοιπον η αλα Γκρεκα φορολογικη νομοθεσια!!Λεει οτι οταν τα εξοδα δεν υπερκαλυπτουν το 80% των ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΣΟΔΩΝ απλα οι ΜΚΟ εν προκειμενω φορολογουνται ως κερδοσκοπικες εταιρειες και πτωχευουν ακαριαιως βεβαιως(οπως και οι υπολοιπες Ελληνικες)!!!!!!Απλες ειναι οι λυσεις φυσικα ομως ΔΕΝ εφαρμοζονται!!!! .................. ΩΣ ΕΠΙΛΟΓΟ ΛΕΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ ΞΕΝΩΝ ΝΕΟΤΑΞΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΟΡΟΣ ΩΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή