Γεώργιος Φίλης : «Ο Γεωπολιτικός Προσανατολισμός της Ελλάδας: Αντιμετωπίζοντας ένα Γεωπολιτικό Ordo ab Chao»

ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΕΠΙ ΤΗ 198Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ- ΤΟΥΡΚΩΝ -μεταξύ και πολλών άλλων- και ο καθηγητής Γ. Φίλης επίσημος προσκεκλημένος ως κεντρικό εισηγήτης σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Δευτέρα 15 Απριλίου στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται από την Πέμπτη 12 Απριλίου ο καθηγητής γεωπολιτικής κ. Γιώργος Φίλης, και πιο συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, επίσημος προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, προκειμένου την Δευτέρα 15 Απριλίου να κάνει μια ομιλία αφύπνισης και ενημέρωσης για τα εθνικά θέματα της Ελλάδα. Το θέμα εισήγησης του ενώπιον ομογενών και προσπικοτήτων της Ελληνικής Κοινότητας στην Νέα Υόρκη τιτλοφορείται «Ο Γεωπολιτικός Προσανατολισμός της Ελλάδας: Αντιμετωπίζοντας ένα Γεωπολιτικό Ordo ab Chao»

Η ομιλία- εισήγηση(η οποία θα έχει και την διαδικασία ερωτήσεων -απαντήσεων ) θα γίνει στο Σταθάκειο Πολιτιστικό κέντρο, την Δευτέρα 15 Απριλίου στην Αστόρια στις 7 το απόγευμα και αναμένεται να την παρακολουθήσουν, με πρόσκληση, εκτός από μέλη της Ελληνικής κοινότητας στη περιοχή της ΝΥ της Νέας Υερσέης και της Πενσυλβάνιας (trade state) και εκπρόσωποι ομογενειακών και διασυλλογικών φορέων, εθνικοτοπικών συλλόγων, επίσης εκπρόσωποι των διπλωματικών αντιπροσωπειών στην ΝΥ της Ελλάδος και της Κύπρου ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και αμερικανοί πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, αναλυτές, που παρακολουθούν τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας , Τουρκίας – Κύπρου, Τουρκίας – Ευρωπαϊκής ένωσης.

Ο κ. Φίλης βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, ύστερα από πρόσκληση του ιστορικού οργανισμού της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, και με την υποστήριξη ευγενική χορηγία του γνωστού, για την ευσθησία του στα εθνικά ζητήματα και την ελληνική παιδεία επιχειρηματία Μιχάλη Χαλκιά.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε στο νεαρό καθηγητή στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 198η επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιστορικός οργανισμός της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, εορτάζει τα 80 χρόνια από ιδρύσεως του και είναι ο φορέας που παρά τα γενικής φύσεως προβλήματα που μεταξύ άλλων φέρνει και η φθορά του χρόνου, εξακολουθεί εδώ και 35 χρόνια, κάθε έτος να συσπειρώνει την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ, γύρω από το μεγάλο γεγονός της εθνικής παλιγγενεσίας για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από την Οθωμανική τυρανία 400 ετών (και πλέον) το 1821, με επίκεντρο και κορύφωση των εορταστικών επετεικών εκδηλώσεων μνήμης και τιμής, την μεγάλη παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν της Ν.Υ. Γεγονός που συγκεντρώνει τα φώτας της δημοσιότητας και των Αμερικανικών ΜΜΕ καθώς η Ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ θεωρείται μια γενικώς καλή -αλλά όχι και τόσο ισχυρή – εθνική κοινότητα παρά τις προσβάσεις σε δημόσια και πολιτειακά αξιώματα.

Ανάλογης τιμής και διάκρισης η Ελληνική κοινότητα τυχγάνει εδώ και μια 20ετια και από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος δεξιώνεται εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας με επικεφαλής πάντοντε τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Αίσθηση προκάλεσε η φετινή παρότρυνση του Αμερικανού Προέδρου στις 18 Μαρτίου 2019 όταν απευθυνόμενος προς τους Έλληνες που βρίσκονταν στον λευκό οίκο παραφράζοντας σχετικό σύνθημα της δεύτερης προεκλογικής του εκστρατείας για την διεκδίκηση του αξιώματος του αργηγού του Λευκού Οίκου πετώντας ένα κόκκινο καπέλλο που έγραφε «ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΞΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ» παρόρτυνε τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο λέγοντας «ΚΑΝΤΕ ΞΑΝΆ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΗ» ! Σύνθημα που σχεδόν τα ελληνικά ΜΜΕ το εξαφάνισαν ή το διαστρέβλωσαν…

