Άγνωστη στους πολλούς η ναυμαχία των Συβότων, που ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών!

Η ναυμαχία των Συβότων Θεσπρωτίας (που τότε ήταν έρημος τόπος, όπως γράφει ο Θουκυδίδης…
«ἐστί δέ τά Σύβοτα της Θεσπρωτίδος λιμήν ἔρημος»), ήταν η μεγαλύτερη, που έγινε, με κριτήριο τον αριθμό των πλοίων, που έλαβαν μέρος.

Έγινε το 433 π.Χ. στην θαλάσσια περιοχή των Συβότων (ανάμεσα στις νησίδες των Συβότων και τον κάβο της Λευκίμης) με αντιπάλους τους Κερκυραίους και τους Κορινθίους. Οι δύο στόλοι αποτελούνταν από 290 συνολικά πλοία (τριήρεις). Οι Κορίνθιοι είχαν 150 και οι Κερκυραίοι 140 (μαζί με τα 30 των συμμάχων τους Αθηναίων). Αιτία της ναυμαχίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Θουκυδίδης στα «Ιστορικά», ήταν η διεκδίκηση από τους Κορινθίους της Επιδάμνου, η οποία ήταν αποικία των Κερκυραίων και βρίσκεται σήμερα επί αλβανικού εδάφους. Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι νίκησαν.

Σε σημεία της στεριάς έστησαν αναμνηστικά τρόπαια της νίκης και οι Κορίνθιοι και οι Κερκυραίοι. Κατά τη ναυμαχία βυθίστηκαν 70 κερκυραϊκές τριήρεις και 30 κορινθιακές. Τα 100 βυθισμένα πλοία, καθώς και ο σιδερένιος οπλισμός των πολεμιστών (σπαθιά, ακόντια, περικεφαλαίες, βέλη, τρίαινες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός των πλοίων (αμφορείς και υδρίες για τα τρόφιμα και το νερό κ.λπ.), εκτιμάται ότι υπάρχουν στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής των Συβότων.

loading...