Αθήνα – Φανάρι: Η συνάντηση που θα κρίνει το μέλλον τους…!

Του Γιώργου Θεοχάρη

Οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες βαίνουν προς επανακαθορισμό των τραυματισμένων σχέσεων τους που είχαν δημιουργηθεί εδώ και περίπου 3 χρόνια.

Το Κτήμα Προμπονά κι οι φημολογούμενες παρεμβάσεις του Φαναρίου μέσω Επισκόπων του στο Μέγαρο Μαξίμου για ζητήματα πολιτικού-θρησκευτικού ενδιαφέροντος είχαν ανάψει τα αίματα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Μετά από μακρά χρονική περίοδο ψυχρών σχέσεων, οι οποίες έφτασαν στο χειρότερο σημείο τους κατά την περίοδο που ο κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός προχώρησαν σε προσύμφωνο για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, οι δύο Προκαθήμενοι φαίνεται πως αποφάσισαν να έρθουν πιο κοντά.

ΠηγΈς από την Αθήνα κάνουν λόγο για ένα βήμα προσέγγισης που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα ενώ Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ είπε «Θεωρώ ότι οι οποίες διαφορές μας επιβάλλεται να επιλυθούν με σύνεση και ψυχραιμία, οι σπασμωδικές κινήσεις δεν εξυπηρετούν τίποτε…» αφήνοντας υπονοούμενα για τη στάση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Πάντως κι η πλευρά του Φαναρίου υπενθυμίζουμε ότι είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για το Κτήμα Προμπονά.

Η πρώτη κίνηση λοιπόν έγινε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όταν στις 17 Απριλίου, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών ταξίδεψε στο Φανάρι για να παραδώσει πρόσκληση στον κ. Βαρθολομαίο να εγκαινιάσει το κέντρο γεροντολογίας.

«Ο Παναγιώτατος απεδέχθη την ευγενική αυτή πρόσκληση και ζήτησε από τον Επίσκοπο Θεσπιών να μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές του στον Μακαριώτατο ενόψει του εορτασμού του Αγίου Πάσχα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Στην απαντητική του επιστολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστεί για την «ευγενική πρόσκληση» να εγκαινιάσει το κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος» κάνοντας λόγο για «μεγαλεπίβολο έργο» που στοχεύει στη στήριξη εκείνων που αδυνατούν, ειδικά στην δυσχερή για τον ελληνικό λαό συγκυρία. Μάλιστα τονίζει πως η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Αρχιεπίσκοπος κάνουν «πολλά και θαυμαστά».

Η συνάντηση τους στις 23 Μαΐου στο Δήλεσι Βοιωτίας θα αποτελέσει ένα κρας τεστ για το τι μέλλει γενέσθαι ανάμεσα σε Αθήνα και Φανάρι το οποίο διακαώς ζητεί από την ελλαδική εκκλησια να περάσει από την Ιεραρχία το καυτό ζήτημα της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας που έως τώρα καμιά εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει!

https://www.vimaorthodoxias.gr/

loading...