Οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα κατά 200 δις δολάρια

Οι ΗΠΑ έχουν υπερδιπλασιάσει τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ύψους $ 200δις, κίνηση που έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση του καταστροφικού εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δασμοί για τα επηρεαζόμενα κινεζικά προϊόντα έχουν αυξηθεί στο 25% από 10% και το Πεκίνο έχει υποσχεθεί να αντιδράσει ανάλογα.

Η Κίνα δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για την κίνηση και πως θα αναγκασθεί να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης».

Η κίνηση έρχεται καθώς αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου και από τις δύο χώρες προσπαθούν να συντηρήσουν την εμπορική συμφωνία που είχε γίνει στην Ουάσινγκτον.

Μόνο πρόσφατα, οι ΗΠΑ και η Κίνα φαινόταν να πλησιάζουν τους τερματισμούς των «οικονομικών εχθροπραξιών».

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα του τη νέα αύξηση των δασμών, που θα σημάνουν και άνοδο των τιμών των κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι οι αμερικανικές και οι κινεζικές Αρχές θα συνεργαστούν… για να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα μέσω συνεργασίας και διαβουλεύσεων» αναφερόταν στην κινεζική ανακοίνωση.

Η Κίνα έχει προκαλέσει πολλές φορές την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επικρίνει τις εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών και των κινεζικών κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει.

Το Πεκίνο «βλέπει» τον εμπορικό πόλεμο ως μέρος της προσπάθειας των ΗΠΑ να περιορίσουν την άνοδο της κινεζικής οικονομίας, με τις δυτικές κυβερνήσεις να είναι όλο και περισσότερο νευρικές για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον κόσμο.

Οι δασμοί 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων αναμένεται να επηρεάσουν ευρύ φάσμα εισαγόμενων κινεζικών καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ειδών, των αποσκευών, των επίπλων, των τσαντών, των ενδυμάτων και των υποδημάτων, των δομικών υλικών, των θαλασσινών και του φωτισμού, από την αρχή του έτους.

Ένταση του εμπορικού πολέμου

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είχε επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία το περασμένο έτος και δημιούργησε αβεβαιότητα για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη πιο πολύ, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε επίσης ότι θα μπορούσε «να επιβάλει» σύντομα δασμούς 25% στα κινεζικά προϊόντα ύψους 325 δις.

Ωστόσο, οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ του Κινέζου αντιπροέδρου Liu He και του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Robert Lighthizer και του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin συνεχίστηκαν την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα την Πέμπτη ότι είχε λάβει ένα «ωραίο γράμμα» από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Γιπίνγκ, αλλά κάποιοι σχολιαστές υποστήριζαν πως μάλλον φαίνεται να είχαν τηλεφωνική συνομιλία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συμφώνησαν με τον αντιπρόεδρο να επαναλάβουν τις συνομιλίες την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών Μέσων.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της αύξησης των δασμών;

Αν και ο πρόεδρος Τραμπ υποβάθμισε τις επιπτώσεις των δασμών στην αμερικανική οικονομία, η άνοδος θα προκαλέσει πλήγμα σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες και καταναλωτές, καθώς οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μεταφέρουν μέρος του κόστους, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Η Deborah Elms, εκτελεστικός διευθυντής στο Ασιατικό Κέντρο Εμπορίου, δήλωσε: «Θα είναι ένα μεγάλο σοκ για την οικονομία. Οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ξαφνικά 25% αύξηση του κόστους και τότε πρέπει να θυμάστε ότι οι Κινέζοι θα κάνουν αντίποινα».

Η Κίνα δεσμεύεται να λάβει «αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης»

Η Κίνα σχεδιάζει να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης» ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς κατά 25% σε εισαγωγές αξίας 200 δις δολ. σε κινεζικά αγαθά.

Η εν λόγω απόφαση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, προκαλεί «βαθιά λύπη».

Το υπουργείο δεν αναφέρει ποια είναι τα αντίμετρα, αλλά στην ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία μέσω «συνεργασίας και διαβούλευσης».

Το Πεκίνο εξέδωσε την εν λόγω ανακοίνωση επειδή η αύξηση των δασμών τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ανατολική ώρα), αν και είχε προγραμματιστεί οι συνομιλίες που αποσκοπούσαν στη διάσωση της εμπορικής συμφωνίας που ισχύει εδώ και μήνες να συνεχιστούν για ακόμη δύο ημέρες.

Πληροφορίες από BBC
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

zougla.gr
loading...