Πιο κοντά στην αποφυλάκισή του ο Νίκος Ρωμανός – Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου

Ένα βήμα πριν από την υφ’ όρον αποφυλάκισή του βρίσκεται ο Νίκος Ρωμανός, στα χέρια του οποίου άφησε την τελευταία του πνοή ο Αλέξης Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, χτυπημένος από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Κατόπιν της απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία γίνεται δεκτό το αίτημά του για αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη, ο 26χρονος σήμερα Νίκος Ρωμανός, μετρά, εφόσον και το Εφετείο συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ημέρες για να βγει από την φυλακή μετά από σχεδόν 6 χρόνια εγκλεισμού. Ούτως ή άλλως πάντως, η ώρα για να ζητήσει υφ’ όρον απόλυση πλησίαζε αφού όσα χρόνια είναι έγκλειστος «έγραψε» και μεροκάματα, συνεπώς ο χρόνος που έχει μείνει στη φυλακή υπολογίζεται εις διπλούν. Ωστόσο η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζεται σημαντική από νομικούς καθώς είναι από τις σπάνιες φορές που αποφασίζεται χορήγηση ελαφρυντικού εντός της φυλακής.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε αντίθεση με τους εφέτες που τον δίκασαν, δέχτηκαν τους λόγους που αναφέρει μέσω του συνηγόρου του Θεόδωρου Μαντά στο αίτημα αναίρεσης κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου της 26ης Μαρτίου του 2018, που του επέβαλε ποινή 18 ετών για εκρήξεις, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Καλή διαγωγή

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο αίτημα, ο κατηγορούμενος , που φυλακίστηκε το 2013 αν και ήταν σε μικρή ηλικία, μόλις 20 ετών «κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου Απολυτήριο Λυκείου. Ακολούθως, ο κατηγορούμενος μετά από πολύ προσπάθεια και παραμένοντας ακόμη έγκλειστος, κατάφερε να εισαχθεί μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

Από τις 26-10-2016 μάλιστα, και κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής. Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί μάλιστα απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του.

Παράλληλα, έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία μέχρι και σήμερα σχεδόν είκοσι μαθήματα της Σχολής του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών του, σαν προστάδιο μάλιστα της μελλοντικής ομαλής κοινωνικής του επανένταξης στην κοινωνία.

Συνεπώς, η καλή αυτή συμπεριφορά του είναι, όπως η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα απαιτεί, ενεργητική και όχι παθητική, δηλαδή συνίσταται σε ειδικές και συγκεκριμένες ενέργειες άρσης ή μείωσης των συνεπειών των πράξεών του και δεν αρκείται σε απλώς παθητική συμπεριφορά, δηλαδή τη «μη κακή διαγωγή» του (ΑΠ 566/1990). Εκτείνεται μάλιστα και σε χρονικό διάστημα αρκετών ετών, σχεδόν πέντε, που προφανώς μπορεί να αξιολογηθεί ως επαρκές για την εκτίμηση της προσωπικότητας του κατηγορουμένου».

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Αίσθηση είχαν προκαλέσει τότε οι φωτογραφίες των συλληφθέντων με τα χτυπημένα πρόσωπα μετά την συμπλοκή με την αστυνομία.

Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και ο Ν. Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Στη φυλακή αποφασίζει να τελειώσει το σχολείο. Δίνει εξετάσεις και πετυχαίνει. Η άρνηση να του δοθεί φοιτητική άδεια, θα τον οδηγήσει σε απεργία πείνας που θα διαρκέσει 31 ημέρες. Λόγω της κρισιμότητας της υγείας του ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, θα καταθέσει τελικώς στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εκπαιδευτική άδεια με τη χρήση «βραχιολιού».

Στο μεταξύ, καταδικάζεται σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» το σπίτι του έγκλειστου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Πηγή: dikastiko.gr

loading...

3 thoughts on “Πιο κοντά στην αποφυλάκισή του ο Νίκος Ρωμανός – Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου

  1. Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα με τους νόμους Παρασκευόπουλου και την επικείμενη αναθεώρηση του ποινικού κώδικα ουσιαστικά είναι ατημώριτη.
    Ποινές που επιβάλλονται δεν εκτίονται και εύκολα χορηγείται αναστολή εκτέλεσης.
    Ακόμα και ισοβίτης μετά από 9 – 12 χρόνια φυλάκισης αποφυλακίζεται.
    Ποινές μέχρι πέντε χρόνια είναι εξαγοράσιμες.

    Οι αλλοδαποί εγκληματίες δεν απελαύνονται.

    Εγκληματίες με βαρύτατα κακουργήματα, μεταξύ αυτών και μεγαλέμποροι ναρκωτικών, αποφυλακίστηκαν και συνεχίζουν την δράση τους.

    Μη ξεχνάμε ότι ο γιός του προέδρου της βουλής είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη, γιά συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία τράπεζας και αποφυλακίστηκε.

    Την ατιμωρησία αξιοποιούν και ξένοι κακοποιοί που έρχονται στην χώρα μας γιά να κάνουν καριέρα.
    Γ.Ν. Δικηγόρος

  2. Θα πάει και φανταράκι μήπως μιας και φαίνεται πως αγαπάει πολύ την πατρίδα;

  3. ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΑΚΟΥΕΙ ΓΙΑ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΕΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΟΥΣ ΤΟ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟ ΑΡΚΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΣΗΚΩΝΕΤΕ Η ΤΡΙΧΑ ΚΑΓΓΕΛΟ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑΑ ΤΟΥΣ ΠΡΗΞΑΝΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΝΙΔΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΣΘΗΣ !! ΧΑΑΑΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑΑΑ

Comments are closed.