Άγκυρα: «Πέντε νησιά μας είναι υπό ελληνική κατοχή» – Οπλισμένο UAV Bayraktar «σάρωσε» τη Μεσόγειο – Βίντεο

Εκτός ελέγχου βγαίνουν και παάλι οι Τούρκοι, καταγγέλοντας πως πέντε ελληνικά νησιά είναι στην πραγματικότητα «τουρκικά», σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν και υφαρπάξουν μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Παράλληλα, στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική πτήση οπλισμένου τουρκικού UAV Bayraktar TB2, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η χρήση μη επανδρωμένων από την Άγκυρα έχει αρχίσει να καθιερώνεται ως πάγια τακτική των ΤΕΔ στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά. Εκτός από τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που υποχρεούνται να είναι πιο προσεκτικοί ρόλο συντήρησης του εθνικισμού μέσω ακραίων προκλητικών δηλώσεων, αναλαμβάνουν και πρώην στρατιωτικοί, αλλά και πρώην κατώτερα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να διατηρήσουν το κλίμα επιθετικότητας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας Ουμίτ Γιαλίμ ο οποίος έκανε λόγο για «μέγα σκάνδαλο του Υπουργείου Εξωτερικών», υποστηρίζοντας ότι στα σύνορα, τα οποία αναφέρονται στην επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, αφέθηκαν επισήμως στην Ελλάδα 92.000 χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας, καθώς και πέντε νησιά που ανήκουν στην Τουρκία.

Με αυτήν την ρύθμιση, όπως λέει, «ανοίγει ο δρόμος για τις εργασίες της Αμερικανικής Exxon Mobil και της Katar Petroleum που πραγματοποιούν τις έρευνες».

Προσθέτει δε, ότι στην επιστολή ως νότιο σύνορο της υφαλοκρηπίδας ορίζεται η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. «Σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο το νότιο σύνορο πρέπει να είναι και αυτή η γραμμή, αλλά και αυτή μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης», ανέφερ ο Γιαλίμ.

«Εκεί αναφέρεται ότι το δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο βρίσκεται 28 μοίρες ανατολικά, θα καθορστεί με τα εμπλεκόμενα κράτη. Όμως, με τη ρητορική αυτή, αφήνεται στην Ελλάδα το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας στο γεωγραφικό μήκος των πέντε νησιών: Γαύδος, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Δία και Διονυσάδες», κατέληξε ο πρώην γγ του υπουργείου.
Πτήση οπλισμένου UAV Bayraktar TB2 στη Μεσόγειο

Μετά την πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» και την τεράστια προβολής ισχύος των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων στο σύνολο του FIR Αθήνας, η Τουρκία ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδρούσε με μια κίνηση συμβολισμού.

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα προχώρησε σε δοκιμαστική πτήση του, εγχώριας κατασκευής, μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος Bayraktar TB2 σε περιοχή της Μεσογείου, κάτι που σίγουρα θα απασχολήσει την ελληνική πλευρά.

Από ότι φαίνεται τα τουρκικά drones μετά την συμφωνία πώλησής τους στην Ουκρανία, πήραν «αέρα» και εκτέλεσαν πτήση σε περιοχή της Μεσογείου, ενώ δημοσιεύτηκαν πλάνα από την διαδρομή που ακολούθησε.

Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, από τον οποίο ονομάστηκαν τα UAV, προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, όπου ανέφερε πως το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Bayraktar TB2 SİHA θα ενισχύσει τις δυνάμεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Deniz Kuvvetleri’mizin Bayraktar SİHA’sı Akdeniz semalarında ilk test uçuşunu yaptı.
Bismillah Vira. ✈🚀🚢⚓️ 🇹🇷

2,957 people are talking about this

Σχεδιασμένο από την εταιρεία Baykar, τα Bayraktar TB2 Armed Unmanned Aircraft θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, μέχρι στιγμής με 10 μονάδες. Η δοκιμαστική αυτή πτήση σηματοδοτεί και το εύρος αποστολών που θα εκτελεί το UAV, το οποίο σύμφωνα με την Hurriyet, είναι αποστολές αναγνώρισης, εποπτείας και επιτήρησης.

Υπενθυμίζεται πως τα UAV τύπου Bayraktar TB2,έχουν πτητική διάρκεια αυτών των drones μπορεί να φτάσει τις 30.000 ώρες ενώ δύναται να μεταφέρει φορτίο έως και 100 κιλά.

Επιπρόσθετα, η Hurriyet αναφέρει ότι μαζί με αυτές τις τελευταίες παραδόσεις, ο αριθμός των Bayraktar TB2 στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων Ασφαλείας αυξήθηκε σε 80 συνολικά στον αριθμό, ενώ τα drones «είδαν δράση» και σε επιχειρήσεις στο Αφρίν, πραγματοποιώντας συνολικά 90.000 ώρες πτήσης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η Sabbah είχε αναφέρει από τον περασμένο Ιανουάριο, ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει εδώ και καιρό στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την επιχειρησιακή λειτουργία των drone, με την δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού συστήματος εκτόξευσης τους από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

πηγη

loading...