Ο Μακρόν έλαβε το μήνυμα, ο Τσίπρας πότε θα το λάβει;

 

   
                                   του Στέλιου Παπαθεμελή*

      Ο ανησυχητικότερος οιωνός για το μέλλον τού Ελληνισμού επέμενε ο Παναγιώτης Κονδύλης  (στο Επίμετρο της ονομαστής ανάλυσής του «Θεωρία τού πολέμου» σ.385) είναι «η αποδεδειγμένη
ανικανότητα τού ελληνικού κράτους να υπηρετήσει το ελληνικό έθνος (…) ακόμη και τα ελληνικό έθνος που βρίσκεται εντός των συνόρων του». Αυτοκαταγγελία βαριά, αλλά δίκαιη.

    Ο κύριος εξωτερικός εχθρός του Ελληνισμού  είναι φυσικά ο εξ ανατολών χείριστος γείτων. Κλιμακώνοντας συνεχώς τον επεκτατισμό του διεκδικεί τεράστιες περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ και αμφισβητεί την κυριαρχία μας σε νησιά και βραχονησίδες. Εσχάτως έχει εξαγγείλει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αεροναυτικών εξοπλισμών. Παίρνει τούς ρωσικούς S-400 και ορέγεται παρά την βαριά κρίση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, να λάβει τελικά και τα F-35. Ευελπιστούμε αυτό να μην συμβεί!

     Εννοείται (όσο “εννοούν” οι ελλαδικές πολιτικές ελιτ και κατεξοχήν οι κυβερνώσες νυν και εν αναμονή) ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν αντιμετωπίζεται με σκευάσματα κατευνασμού.

     Η Άγκυρα πραγματοποιεί συνεχώς ασκήσεις με  πρώτο σενάριο την κατάληψη ελληνικού εδάφους. Το συνειδητοποιούμε αυτό;

   Επείγει αφύπνισή μας και εθνικός συναγερμός για άμεση ενδυνάμωση της αποτροπής  σε οπτική στρατιωτικών δυνατοτήτων – δρώσας αποφασιστικότητας – και συστηματικής επικοινώνησης προθέσεων (ad hoc, M. Καραγιάννης/Καθημερινή 17/3/19). 

      Η άμεση έναρξη υλοποίησης ενός συναινετικού μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος είναι υπέρ ποτε επιτακτική. «Επιτάσσονται η συγκρότηση εθνικού και διακομματικού προγράμματος ανάπτυξης των Ε.Δ. και η εξασφάλιση της συνέχειας στην εφαρμογή του, με καθιέρωση μετρήσιμων παραγόντων που θα παρέχουν την επακριβή πορεία της προόδου του (Π. Χηνοφώτης/Καθημερινή 21/4/19).

     Πρόσθετη προειδοποίηση του επ. ΑΓΕΕΘΑ: «Δεν υφίσταται τεχνικό περιθώριο για νέα, στρατιωτικής φύσεως, ΜΟΕ. Έχουν εξαντληθεί και οιαδήποτε επαναπροσέγγιση μόνον παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων θα επέβαλε στην Ελλάδα»(Ενθ. αν όπου και σημαντικές γενικότερες προτάσεις περί τού πρακτέου).

   Τα μνημόνια μάς κατέστησαν χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και η εξάρτησή μας από την βούληση τρίτων μάς κάνει παθητικούς και αντιφατικούς.

      Μάς προέκυψε ως μάνα εξ ουρανού η ρήξη Ουάσιγκτον – Αγκύρας και οι εκείθεν αμερικανικές πλαγιοκοπήσεις προς το καθεστώς Ερντογάν. Η διολίσθηση της Τουρκίας μας καθιστά αιφνιδίως χώρα πρώτης γραμμής. Άκρως θετική η εξέλιξη των λεγομένων τριγωνικών συνεργασιών: Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος. Και τώρα Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία και Ελλάδα-Κύπρος-Λίβανος. Δημιουργούν νέα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και ενεργειακά δεδομένα, θετικά για τον Ελληνισμό (εκτενέστερα Σ. Λυγερός, SLpress.gr,28/4/19).

    Σε τέτοιες ώρες οι ηγεσίες ενός λαού πρέπει να αποδεικνύονται ανώτερες των περιστάσεων. Αλλιώς και οι καλύτερες καταλήγουν δώρον άδωρον.

