Αποχωρεί από την ενεργό δράση ο Γιάγια Τουρέ – «Καρφιά» για Ολυμπιακό!

Την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανακοίνωσε ο Γιάγια Τουρέ με τον μάνατζέρ του να αφήνει αιχμές κατά του Ολυμπιακού.

Για την ακρίβεια την ανακοίνωση έκανε γνωστή μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο μάνατζερ του Ιβοριανού, Ντιμίτρι Σέλουκ.

Μερικούς μήνες μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό και αφού δεν κατάφερε να βρει ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του ο Τουρέ πήρε την απόφαση να «κρεμάσει» τα παπούτσια του σε ηλικία 35 ετών.

Σε δηλώσεις του ο Σέλουκ άφησε αιχμές για τη στάση που κράτησαν οι «ερυθρόλευκοι» προς τον παίκτη λέγοντας:

«Ο Γιάγια αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του, σαν πρωταθλητής. Το τελευταίο του παιχνίδι ήταν στο πρωτάθλημα με τη Μάντσεστερ Σίτι. Αυτό ήταν το πραγματικό φινάλε, όχι μόνο με τη συγκεκριμένη ομάδα, αλλά και στην καριέρα του.

Όταν πήγε στον Ολυμπιακό, είχαμε συμφωνήσει πως θα είναι βοηθός προπονητή, που όμως θα αγωνίζεται ακόμη και ταυτόχρονα θα μελετά για να πάρει δίπλωμα προπονητή. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, όπου ο Γιάγια άρχισε την καριέρα του, υποσχέθηκε πως θα του δώσει αυτή την ευκαιρία. Όταν όμως ο Γιάγια πήγε εκεί, δυστυχώς πολλοί στην ομάδα δεν αποδέχτηκαν την ιδέα του και κανένας δεν ήθελε να μοιραστεί τις αρμοδιότητές του. Ο Γιάγια αποφάσισε να λυθεί το συμβόλαιό του, αν και θα μπορούσε να μείνει στην ομάδα και να συνεχίσει να πληρώνεται. Όμως έχει μια σπουδαία καριέρα και δεν είναι ζητιάνος, που θα κάνει τα πάντα για τα λεφτά».

Ο Τουρέ άρχισε την καριέρα του στο κλαμπ Μιμοζά όπου έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 18 ετών. Οι επιδόσεις του τράβηξαν την προσοχή της Ευρώπης. Πριν από τη μετακίνησή του στη Μπαρσελόνα το 2007,είχε παίξει σε ομάδες όπως την Μπέβερεν, Μεταλούργκ Ντονέτσκ και Ολυμπιακό. Έπαιξε πάνω από 70 αγώνες στην Μπαρσελόνα, όπου ήταν μέρος της ιστορικής σεζόν του 2009,όπου κέρδισαν 6 τρόπαια σε μια σεζόν. Το 2010, μεταγράφηκε στη Μάντσεστερ Σίτι αποτελώντας βασικό και αναντικατάστατο παίκτη,όπου σημείωσε μερικά κρίσιμα γκολ και ήταν καθοριστικός για την ομάδα του το 2011 όπου κέρδισαν την Πρέμιερ Λιγκ μετά από 44 χρόνια.

Τη σεζόν 2005–2006 με το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό και τις πολύ καλές εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Ρεάλ και τη Λυών τον έκαναν γνωστό στην Ευρώπη και έτσι μετά από μια ακόμα επιτυχημένη χρονιά στη Μονακό[1] αποκτήθηκε από τη Μπαρτσελόνα.[2] Με την ομάδα από την Καταλονία ήταν βασικό στέλεχος στην κατάκτηση του ντάμπλ και του Τσάμπιονς Λιγκ σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρώμη τη σεζόν 2008-09.

Στις 2 Ιουλίου του 2010 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Σίτι. Με την Σίτι κατέκτησε μεταξύ άλλων τρεις φορές το Πρωτάθλημα Αγγλίας το 2012, 2014 και 2018, το Κύπελλο Αγγλίας το 2011 και τρία League Cup το 2014, 2016 και 2018. Στις 4 Μαΐου 2018 ανακοίνωσε πως στο η σεζόν 2017-18 είναι η τελευταία του με τα χρώματα της Σίτι.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2018 ο Τουρέ επέστρεψε στον Ολυμπιακό από τον οποίο έφυγε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με την εθνική ομάδα της χώρας του ο Τουρέ αγωνίστηκε στον τελικό του Κόπα Άφρικα το 2006 και 2012 και το κατέκτησε το 2015. Επίσης αγωνίστηκε στα Μουντιάλ του 2006, 2010 και 2014.

loading...