Η ΘΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΠΩΣ ΤΥΛΙΧΤΗΚΕ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ...Εάν προσθέσει κανείς το δημόσιο χρέος, το κόκκινο ιδιωτικό και το κανονικό μόνο απέναντι στις τράπεζες, θα φτάσει στο ποσόν των 794 δις
€ ή στο 430% περίπου του ΑΕΠ.

Προφανώς ένα τέτοιο ποσόν είναι αδύνατον να πληρωθεί ή, έστω, να ανακυκλωθεί φυσιολογικά – ενώ θα κλιμακώνεται συνεχώς από τους τόκους, τις προσαυξήσεις κλπ., παρά το ότι παράλληλα θα ξεπουλιέται όλη η χώρα.

Επικαιρότητα

Με την ονομασία «μνημόνια» χαρακτηρίζονται ουσιαστικά οι περίπου χίλιοι νέοι νόμοι που μας ανάγκασαν να ψηφίσουμε οι δανειστές (τους βουλευτές για την ακρίβεια και τα κόμματα τους που τους αποδέχθηκαν εν λευκώ, χωρίς καν να τους διαβάσουν), εκ των οποίων μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει καταργηθεί – καθώς επίσης η μεταφορά όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, με στόχο είτε το ξεπούλημα τους, είτε τη μακροπρόθεσμη ενοικίαση τους, σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα υπόλοιπα (μείωση μισθών και συντάξεων, υπερβολική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του αφορολόγητου, πρωτογενή πλεονάσματα κλπ.) θα τα καταχωρούσαμε στην πολιτική λιτότητας – οι συνέπειες της οποίας έχουν φανεί ξεκάθαρα από την Ιταλία, στην οποία ήταν πολύ πιο ήπια συγκριτικά με την Ελλάδα (το κοινό στοιχείο της Ιταλίας με την Ελλάδα, ο βρόγχος στο λαιμό τους, είναι η κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων της δεκαετίας του 1980, οι οποίες εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος στα ύψη) .

Σε γενικές γραμμές τώρα, τα μετρήσιμα αποτελέσματα των μνημονίων ήταν κατ’ αρχήν η αύξηση του δημοσίου χρέους στα 358,9 δις € την 31.12.2018, έναντι ονομαστικού ΑΕΠ 185,66 δις € (σελίδα 116 του προϋπολογισμού) ή στο 193% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των διογκωμένων ελλειμμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ – από 301 δις € την 31.12.2009 ή στο 127% του ΑΕΠ, παρά το PSI και το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το ΑΕΠ μας κατέρρευσε, από 242 δις € το 2008 στα 176 δις € το 2017 (γράφημα) – οπότε τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν κατά περίπου 18 δις € σε ετήσια βάση, αν και σταδιακά, γεγονός που σημαίνει ότι καλύφθηκαν από τις μειώσεις και τους φόρους, αφού τελικά έχουμε δημοσιονομικά πλεονάσματα (=τα 3,5% πρωτογενή υπερκαλύπτουν τους τόκους).

Το δεύτερο μετρήσιμο αποτέλεσμα των μνημονίων ήταν η εκρηκτική αύξηση του κόκκινου ιδιωτικού χρέους – το οποίο από μηδαμινό το 2009 εκτοξεύθηκε στο 180% του ΑΕΠ σήμερα ή πάνω από 335 δις € (γράφημα).

 Για παράδειγμα, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών ήταν μόλις στο 5% το 2008 και υπερέβησαν το 50% – ενώ μπορεί μεν για τις τράπεζες να μειώνονται, αλλά για τους Έλληνες δεν ισχύει το ίδιο, αφού απλά έχει μεταφερθεί ένα μέρος τους στο ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια (funds).

Εκτός από το κόκκινο ιδιωτικό χρέος υπάρχει βέβαια και το κανονικό ιδιωτικό, κυρίως προς τις τράπεζες – όπου με τη λέξη «κανονικό» χαρακτηρίζεται αυτό που εξυπηρετείται και είναι της τάξης των 100 δις € μόνο απέναντι στις τράπεζες. Εν προκειμένω δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ανύπαρκτο.

Περαιτέρω, όλα αυτά τα χρέη είναι σε ξένο νόμισμα, στο ευρώ, αφού με το PSI μας απαγορεύθηκε η μετατροπή τους σε εθνικό νόμισμα – υπενθυμίζοντας πως προηγουμένως, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, υπήρχε η δυνατότητα μετατροπής σε «δραχμές», με μία απλή απόφαση της Βουλής, αφού το 90% των ομολόγων μας, με ιδιοκτήτες κυρίως τις ξένες τράπεζες και τους επενδυτές, είχαν εκδοθεί σε εθνικό δίκαιο.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑΓράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Loading...