Παρέλαση, εμπρός βήμα ταχύ!

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθή κατά μήκος της 5ης Λεωφόρου του Μανχάτταν η κορυφαία μαζική εκδήλωση της εδώ ομογένειας, η εθνική παρέλαση με αφορμή την Επέτειο της 25ης
Μαρτίου. Για τεχνικούς λόγους είναι κατά κανόνα ετεροχρονισμένη, δεν συμπίπτει δηλαδή με την επέτειο, όπως γίνεται με τους Ιρλανδούς και τη Γιορτή του Αγίου Πατρικίου. Κατά τη γνώμη μου ορθώς, διότι παρεμβάλονται άλλες γιορτές και επειδή όσο πιο αργά τόσο περισσότερο έχει μεγαλώσει η μέρα και οι πιθανότητες να είναι ο καιρός καλός αυξάνονται άρδην. Απόψε, Πέμπτη, βράδυ, γίνεται η τελευταία, πανηγυρική, πανομογενειακή συγκέντρωση στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων που είναι ο διοργανωτικός φορέας. Εκεί θα εμφανιστή και το άγημα των Ευζώνων από την Ελλάδα που θα ανοίξη όπως κάθε χρόνο, την παρέλαση. Επιπλέον, φέτος συμμετέχει και η Φιλαρμονική Κερκύρας που αναμένεται να δώση περισσότερο χρώμα ηχητικώς τε και εμφανισιακώς. Ολα λοιπόν είναι έτοιμα, υπολείπεται μόνο η δική μας, μαζική συμμετοχή από την οποία θα εξαρτηθή η επιτυχία της παρέλασης. Την ερχόμενη Κυριακή λοιπόν, όλοι, με τα παιδιά και τα εγγόνια σας, σκάστε μύτη στην 5η Λεωφόρο, στο εθνικό μας πανηγύρι! Διότι πέραν από τιμή στην Επέτειο της Εθνεγερσίας η εδώ παρέλαση είναι και πρέπει να είναι ένα πανηγύρι, ένα αντάμωμα των ομογενών, από διάφορες περιοχές, κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, μια ημέρα γιορτής και χαράς για την εδώ παρουσία μας, για τις νίκες και τις ήττες μας, για τα καλά και τα στραβά μας! Για πολλά παιδιά επίσης, είναι και η μόνη ευκαιρία να διαδηλώσουν και να τονώσουν την ιδιαίτερή τους καταγωγή. Επιτυχημένοι ομογενείς, όπως ο Τζιμ Γιαννόπουλος, όταν τους ρωτάς τί θυμούνται περισσότερο μεγαλώνοντας ως Ελληνοαμερικανοί θα σου πουν την παρέλαση και τη συμμετοχή τους ντυμένοι με τα τσολιάτικα.

Η εκδήλωση αυτή έχει ξεχωριστή θέση και στη δική μου καρδιά, έστω κι’αν μεγάλωσα στην Ελλάδα. Οταν ήρθα εδώ φοιτητής, επί σειρά ετών άνοιξα την παρέλαση ντυμένος, γιαλαντζί έστω, αφού είμαι από τη Λευκάδα, μακεδονομάχος σημαιοφόρος! Μπροστά από τους επισήμους! Την εποχή εκείνη τελετάρχες ήταν προσωπικότητες όπως ο Μάικλ Δουκάκης και επειδή ήταν και αρχή του Μακεδονικού το εθνικό φρόνημα, αλλά και η συμμετοχή εκινούντο σε υψηλά επίπεδα. Η δε Αστόρια θύμιζε Ελλάδα απ’άκρη σ’άκρη. Και αργότερα όμως, όταν ως δημοσιογράφος παρακολοθούσα στενά τις προετοιμασίες, υπήρχε ένα χρώμα, ένα ενδιαφέρον, κάτι, τέλος πάντων στην ατμόσφαιρα που πλέον έχει ατονήσει – ο κόσμος κουράστηκε, θύμωσε με κάποιες επιλογές της ομοσπονδίας και επιπλέον μετακόμισε σε άλλες, καλύτερες περιοχές, η Αστόρια παραμένει ελληνική κυρίως ως προς την ιδιοκτησία των κατοικιών. Η δε τελευταία πανομογενειακή ελάμβανε χώρα στη μεγάλη αίθουσα του Κρύσταλ Πάλας – δεν υπάρχει πλέον – χωριτικότητας άνω των 1000 ατόμων. Και γινόταν το αδιαχώρητο.

Καλώς ή κακώς αυτές τις μέρες δεν θα τις ξαναζήσουμε. Η παρέλαση όμως πρέπει να διατηρηθή και να βελτιωθή. Και επειδή τίποτα δεν γίνεται με θεωρίες αλλά με πράξεις, ας δείξουμε το ενδιαφέρον μας έμπρακτα και με τον πλέον απλό τρόπο, συμμετέχοντας ως παρελαύνοντες ή ως θεατές. Ο όγκος του πλήθους είναι σημαντικός και για να κρατήσουμε το προνόμιο της 5ης Λεωφόρου, όπως ελάχιστες άλλες εθνικές ομάδες.

Επίσης, τη Δευτέρα θα γίνη στη βιβλιοθήκη του Κουήνς Κόλετζ μια εξαιρετική παρουσίαση με θέμα τη συμμετοχή Αφροαμερικανών φιλελλήνων στην Επανάσταση του ’21. Να μην ξεχνάμε ότι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα μεσούσης της Επαναστάσεως ήταν η Αϊτή, οι σκλάβοι της οποίας είχαν εξεγερθεί και διώξει τους Γάλλους αποικιοκράτες.

– – Ακούω, αν δεν είναι μπαρούφα, ότι ο Κώστας Γαβράς θα γυρίση ταινία για τη “θρυλική διαπραγμάτευση” βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη “Ενήλικοι στο δωμάτιο”. Οι δικές μου πληροφορίες πάλι, λένε ότι η ταινία θα βασιστή στο βιβλίο “Η φαλακρή τραγουδίστρια” του Ιονέσκο. Προσωπικά, προτιμώ το δεύτερο …

– – Μετά τον αρχιεπίσκοπο, ο Αντώνης επιχειρεί τώρα να ρίξη τον …Πάιατ! Αν θέλη τόσο πολύ να ρίξη κάτι αυτός ο άνθρωπος, γιατί δεν ξεκινάει από την ..πίεσή του; Θα κάνη καλό στον εαυτό του και όλους τους άλλους! Στη δε αφέλειά του, ομολογεί ότι τον πειράζει που ο Πάιατ σιγοντάρει την κυβέρνηση εις βάρος του Κυριάκου, όχι επειδή αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας …

(Στο εξής θας λαμβάνετε την εισαγωγή του σημειώματος από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] και [email protected] Κοιτάξτε στην κατηγορία “spam” σε περίπτωση που δεν το δείτε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

https://neohellenika.com

loading...