Κατά την διάρκεια της παραμονής του κ. Γ. Φίλη στην ΝΥ, ομογενείς και εκπρόσωποι φορέων έχουν οργανώσει μικρά meetings ενημέρωσης τους για την πορεία επί των εθνικών θεμάτων της Ελλάδος και τη Κύπρου ενώ έχει κληθεί να δώσει και συνεντεύξεις στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ. Σύμφωνα τώρα με το ρεπορτάζ ο κ. Φίλης έχει γίνει δέκτης πιο (privet) προσκλήσεων και από γνωστούς υψηλούς ηγετικούς κύκλους της Ελληνικής κοινότητας στην Ουάσιγκτον την Νέα Υόρκη και το New Jersey για κατ αρχήν συνάντησεις γνωριμίας, και κατ ιδίαν, πάλι με αντικείμενο την ενημέρωση επί των κοινών εθνικών θεμάτων Ελλάδος και Κύπρου, προκειμένου να ακούσουν και την δική του προσέγγιση και ανάλυση επί των θεμάτων κοινής συναντίληψης που αμφότερα αφορούν όχι μόνον τους σύγχρονους αναλυτές των νέων και υπό διαμόρφωση γεωπολιτικών εύθραστων ισορροπιών στην ευαίσθητη περιοχή των Νέων Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Νέας Μέσης Ανατολής αλλά και της Νέας αναδυόμενης Ευρώπης, της Ευρώπης των Εθνών.

Πιο συγκεριμένα σύμφωνα με το τρέχον σε εξέλιξη ρεπορτάζ ως στιγμής που δημοσιεύεται αυτό το κείμενο.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου ο κ. Φίλης παραχώρησε επί 2ωρο συνέντευξη στον καλωδιακό σταθμό Hellas Fm, ένας από τους παλαιότερους και επικρατέστετους σε παναμερικανική εμβέλεια, ενώ ακούγεται σε όλο τον κόσμο και μέσω διαδικτύου, στους παραγωγούς κ. Μανώλη Κουρουπάκη και Δημήτρη Φιλιππίδη. O Hellas Fm είναι επίσης χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Το Σάββατο 13 Απριλίου το ίδιο διάστημα 12 με 14:00 παραχώρησε συνέντευξη και στον νεότερο τοπικό ραδιοφωνικό καλωδιακό σταθμό της ΝΥ στην Αγγελική Στάση, εκδότρια της εφημερίδα «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ» και στον Νικόλαο Σταματάκη, αρθρογράφο ειδικευμένο σε θέματα γεωπολιτικής και ελληνοαμερικανικών και διεθνών σχέσεων, ενώ ανάλογης προβολής και αναφοράς τυχγάνει ο κ. Φίλης και μέσα από τις σελίδες της τοπικής έκδοσης Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ σε σχετικό άρθρο του κ. Ν. Σταματάκη.

Ανάλογες συνεντεύξεις είναι προγραμματισμένες και για την Κυριακή 14 Απριλίου, ημέρα της μεγάλης εθνικής παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο του Manhattan και στον ραδιοσταθμό kosmos fm που εκπέμπει σε παναμερικανικό δίκτυο στα fm στον δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Φίλιο την Κυριακή 14 Απριλίου και στο ελληνικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NGTV -που διευθύνει εδώ και μια 5ετια η Ιωάννα Νταρίλη- και μεταδίδει live την παρέλαση των Ελληνικών Κοινοτήτων στην ΝΥ.

Το απόγευμα της Κυριακής 14 Απριλίου αμέσως μετά την παρέλαση στην 5η λεωφόρο ο κ. Φίλης είναι προσκεκλημένος της Χιακής ομοσπονδίας, μιας εκ των μεγαλυτέρων εθνικοτπικών ομοσπονδιών των ΗΠΑ, προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό και να μιλήσει στην καθιερωμένη πολυπληθή εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τους αγωνιστές και ήρωες Χιώτες που έδωσαν την ζωή τους για την μαρτυρική Χίο και κατά την διάρκεια της επανάστασης αλλά ειδικότερα με την μεγάλη σφαγή τον Απρίλιο του 1822. Την πρωτοβουλία για την πρόσκληση του κ. Φίλη στην Χιακή είχε ο επί σειρά ετών πρόεδρος της κ. Γιώργος Αλμυρούδης και το Δοικητικό Συμβούλιο το οποίο έχει προγραμματίσει και δείπνο προς τιμή του κ. Φίλη.

