Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστήμιου για παρεμπόριο: Δεν καλώ την αστυνομία για να διαφυλάξω τον ακαδημαϊκό χώρο

«Δεν καλώ την αστυνομία για να διαφυλάξω τον ακαδημαϊκό χώρο και να προστατεύσω τους φοιτητές» , δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης.

Ο κ. Γιακουμάκης υποστήριξε ότι «υπάρχει νόμος που ψηφίστηκε προ τριετίας ο οποίος λέει ότι αν το αδίκημα που συντελείται είναι κακούργημα, έχει το δικαίωμα η δημόσια δύναμη να μπαίνει όποτε θέλει. Εάν το αδίκημα είναι πλημμέλημα, ο νόμος λέει ότι τότε ο Πρύτανης συγκαλεί το Πρυτανικό Συμβούλιο και εφόσον αποφασίσει κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο, καλεί την αστυνομία να παρέμβει».

«Δεν το έχουμε κάνει γιατί τα αδικήματα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τη σύγκλιση Σωμάτων και οργάνων και δεν έχει νόημα στην πράξη αυτή η προσέγγιση. Το εμπόριο ναρκωτικών είναι κακούργημα επομένως δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση του πανεπιστημίου και μέσα στο ίδρυμα δεν υπάρχει εμπόριο ή χρήση ναρκωτικών ούτε παρεμπόριο. Το παρεμπόριο γίνεται στον πεζόδρομο και στον πεζόδρομο δεν έχω αρμοδιότητα εγώ. Κάθε μέρα έρχονται ταξί με πράγματα του παρεμπορίου. Σταματούν, οι άνθρωποι που τα διαχειρίζονται, αφήνουν τα μισά στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου και τα υπόλοιπα στον πάγκο τους. Όταν τελειώσει το παρεμπόριο, παίρνουν τα πράγματά τους και φεύγουν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς γιατί δεν καλεί τις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν στους χώρους του πανεπιστημίου, ο κ. Γιακουμάκης απάντησε ότι «θεωρώ ότι οι δημόσιες αρχές γνωρίζουν κάλλιστα το θέμα. (Δεν έχω καλέσει την αστυνομία) γιατί είμαι πανεπιστήμιο και έχω καθημερινά τρεις χιλιάδες νέα παιδιά τα οποία πρέπει να προστατεύσω. Όταν κάποιος δει τον αστυνομικό να εισέρχεται στο χώρο του πανεπιστημίου, αντιδρά με θυμικό. Εγώ πρέπει να διαφυλάξω το χώρο ως ακαδημαϊκό και να σεβαστώ τους φοιτητές που κυκλοφορούν εδώ. Επομένως, ο χώρος εδώ δεν είναι χώρος άσκησης και παρεμβάσεων για να ικανοποιούνται τέτοιου τύπου αιτήματα».

Για το επικείμενο ”λουκέτο” στο ίδρυμα αν δεν γίνουν άμεσα 35 προσλήψεις πανεπιστημιακών , ο κ. Γιακουμάκης υπογράμμισε ότι «με αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έχουμε έντονες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του νέου οικοδομήματος που χτίζεται. Επισημαίνουμε την ανάγκη να καλυφθούν οι θέσεις που εκκενώθηκαν λόγω της δεκαετούς κρίσης που βίωσε το πανεπιστήμιο και η χώρα. Οι θέσεις των καθηγητών έχουν μειωθεί σημαντικά, επίκεινται συνταξιοδοτήσεις που θα μειώσουν τον αριθμό των καθηγητών περαιτέρω. Για να διασώσουμε μία παράδοση 100 ετών, θα πρέπει να ζητήσουμε από την πολιτεία να μας δώσει νέες θέσεις καθηγητών. Γι ‘ αυτό η Σύγκλητος ζήτησε με έγγραφο την άμεση πλήρωση 35 νέων θέσεων καθηγητών».

«Η αναπλήρωση είναι απαραίτητη για να καλυφθούν και τα επιστημονικά αντικείμενα αλλά κυρίως να μπει νέο επιστημονικό αίμα γιατί χωρίς να αναπληρώνεται ένας οργανισμός, είναι καταδικασμένος να πεθάνει. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου με σκοπό να ζητήσουμε θέσεις. Ένας παράγοντας που επιτάχυνε αυτή μας την αντίδραση είναι γιατί βλέπουμε νομοθετήματα που δημιουργούν φαραωνικά πανεπιστημιακά σχήματα σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε.

loading...