«Mας πουλήσατε»: Οργή Ποντίων για ευρωβουλευτές NΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ – Δεν ψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας τους!

Την οργή τους εκφράζουν τα σωματεία των Ποντίων για τους Ελληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι παρά τις διαβεβαιώσεις που τους έδιναν, εντούτοις δεν ψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας τους!

Μετά τον Δ.Καιρίδη ήρθε και νέο “κτύπημα” από τη ΝΔ καθώς οι ευρωβουλευτές της μαζί με αυτούς από ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, δεν ψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ψήφισαν μόνο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Λαϊκού Συνδέσμου.

«Σε μια συνεδρίαση όπου συμμετείχαν μόνο επτά από τους 27 συνολικά Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Μάνφερντ Βέμπερ, όπως και οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι και ο Γκι Φερχόφστατ στάθηκαν στο πλευρό του Ερντογάν και καταψήφισαν την πρόταση» του καθηγητή Νότη Μαριά να συζητηθεί και να εκδοθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος», ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και προσθέτει ότι υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης, Ελευθέριος Συναδινός.

Οι υπόλοιποι δεν έδωσαν το «παρών», σημειώνει ο Ν. Μαριάς, παρότι εδώ και 10 ημέρες είναι γνωστό το όλο ζήτημα.

Επιχειρηματολογώντας για την πρότασή του ο καθηγητής επισήμανε:

«Η αναγνώριση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί πλέον μια ιστορική αναγκαιότητα, πολύ, δε, περισσότερο φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Τουρκία. Το 1919, μετά την απόβαση του Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα του Πόντου, οι Νεότουρκοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές και δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.

Άντρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα της γενοκτονίας που ξεπέρασαν τις 350.000. Εκτελέσεις, βιασμοί, καταναγκαστικά έργα στα τάγματα εργασίας οδήγησαν στο θάνατο τους Ποντίους αδερφούς μας. Και πρόκειται για γενοκτονία, γιατί οι Έλληνες του Πόντου δολοφονήθηκαν επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

«Ζητούμε λοιπόν σήμερα Δευτέρα να προστεθεί στην Ημερήσια Διάταξη Δήλωση της Κομισιόν με θέμα «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923″ και να εκδοθεί ψήφισμα. Επιπλέον, ζητούμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το αίτημά μας αυτό και καλούμε τους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στηρίξουν αυτή την πρότασή μας ως ένα ιστορικό χρέος, ιδίως φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Συγκεντρωτικά, 79 ψήφισαν υπέρ της πρότασης και 199 κατά, ενώ καταγράφηκαν και 18 αποχές, υπογραμμίζει κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Επιστολή των Ποντίων

Απόρριψη πρότασης για ψήφισμα από το Ε.Κ. για την Γενοκτονία των Ποντίων. Μετά από πρωτοβουλίες και προσπάθειες των τελευταίων τριάντα χρόνων από το «ΠΑ.Σ.Π.Ε.», την «Π.Ο.Π.Σ.» και την «ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», ενώ από τον Απρίλιο του 2016 βρισκόμασταν σε συνεννόηση με τούς Ευρωβουλευτές Κώστα Χρυσόγονο και Εύα Καϊλή , είχαμε δρομολογήσει με την ευκαιρία φέτος της συμπλήρωσης (100) χρόνων από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου από τον Κεμάλ Μουσταφά πασά, την σύνταξη ενός τεκμηριωμένου επιστημονικά ψηφίσματος που θα υπέγραφαν όλοι οι Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές και οι επικεφαλείς τους θα το εισήγαγαν για έγκριση στις πολιτικές ομάδες όπου ανήκουν ,για να έρθει εν συνεχεία για έγκριση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για μια σειρά λόγους, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Σας ενημερώνουμε ότι την σχετική ημερίδα που πραγματοποιήσαμε στις 6-4-2019 στο Ε.Κ. με τη συμμετοχή επιστημόνων Μ.Μ.Ε. και δεκάδων εκπροσώπων Ποντιακών Αρμενικών, Ασσυριακών, Τουρκικών και άλλων φορέων από όλο τον κόσμο ,στην οποία ήταν καλεσμένοι όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που για μήνες μας δήλωναν την υποστήριξή τους και τελικά μάλλον λόγω της υποψηφιότητάς τους εν όψει των επικείμενων Ευρωεκλογών θεώρησαν ότι έχουν άλλες προτεραιότητες, πλην Εύας Καϊλή και των συνεργατών Κ. Χρυσόγονου και Μ. Κεφαλογιάννη ,δεν προσήλθαν σε αυτήν.

