Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο 52χρονος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης εξελέγη παμψηφεί νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Ο κ. Ελπιδοφόρος επιλέχθηκε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο το περασμένο Σάββατο.

Γεννήθηκε το 1967 στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Εφοίτησε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης.

Όσοι τον γνωρίζουν επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο ιεράρχη που διακρίνεται για την καλοσύνη του και την αγάπη του προς το συνάνθρωπο

Μόλις στα 52 του χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Θεωρείται ένας από τους έμπιστους ανθρώπους του Οικουμενικού ΠατριάρχηΒαρθολομαίου, έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, ενώ όσοι τον γνωρίζουν επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο ιεράρχη που διακρίνεται για την καλοσύνη του και την αγάπη του προς το συνάνθρωπο.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πριν λίγο καιρό είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής», αμέσως μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χάλκη. Είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη Σχολή Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη και καθηγούμενος στην Αγία Τριάδα στη Χάλκη. Ο κατά κόσμον Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1994 και Πρεσβύτερος στις 20 Μαρτίου 2005 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αμερικής Δημήτριος: «Ζητώ συγγνώμη και συγχρόνως προσφέρω συγγνώμη»

Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος (1994-1995), Υπογραμματέας (1995-2005) και Αρχιγραμματέας (2005-2011) της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις 20 Μαρτίου 2011 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Προύσης από τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, τους Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομο, Μοσχονησίων Απόστολο, Σασίμων Γεννάδιο, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο, Ικονίου Θεόληπτο, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλο (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα (Πατριαρχείο Ρωσίας), Καμερούν Γρηγόριο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα (Εκκλησία της Κύπρου) και τον Αρχιεπίσκοπο Μπελοτσερκώβου και Μπογουσλάβου Μητροφάνη (Πατριαρχείο Ρωσίας). Τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

loading...