Γερμανοί ακροδεξιοί: Να επιστρέψει η Ελλάδα στους δανειστές 15 δις ευρώ


Μετά από αίτημα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ξεκινά σήμερα στη γερμανική βουλή συζήτηση για την «αθέτηση των όρων χορήγησης πιστώσεων στην Ελλάδα». Αφορμή τα σχέδια του
πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να διαπιστώσει εαν πράγματι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει επαρκώς τους όρους για την παροχή βοήθειας και τάσσεται, αν όντως διαπιστωθεί αθέτηση υποχρεώσεων από την Αθήνα, υπέρ της επιστροφής της τελευταίας δόσης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της κατάργησης όλων των διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF.

Υπερβολικά γενναιόδωρη αντιμετώπιση της Ελλάδας

Στην αιτιολόγηση για την κατάθεση του αιτήματος συζήτησης στη βουλή, η AfD αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι καμία άλλη χώρα της κρίσης δεν αντιμετωπίστηκε με τόση γενναιοδωρία όσο η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέβαλλε τόκους για τα δάνεια, αλλά αντίθετα καρπώθηκε ακόμα και αρνητικά επιτόκια. Κατά συνέπεια η άποψη ότι η Γερμανία επωφελήθηκε από την διάσωση της Ελλάδας δεν ευσταθεί, καταλήγει η Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Στο ζήτημα πήρε θέση και ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Έκαρντ Ρέμπεργκ υπεύθυνος για ζητήματα προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δηλώνοντας στην εφημερίδα Bild ότι «οι βουλευτές έχουμε ευθύνη έναντι των γερμανών φορολογουμένων που επωμίζονται την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα αυτοματισμός στην χορήγηση επόμενων πιστώσεων». Μετά την ωριαία συζήτηση στο κοινοβούλιο το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής.

Ναυάγησε η προσπάθεια του AfD

Καταψηφίστηκε από την γερμανική Βουλή η προσπάθεια του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να δρομολογήσει επιστροφή της τελευταίας δόσης που είχε λάβει η Ελλάδα από τους θεσμούς.

Το AfD υποστήριζε πως τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αυξήσεις στις συντάξεις και μείωση του ΦΠΑ μπορεί να συνιστούν «αθέτηση των όρων χορήγησης πιστώσεων» στην Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα κόμματα όμως απέρριψαν την θέση του AfD, κατηγορώντας την παράταξη πως δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στην Ελλάδα, κι ότι συμπεριφέρεται πεσιμιστικά.

Το ακροδεξιό κόμμα είχε επίσης ταχθεί υπέρ της κατάργησης όλων των διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :