Έρευνα για τις ομάδες που ξεκίνησαν το «καραβάνι» – Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. δύο σελίδες σε social media

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. δύο σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που από τον περασμένο Ιανουάριο καλούσαν τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Από τον περασμένο Ιανουάριο είχε ξεκινήσει να διοργανώνεται το αποκαλούμενο «Καραβάνι της Ελπίδας», που προκάλεσε το χάος στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης αλλά και στον Σταθμό Λαρίσης της Αθήνας. Όπως αποκαλύπτει το real.gr, η διοργάνωση της πορείας προς τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έγινε κυρίως από δύο «ανοικτές ομάδες» που δημιουργήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για τις σελίδες «Border Crossing Greece» αλλά και «Glitter of Hope Caravan» οι οποίες δημιουργήθηκαν στο Facebook και απηύθυναν στην αραβική γλώσσα κάλεσμα σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα να συγκεντρωθούν ξανά στην περιοχή της Ειδομένης.

«Η εκκίνηση θα γίνει στις 5/4/2019 από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η ώρα αναχώρησης θα καθοριστεί για τις 4 μ.μ.», έχει γραφτεί χαρακτηριστικά σε μία από τις πρόσφατες αναρτήσεις της σελίδα Border Crossing Greece. Σε μια άλλη παλαιότερη ανάρτηση, η εν λόγω σελίδα δημοσιεύει ακόμα και χάρτη για το αρχικό σημείο συγκέντρωσης, δηλαδή το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

Επιπλέον, η πρώτη ανάρτηση στην σελίδα Glitter of Hope Caravan, η οποία έγινε στις 3 Ιανουαρίου, είναι χαρακτηριστική του στόχου που είχε τεθεί. «Έχουμε δημιουργήσει αυτή τη σελίδα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα που δεν μπορούν να συνεχίσουν το δρόμο για να φτάσουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και Σουηδία. Μετά το κλείσιμο των συνόρων ορισμένοι από τους πρόσφυγες αναγκάζονται να ρισκάρουν μέσω διακινητών. Κάποιοι πετυχαίνουν και άλλοι αποτυγχάνουν. Έτσι δημιουργήσαμε την ομάδα μας για να συγκεντρώσουμε έναν μεγάλο αριθμό χιλιάδων ανθρώπων και μαζί να πάρουμε το δρόμο προς στα ευρωπαϊκά σύνορα σε συγκεκριμένο χώρο και ημέρα», αναγράφεται στην ανάρτηση, η οποία συγκέντρωσε δεκάδες σχόλια και αντιδράσεις από τους χρήστες του Facebook. «Το καραβάνι θα περιλαμβάνει πολλές οικογένειες και νέους και θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε τα μέσα ενημέρωσης να το παρακολουθήσουν. Θέλουμε την υποστήριξή σας και θα σας δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για όσα συμβούν από εδώ», προστίθεται στην ίδια ανάρτηση.

7.000 συμμετοχές

Και οι δύο σελίδες απέκτησαν γρήγορα μεγάλη δημοφιλία μεταξύ των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα μας ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν και εκδοχές τους, στην κουρδική γλώσσα και τα φαρσί. Σταδιακά, οι πρόσφυγες που εκδήλωσαν διαδικτυακά την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο «καραβάνι», έφτασαν ακόμα και τις 7.000. Στην πραγματικότητα όμως, επειδή η είδηση για την διοργάνωση της πορείας μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα, οι πρόσφυγες που είχαν ενημερωθεί για την προσέγγιση των συνόρων ήταν πολύ περισσότεροι.

Η πληροφορία δεν άργησε να φτάσει και υπαλλήλους και διοικητές κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίοι με τη σειρά τους, ενημέρωσαν πριν από λίγες εβδομάδες και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ίδια περίοδο για το «καραβάνι» ενημερώθηκε αρμοδίως και η ΕΛ.ΑΣ.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, παρατηρήθηκε μεγάλη μετακίνηση δεκάδων ατόμων από το προσφυγικό κέντρο των Ιωάννινα, προς τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο σελίδες άρχισαν να γεμίζουν με φωτογραφίες χρηστών, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει και αυτοί να ταξιδεύουν με κάθε μέσο από διάφορα προσφυγικά κέντρα της χώρας, στη Θεσσαλονίκη. Την προηγούμενη Δευτέρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προς τους πρόσφυγες, προειδοποιώντας τους να μην συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πορεία προς τα βόρεια σύνορα της διότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Πλέον, μετά και τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον «χώρο συγκέντρωσης» του καραβανιού, στα Διαβατά, αξιωματούχοι της αστυνομίας διεξάγουν έρευνα για την ταυτοποίηση των δημιουργών των δύο ομάδων στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα άτομα αυτά, πλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για την υποκίνηση των σοβαρών επεισοδίων. Αυτό που διερευνάται είναι εάν οι δημιουργοί των σελίδων που προκάλεσαν το «καραβάνι» βρίσκονται εντός Ελλάδος, ή αν έχουν σχέσεις με συγκεκριμένες οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

Του Αλέξανδρου Κόντη
Πηγή: real.gr

loading...