Σε σχετική ερώτηση της Πρωινή προς τον επιχειρηματία Μιχάλη Χαλκιά που είχε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του καθηγητή Γεωργίου Φίλη, μας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :

«Είναι τιμή μας, για μένα και την Αλίκη να φιλοξενούμε έναν νέο επιστήμονα τέτοιου μεγέθους και τέτοιας αποδοχής, ειδικά στην Νεολαία της Ελλάδος, και τόσο υψηλού κύρους και με τέτοια επιστημονική πορεία. Με καθαρό λόγο. Που λέει τα πράγματα όπως είναι. Χωρίς να φοβάται. Χωρίς να τα στρογγυλεύει. Χωρίς να παζαρεύει με την αλήθεια. Χωρίς να κάνει εκπτώσεις.

Παρακολούθησα τις συνεντεύξεις που εως τώρα έχει παραχωρήσει εδώ σε τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ και ενθουσιάστηκα με την καθαρότητα του Λόγου. Την ευκρίνεια των επιχειρημάτων υπέρ της Ελλάδος, όπως τις θέτει, έναντι των απειλών της Τουρκίας. Εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που αναλύει και παρουσιάζει την θέση της Ελλάδος στο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Με ενθουσίασε η παρησία λόγου και ύφους. Το βλέμμα που προσομοιάζει με το αρχαίο Ελληνικό σεμνό και λιτό αλλά πλούσιο σε ορθότητα Λόγου και βάθους επιχειρημάτων. Επιχειρήματα που αποπνέουν αποφασιστικότητα και κάνουν τον Έλληνα να επανέρχεται στις ρίζες του. Στα ήθη και στις παραδόσεις του Ελληνικού έθνους. Αξίες που τείνουν να χαθούν όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και όπου υπάρχουν Ελληνες. Έχουμε ανάγκη από τέτοια παραδείγματα όπως αυτό του κ. Γιώργου Φίλη να μας εμπνεύουν και να μας καθοδηγούν. Αναμένουμε λοιπόν να ακούσμε, την Δευτέρα στο Σταθάκειο Πολιτισικό κέντρο, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα έχει να μας πει στην εισήγηση του και να μας παρουσιάσει στην ειδική εκδήλωση που οργανώνεται κατ αρχήν προς Τιμήν του και με βασικό ομιλητή στο Σταθάκειο πολιτιστικό κέντρο, τον ίδιο.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε οφείλω αν απευθύνω και να δημοσιοποιήσω τις ολόθερμες ευχαριστίες και προς την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και ειδικότερα το ΔΣ που αποδέχτηκε το αίτημα μου να προσκληθεί αυτός ο νέος άνθρωπος και να οργανωθεί ειδική προς τιμή του εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούμε για τα εθνικά μας ζητήματα.

Ένας νέος επιστήμονας που μας κάνει όλους μας υπερήφανους, και εδώ στην Ελληνική παροικία αλλά πιστεύω και στην Ελλάδα όχι μόνο με τις σπουδαίες και εμπεριστατωμένες αναλύσεις του αλλά ειδικότερα με το έργο και την επιστημονική του επάρκεια.

Προσωπικά τον ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας, την δική μου και της κας Αλίκης, παρά το πραγματικά βεβαρυμένο πρόγραμμα των υποχρεώσεων του καθώς όπως ξέρουμε είναι σε εξέλιξη εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές και σπουδαστές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος, και σε ειδικότερα σε αυτά-και είναι τόσα πολλά αν δείτε το βιογραφικό του θα καταλάβετε τι εννοώ- που διδάσκει ο κ. Γ. Φίλης και αλήθεια σας λέω, χρειάστηκε να καταβληθεί κόπος προκειμένου να καταφέρει να λείψει αυτές τις ημέρες για να βρεθεί κοντά μας και με την παρουσία του να τιμήσει την Ελληνική κοινότητα μας εδώ στην Νέα Υόρκη και τις γύρω πολιτείες που αυτές τις ημέρες τιμάμαι όλοι μαζί ενωμένοι και μονιασμένοι, την επανάσταση των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1821.