   Το τραγικό γεγονός της Notre-Dame συγκλόνισε σύμπασα τη Γαλλία. Ταρακουνήθηκε και ο συνήθως εφησυχάζων πρόεδρός της που με διάγγελμά του (26/4/19) διαβεβαίωσε ότι ζήτησε από τη κυβέρνησή του να είναι ανυποχώρητη (intraitable). Οι σχολιαστές έγραψαν για «μικρό θαύμα όπου ο πρόεδρος αποφασίζει να βάλει το πόδι στο πιάτο». Τόνισε συγκεκριμένα για τους ισλαμιστές που έχουν κατακλύσει τη χώρα του [όπως και τη δική μας βέβαια]: «Μιλούμε για ανθρώπους που στο όνομα μιας θρησκείας ακολουθούν ένα πολιτικό σχέδιο, αυτό ενός Ισλάμ που θέλει την απόσχιση… Ζήτησα από την κυβέρνηση να είναι ανυποχώρητη {…} επειδή απειλείται η ικανότητά μας να κρατήσουμε το έθνος ενωμένο…Θέλω να προχωρήσουμε περαιτέρω, ενισχύοντας τον έλεγχο της ξένης χρηματοδότησης, επειδή είναι πολύ πιο δύσκολος σχετικά με την απόσχιση»(Μτφρ. Ε. Νιάνιος).

      Παράδειγμα εθνικής αφύπνισης και δι’ ημάς αυτούς!

     Παμπόνηρος ο Ζάεφ στην πρόσφατη υποδοχή τού Τσίπρα στα Σκόπια, αντικατέστησε την διεθνώς καθιερωμένη ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών με…selfie! Εννοείται το περιεχόμενο του σκοπιανού εθνικού ύμνου είναι φρικαλέα ανθελληνικό και οξύτατα αλυτρωτικό. Ιδού αυτό: «Σήμερα πάνω απ’ τη “Μακεδονία” γεννιέται νέος ήλιος της ελευθερίας! “Οι Μακεδόνες” επαναστατούν για τα διακιώματά τους! Οι “Μακεδόνες” επαναστατούν για τα δικαιώματά τους!. Απ’ την αρχή τώρα η σημαία κυματίζει, της Δημοκρατίας του Κρουσέβου! Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι, Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι! Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι, Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι! Τα “μακεδονικά” δάση τραγουδούν δυνατά, νέα τραγούδια, νέες ειδήσεις! Η “Μακεδονία” ελεύθερη, ελεύθερη ζει!».

      Πώς αντιδρούν οι κύριοι Τσίπρας και Κατρούγκαλος;

     Αξιόλογοι έντιμοι πολίτες με  φιλοδοξία να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα που την περιήγαγε η ανικανότητα και ο επικυρίαρχος εθνομηδενισμός δεν κατάλαβαν τελικά  ότι μόνον η συσπείρωσή τους υπό ένα ενιαίο σχήμα, έστω σε πρώτη φάση οιονεί ομοσπονδιακό, θα τους έδινε την δυνατότητα να υπάρξουν πολιτικά.

    Σοφός και διδακτικότατος ο Αίσωπος σ’ έναν μεστό μύθο συμπύκνωσε όλο το πρακτέο. Η γενιά τού γράφοντος διδάσκονταν από το πρωτότυπο τούς αισώπειους μύθους όπως και το «Βόες και λέων»: «Ενέμοντο τρεις μετ’ αλλήλων βόες. Λέων δε τούτους φαγείν θέλων, δια την ομόνοιαν εδειλία· αιμύλοις δε λόγοις τούτους διαχωρίσας, μεμονωμένους ένα καθ’ ένα τούτων εύρών, αδεώς κατήσθιε».

    Με τρεις ερμηνευτικές σημειώσεις τού σχολικού βιβλίου: νέμομαι=βόσκω, αιμύλος=κολακευτικός-δόλιος, αδεώς=χωρίς φόβο, μεταφράζαμε, το καιρώ εκείνω.

    Υποβάλλουμε τους αναγνώστες μας στο ίδιο πείραμα. Θα το κερδίσουν και θα εντείνουν τις πιέσεις τους προς εκείνους που πρέπει επιτέλους να συσπειρωθούν. Και αν δεν προλαβαίνουν τις ευρωεκλογές, έχουν πίστωση χρόνου για τις εθνικές.

     Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!.

   

         
       * Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
           E-mail: [email protected]

E-mail: [email protected],
              [email protected]

loading...