Ενώ εν συνεχεία ,όπως προκύπτει και από τα πρακτικά των συνεδριάσεων των πολιτικών σχηματισμών που ανήκουν, παρά το ευνοϊκό για την Ελλάδα πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ε.Κ λόγω και της προκλητικής όσο και ιμπεριαλιστικής συμπεριφοράς του Τούρκου Προέδρου, δεν προσήλθαν και πάλι, όπως ορισμένοι μας είχαν διαβεβαιώσει, ούτε καν στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν, για να προτείνουν, να υπερασπισθούν και να καταφέρουν να εντάξουν στις προτάσεις των πολιτικών φορέων τους το θέμα του ψηφίσματος για την Ποντιακή Γενοκτονία , για την διαμόρφωση της ατζέντας της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δυστυχώς εξαιτίας αυτής της ολιγωρίας του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, το ψήφισμα που για πρώτη φορά συντάχθηκε και τεκμηριώθηκε ιστορικά και πολιτικά και με τα στοιχεία των επιστημόνων που καταθέσαμε υπόψη των ειδικών που ανέλαβαν την σύνταξή του και νομικά από το γραφείο του καθηγητή κ. Κώστα Χρυσόγονου, δεν κατέστη δυνατόν να πάρει την έγκριση των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ε.Κ., με αποτέλεσμα η όποια μεμονωμένη πρόταση που κατετέθη εν συνεχεία ,να απορριφθεί πανηγυρικά.

Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου συμμετείχαν μόνο επτά (7) από τους είκοσι επτά (27) συνολικά Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Μάνφερντ Βέμπερ, όπως και οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι και ο Γκι Φερχόφστατ στάθηκαν στο πλευρό του Σουλτάνου κ. Ερντογάν και καταψήφισαν την πρόταση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ,να προστεθεί στην Ημερήσια Διάταξη Δήλωση της Κομισιόν το θέμα «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923»,για να συζητηθεί και να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ενώ υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης, Ελευθέριος Συναδινός. Συγκεντρωτικά, 79 Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης και 199 κατά, ενώ καταγράφηκαν και 18 αποχές.

Οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές ,την ώρα μάλιστα που «ένθεν κακείθεν» έσκιζαν τα ιμάτιά τους στα Μ.Μ.Ε, για την συμφωνία των Πρεσπών, θα θεώρησαν μάλλον ότι το θέμα της Διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκατό (100) χρόνια μετά την διάπραξή του και εικοσιπέντε από την ημερομηνία που το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ,όρισε με νόμο την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δεν πρέπει η δεν μπορεί να είναι ακόμη ενταγμένο στην ατζέντα των πολιτικών και Εθνικών υποχρεώσεών τους!!

Έτσι λόγω και των πολλών εκλογικών τους υποχρεώσεων ,αφού είχαν άλλες προτεραιότητες ,αδιαφόρησαν και δεν έδωσαν έστω και για τυπικούς λόγους ούτε το «παρών» σε αυτή την τελευταία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την θητεία τους συνεδρίαση , παρότι εδώ και μήνες τους είναι γνωστό το όλο ζήτημα. Αγαπητοί πατριώτες και πατριώτισσες,

Εμείς παρά τις όποιες δυσκολίες και τις όποιες αρνήσεις ,συνεχίζουμε τον αγώνα μας μετά τη παρουσία μας στις Βρυξέλλες, στον Καναδά και της Η.Π.Α. όπου θα βρισκόμαστε τον επόμενο μήνα ,για να αναδείξουμε σε συνεργασία και με τις οργανώσεις του «Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου του Τορόντο» και την «Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο, Παναγία Σουμελά», το θέμα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, στα εκεί Εθνικά και πολιτειακά όργανα.

Για το Γραφείο Τύπου της «ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Στέφανος Π. Τανιμανίδης Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ

.ΠΗΓΗ

loading...