Μακάρι να είμαστε αντάξιοι τω προγόνων μας. Άνθρωποι όπως ο κ. Φίλης ή όπως ο κ. Ιωάννης Μάζης που επίσης πέρσι (το 2018) στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώσεων μας έκαναν την τιμή να ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας, και μας δίνουν περισσότερο από μια ηλιαχτίδα ελπίδας σε όλους μας. Μας προσφέρουν την αίσθηση της σιγουριάς και της ασφάλειας για το μέλλον της ωραίας και μεγάλης πατρίδας μας. Ειλικρινά, και εκ μέρους της κοινότητας μας και επιφανών φίλων μας, θέλω να ευχαριστήσω αυτόν τον νεαρό επιστήμονα που άφησε τις πολύ σοβαρές και σπουδαίες υποχρεώσεις του και ήρθε κοντά μας να μας προσφέρει λίγο από την μεγάλη δεξαμενή των σκέψεων του και να μας γεμίσει -ελπίζω και εύχομαι – όχι μόνον ελπίδα αλλά και σιγουριά για την ασφάλεια της Ελλάδος μας και της Χίου που υπερ αγαπάμε. Χίος και Ελλάδα και πάντοτε ενθυμούμεθα όταν είμαστε μακριά και ζούμε στην δεύτερη επίσης πολύ αγαπημένη πατρίδα μας εδώ στην Αμερική, κάμνοντας το κάτι τις, και ότι περνά από το χέρι και τις δυνατότητες του κάθε ενός μας και από την θέση και το δημόσιο ή ιδιωτικό αξίωμα που κατέχει ο κάθε ΕλληνοΑμερικανός πρώτης, δεύτερης, τρίτης και μέχρις εσχάτης γεναιάς θέλω να πιστεύω για εμάς τους Έλληνες ότι θα προσφέρουμε στην μεγάλη μας πατρίδα την Ελλάδα.

Ευχαριστώ και εσάς θερμά που επιμείνατε τόσο πολύ να πάρετε αυτή την δήλωση ώστε να έχω την δυνατότητα επικοινωνίας και με παραπάνω ανθρώπους μέσω διαδικτύου. Σας ευχαριστώ και εγώ και η κα Αλίκη.»

Τέλος, να συμπληρώσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Π» πράγματι πιστοποιείται από αρκετές πηγές μας ότι φαίνεται πως είναι ιδιαίτερο και έντονο το ενδιαφέρον, που επιδεικνύει η Ελληνική παροικία στην ΝΥ προεξοφλώντας την μεγάλη προσέλευση των ομογενών. Επομένως αναμένεται η παρουσίαση της εισήγησης του καθηγητή γεωπολιτικής κ. Γεωργίου Φίλη την Δευτέρα 15 Απριλίου στο Σταθάκειο πολιτιστικό κέντρο στην Αστόρια καθώς ήδη με τις συνεντεύξεις που έχουν δοθεί, τις προσκλήσεις και τις επιστολές που έχουν αποσταλλεί, μένει να πιστοποιηθεί και το ανάλογο και αντίστοιχο ενδιαφέρον όπως αυτό δείχνει να κορυφώνεται. Ίδωμεν. ..γιατί πάντα υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες ειδικά στο αστεθές περιβάλλον της «οργανωμένης» ελληνικής κοινότητας…

Εμείς, από τη πλευρά μας, θα ευχηθούμε και αυτή η εκδήλωση όπως και κάθε άλλη που αφυπνίζει και θέτει εν εγρηγόρσει και σε ετοιμότητα τους ανά τον κόσμο Έλληνες, να έχει επιτυχία όχι μόνο ως προς την προσέλευση, αυτή ίσως μπορεί να θεωρείται και δεδομένη, λόγω και του καλώς εννοούμενου «θορύβου» που έχει γίνει αλλά και της καλής προετομασίας από τους χορηγούς, οργανωτές και διοργανωτές, αν και το βασικό είναι, τα όσα θα ειπωθούν από τον κ. Φίλη, γνωστό για την ευκρίνεια και καθαρότητα των απόψεων και των θέσεων του, αυτά όλα αυτά να τύχουν και να φθάσουν εις ευήκοα ώτα ακουόντων και τα μηνύματα της συγκεκριμένης εισήγησης, πάντα, δια των καλών πρέσβεων και αποστόλων του Ελληνισμού, να ακουσθούν και να αποκωδικοποιηθούν από εκεί που πρέπει… Και ο νοών νοείτω…

Γραφείο Πρωινής Νέα Υόρκη


loading...